Resepi masakan AYAM MASAK HALIA PALING BEST & MUDAH
Biasanya hari ahad dah bermula la rutin menjadi driver bas sekolah..Pagi2 lepas solat subuh terus ke dapur masak breakfast..
Sebab encik suami nak bawak bekal ke sekolah.
Lepas setel memasak kejut anak2..siapkan diorang dan hantar ke sekolah..
Tengahari masak simple2 je..
Sebab pukul 3.30 petang dah kena get ready pergi ngajar.
Tapi minggu ni dah stat cuti..
So rutin dah berubah la sikit..
Tapi waktu petang kelas tetap on macam biasa..
So kalau pagi2 tak ada urusan..
Boleh la masak something spesel..
Resepi baru nak try ni..
"AYAM MASAK HALIA"
(Sejak akhir2 tengok ikan rasa tak lalu pulak)
Bahan-bahan:
Ayam (potong kecil)
Bawang putih (hiris nipis)
Halia (dihiris halus & memanjang)
Kicap cair
Sos tiram
Bawang besar (hiris nipis membulat)
Cili merah (hiris nipis)
Daun bawang (hiris panjang)
1 1/2 sudu kecil tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
Sedikit lada sulah & lada hitam
Garam dan kunyit (untuk digaul bersama ayam)
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
- Gaul ayam bersama garam dan kunyit kemudian goreng separuh masak.
- Goreng ayam..(saya goreng dalam air fryer je)
- Dah siap, ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak (anggaran 1/2 senduk)
- Tumis bawang putih bersama halia sehingga naik bau.
- Masukkan kicap cair & sos tiram.
- Masukkan kembali ayam yang digoreng separuh masak tadi..
- Masukkan pula sos tiram, kicap cair, dan sedikit taburan lada putih.
- Kacau seketika (jaga jangan sampai bawang putih hangus).
- Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga kuah menjadi sebati dan pekat.
- Tambah sedikit lagi air jika anda suka lebih kuah.
- Taburkan dengan cili merah dan bawang besar dan kacau selama 2-3 minit sebelum diangkat.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Angkat dan tabur dengan daun bawang.
- Hidangkan bersama nasi panas.
SELAMAT MENCUBA..
0 comments: