Resepi pelbagai jenis kerabu
Kerabu daging
Gambar ihsan : Google |
Bahan-bahan
150g daging (dihiris halus dan direbus hingga empuk)
2 biji bawang merah (dihiris halus)
3 biji cili padi (dihiris halus)
1 biji cili merah (dihiris halus)
1 batang serai (dihiris halus)
1 batang bunga kantan (dihiris halus)
1 helai daun kunyit (dihiris halus)
1 sudu jus limau
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit kerisik
Cara membuat;
1. Campurkan ke semua bahan yang telah dihiris halus bersama daging.
2. Kemudian, masukkan kerisik, jus limau, garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati.
3. Sedia untuk dihidang.
Kerabu sotong
Gambar ihsan : Google |
Bahan-bahan
500g sotong (dipotong dan direbus)
1 biji bawang besar (dihiris halus)
2 biji bawang merah (dihiris halus)
3 biji cili padi (dihiris halus)
2 biji tomato (dipotong nipis)
3 tangkai daun ketumbar
2 sudu jus limau
Sedikit garam dan gula
Sedikit serbuk cili
Cara membuat;
1. Campurkan ke semua bahan yang telah dihiris halus / dipotong bersama sotong.
2. Masukkan daun ketumbar, jus limau dan serbuk cili. Gaul sehingga rata.
3. Sedia untuk dihidang.
Kerabu mangga
Gambar ihsan. Google |
Bahan-bahan
2 biji mangga muda - bergantung kepada jenis dan saiz buah (hiris secara memanjang dan halus)
2 biji bawang merah (dihiris halus)
5 biji cili padi (dihiris halus)
2 biji cili merah (dihiris halus)
2 sudu besar jus limau
Sedikit garam dan gula
1 sudu besar serbuk kacang / kacang yang telah ditumbuk
Cara membuat;
1. Campurkan ke semua bahan yang telah dihiris halus bersama mangga.
2. Kemudian, masukkan jus limau, serbuk kacang, garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati.
3. Sedia untuk dihidang.
Selamat mencuba.
0 comments: