Tips : Bagaimana cara untuk gandakan sales bisnes anda

1/17/2018 nurul husna 0 Comments



Sales adalah nadi kepada sesebuah perniagaan.
Kalau tak ada sales maka terkubur la bisnes.

Macam mana cara nak tingkatkan sales?

📌Maksimum kan penggunaan medium yang ada.

Anda hendaklah mempromosikan bisnes anda setiap.
Gunakan semua kaedah offline & online.

Kaedah offline contohnya;
Berikan bisnes kad atau flyers setiap kali berjumpa kenalan baru.
Perkenalkan diri dulu dan ceritakan perihal bisnes anda serba sedikit.


Kaedah online ;
Gunakan semua medium sosial
Fb, IG, Blogspot, Tweeter, Whatsapp, Vlog, Wechat dan lain-lain lagi.

📌Layan customer & new prospek dengan berhemah

Kebanyakan customer akan repeat order dengan kita bukan sebab harga kita paling murah.
Tapi disebabkan mereka sangat selesa dengan kita.

Jadi setiap kali reply mesej atau bercakap dengan customer, gunakan perkataan yang mesra dan manis.

Sekali sekala masukkan emoticon smiley menyatakan perasaan gembira kita melayan mereka.

📌Berikan FREE GIFT @ MYSTERY GIFT

Sekali sekala hadiahkan customer dengan FREE GIFT bila mereka repeat order.
Tak perlu yang mahal pun tak apa.

Kita pun kalau dapat hadiah mesti akan melompat ke bintang kan.
Harga tu belakang cerita kan.
Yang penting dapat hadiah.

📌Buat bungkusan yang unik dan cantik

Gembirakan hati customer dengan bungkuskan barangan belian mereka dengan cantik.
Berikan perasaan kepada mereka yang mereka baru dapt hadiah.
Walaupun hadiah tu dibeli dengan duit sendiri.
Hihihi

Sebab tu majoriti masyarakat kuta suka shopping online.
Sebab setiap kali dapat parcel daripada abang posmen
Rasa macam baru dapat hadiah
Betul kan?

📌Follow up @ bertanyakan khabar

Sesetengah customer tak suka kita asyik follow up tanya feedback kan.
So sekali sekala keep in touch dengan customer sekadar bertanyakan khabar.

Pentingnya keep in touch dengan customer supaya mereka sentiasa ada contact no. kita.
Incase diorang nak order
Tak perlu la diorang nak tercari-cari no. kita

Kalau tak jumpa nanti kebarangkalian diorang akan order dengan seller lain pulak.

📌Sentiasa rekrut ejen

Tau tak yang ejen adalah medium pemasaran percuma seorang seller.
Jadi kena sentiasa rekrut ejen.

Jadi, kita perlu buat marketing untuk rekrut agen.

Bukan buat marketing kejap-kejap je yer, tapi KONSISTEN! HARI-HARI !

Ini kerana tak semua agen yang kita dapat tu AKTIF dan BERKUALITI. Mungkin dalam 10 agen yang kita dapat, hanya 3 agen je yang aktif.
Yang lain.. TIDUR..!

Kalau agen tak aktif, camner nak hasilkan jualan.. kan?

Apabila kita dapat rekrut agen yang ramai dan berkualiti, ini dapat memudahkan kita untuk melakukan marketing dengan lebih sistematik. Kita akan dapat lebih fokus pada customer support, ia lebih penting daripada produk yang kita jual.

Cukup la dulu 6 tips ni.
Semoga bermanfaat
Selamat mempraktik.

Love,
Nurul Husna, Jan 2018
Founder #ssgroup

Mari sertai keluarga shaklee Una untuk menjana pendapatan melalui bisnes online yang paling fleksibel.

Untuk lebih lanjut boleh hubungi Una
Call/SMS/WhatsApp: 016-2222531
Ketahui kelebihan menyertai bisnes shaklee DI SINI.

Sales adalah nadi kepada sesebuah perniagaan. Kalau tak ada sales maka terkubur la bisnes. Macam mana cara nak tingkatkan sales? 📌...

0 comments: