Perlukah ibu hamil ambil vitamin sepanjang kehamilan?

12/07/2017 unazack Husna 0 Comments

Perlukah ibu hamil ambil vitamin
Sumber : Instagram Jihan Muse

Kebanyakan ibu yang hamil beranggapan mereka memerlukan vitamin hanya untuk atasi masalah anemia dan sekadar perlukan asid folik bagi pertumbuhan bayi dalam kandungan.
Dulu pun Una sendiri fikir macam tu.
Asalkan HB ok..means ok la dah la tu.
Buat apa nak ambil suplemen lagi?
Lagipun doktor pun tak suruh pun.

Tahu tak ibu-ibu yang pengambilan suplemen / vitamin bukan sekadar untuk dapatkan HB yang cantik...bahkan lebih daripada tu?


Pengambilan suplemen/vitamin yang lengkap dengan pelbagai nutrisi bukan je membantu memberi pengalaman yang manis sepanjang kehamilan bahkan semasa proses bersalin dan berpantang juga.

Alhamdulillah sepanjang kehamilan anak yang ke3 ni, Una menjadi salah seorang pengguna tetap set hamil shaklee..

Apa vitamin yang Una ambil?

Set hamil shaklee


🌷Vitalea : untuk bekalan zat besi & mengelakkan anemia di kalangan ibu hamil.

🌷B Complex :
-untuk bekalan asid folik untuk pembentukan bayi..
- mengelakkan berlakunya bifida spina pada bayi
- sesuai diambil oleh ibu-ibu yang menghidap diabetes semasa kehamilan.

🌷 Ostematrix :
- membekalkan kalsium untuk pembentukan tulang bayi.
- mengelakkan sembelit di kalangan ibu hamil.
- mengelakkan insomnia, kekejangan, simpul biawak/mengkarung, lenguh2 sendi di kalangan ibu hamil.

🌷 Omega guard :
- membekalkan DHA untuk perkembangan otak bayi.
- sesuai diambil oleh ibu-ibu yang mengalami tekanan darah tinggi & masalah darah pekat.

🌷ESP
- membekalkan tenaga kepada ibu hamil terutama ibu-ibu yang alami alahan / tiada selera makan.
- mencantikkan kulit ibu & bayi

🌷Vita C :
- meningkatkan imuniti ibu hamil
- meningkatkan penyerapan zat besi dalam darah

Set hamil ni jugak Una teruskan ambil sebaik sahaja selepas bersalin dan sepanjang tempoh berpantang..
Hasil nya walaupun baru bersalin...badan rasa lebih segar dan bertenaga berbanding semasa bersalin anak pertama dan ke2.
Masa tu nak bangun dari katil pun rasa kepala pening2...apatah lagi nak pergi toilet untuk buang air..
Rasa kepala melayang-layang..
Dahla dengan sakit luka episiotomi lagi..

Tapi kali ke3 ni bukan je boleh bangun pergi toilet..(masa bersalin doktor masukkan 3 botol air...akibatnya asyik membuang air je)
Una siap toliet ibu sebelah katil lagi..
Tolong apa?
Tolong angkat baby nya ke dalam babycot..
Tolong ambil kan air untuk nya..
Kesian tengok ibu lain yang alami masalah sukar nak bergerak..
Sebab dah penah alami sebelum ni..

Dan alhamdulillah ramai juga yang tegur muka Una nampak sihat & segar walaupun baru sehari bersalin.
Especially nurse di KKIA semasa Una pergi check kuning bayi.
Masing2 tak percaya yang Una baru bersalin semalam.
Tapi dah cergas macam dah lebih seminggu berpantang.



Jadi bila nak kata badan yang segar ni sebab penangan set bersalin..baru je kot makan hari ni (hari kedua selepas bersalin)..

Sebenarnya apa lagi penting adalah memilih set hamil yang tepat..
Yang mana lengkap dengan segala keperluan nutrisi untuk ibu hamil..

Sebabnya nutrisi yang lengkap ni bukan je untuk membantu ibu2 melalui fasa 9 bulan kehamilan..
Tapi juga nak hadapi saat2 bersalin.
Yelah...semasa bersalin berganda-ganda tenaga diperlukan untuk meneran dan menahan sakit contraction..

Dan lagi berbaloi kalau set hamil ni boleh continue diambil semasa berpantang dan sepanjang 2 tahun tempoh penyusuan jugak seperti set hamil shaklee..
Kan jimat tu..

Manfaat set hamil shaklee untuk ibu berpantang..

10 Faedah Dan Kelebihan Set Bersalin (Postnatal) Shaklee Dari Sudut Perubatan

1. Esp:
Protein esp membekalkan tenaga kepada tubuh badan serta menggalakkan penghasilan susu ibu.

2. Vitalea;
Vitamin dan mineral seperti zat besi yang membantu badan membina sel darah merah dan mencegah anemia.

3. Omega guard;
Asid lemak Omega 3 membantu melancarkan peredaran darah, mencegah darah beku, dan menggalakkan sistem imun yang sihat. Omega juga membantu badan cepat kurus!

4. Vitamin C;
mempercepatkan penyembuhan luka dalaman dan luaran, luka episiotomi dan czer.

5. Ostematrix;
- Kalsium membekalkan tenaga, mengurangkan sakit-sakit badan, sakit pinggang dan urat.
- Magnesium membantu pergerakan usus yang sihat, dengan itu mencegah sembelit.

6. . B Complex;
untuk penghasilan tenaga, anti-stress, membina darah

Suplemen tambahan :-

7. Alfalfa Complex;
bertindak sebagai penggalak susu, sebagai jamu yang membantu menguatkan faraj dan peranakan, membuang angin serta mencegah sembelit.

Set ini secara keseluruhannya akan membantu menguatkan sistem imun ibu dan bayi serta menggalakkan pembinaan sel badan yang sihat.
Juga membantu kecantikan kulit, serta mengembalikan fungsi normal hormon yang merudum selepas bersalin, menambah keserian wajah selepas bersalin.

Kalau nak buat tempahan dan sebarang pertanyaan mengenai set hamil shaklee jangan lupa hubungi
Call/SMS/WhatsApp: 016-2222531
http://nurulhusna.wasap.my

Sumber : Instagram Jihan Muse Kebanyakan ibu yang hamil beranggapan mereka memerlukan vitamin hanya untuk atasi masalah anemia dan seka...

0 comments: