Walaupun mami dah berjaya susukan sepenuhnya kedua-dua anak mami sehingga mereka berusia 2 tahun..sebenarnya mami bukan la banyak sangat ilmu tentang penyusuan ni..

Biasanya mami biasa dengar & tahu kolostrum je.. bila first time dengar 2 jenis susu lagi foremilk dan hindmilk. Mami pun tertanya-tanya jugak.

So bila dah tambah ilmu baru ni seperti biasa mami kongsikan pulak dengan pengunjung blog mami..

Bagi yang belum tahu.. susu ibu terdapat dalam 3 jenis.. KOLOSTRUM, FOREMILK & HINDMILK.

Apa beza ketiga-tiga jenis susu ini..
Apakah manfaat kepada bayi..
Perlukan setiap bayi mendapatkan ketiga-tiga jenis susu ni?
Bilakah waktu yang sesuai untuk berikan susu-susu ini?

Setiap soalan akan terjawab dalam penerangan di bawah.

Walaupun mami dah berjaya susukan sepenuhnya kedua-dua anak mami sehingga mereka berusia 2 tahun...



Kalau aku kaya....
Bonus shaklee berjuta-juta..
Akan aku derma..
Vivix pada rakyat Malaysia..
🎵🎶🎼🎵🎶

Kenapa vivix?

Bak kata sahabat saya Azwana Mustafa vivix ni ALL IN 1..
1001 manfaat dalam sebotol vivix..
Vivix ni jugak ada superpower..
RESVERATEROL..
Yang mana boleh memperbaiki DNA badan kita..



Almaklumkan..
Kita selalu terdedah dengan persekitaran dan pemakanan yang tak sihat..

Kalau aku kaya.... Bonus shaklee berjuta-juta.. Akan aku derma.. Vivix pada rakyat Malaysia....

Bercerai susu badan

Alhamdulillah kedua-dua anak mami...mami berjaya berikan susu badan sepenuhnya sehingga 2 tahun..kalau ikutkan tak lah genap 2 tahun..sebab belum pun genap 2 tahun mereka dah bercerai susu dengan jayanya. So mami nak share beberapa langkah yang boleh ibu-ibu guna pakai.

Sebelum tu mami nak share sikit la apa mami buat semasa proses bercerai susu berlaku.

Alhamdulillah kedua-dua anak mami...mami berjaya berikan susu badan sepenuhnya sehingga 2 tahun.....


Anak 3 tahun masih belum bercakap?
Kenali tanda anak lambat bercakap.

Anak yang lambat bercakap ni agak sukar untuk kita fahami apa yang diorang nak. Walaupun naluri ibu uang kuat akan setiap keinginan dan bahasa tubuh anak tapi kadang-kadang pening jugak asyik nak meneka je.. Alhamdulillah anak mami kedua-duanya (setakat ni la) memang peramah.

Anak 3 tahun masih belum bercakap? Kenali tanda anak lambat bercakap. Anak yang lambat bercaka...

Bayi cukup susu

Dalam topik sebelum ni mami ada bincangkan tanggapan yang salah yang mengatakan susu ibu sikit. Now mami nak share panduan macam mana ibu-ibu dapat pastikan yang si comel ibu-sekalian mendapat susu badan yang cukup. Apakah tanda bayi kenyang menyusu badan?

SIGNAL YANG MENUNJUKKAN BAYI MENDAPAT SUSU YANG CUKUP

SIGNAL 1: OUTPUT

A) air kencing- pastikan ada 5 kali atau lebih pampers basah dan berat. Kencing jernih dan tak pekat

Dalam topik sebelum ni mami ada bincangkan tanggapan yang salah yang mengatakan susu ibu sikit. N...

Masalah susu badan sikit

Sejak mami dah ada anak 2 ni....mami agak sensitif kalau nampak ibu-ibu kat luar sana dah berikan bayi diorang susu formula seawal dalam pantang.. Bila ditanya..antara jawapan paling 'clise'...


"Susu badan saya sikit" 

"Susu badan dah kering"

Adoi.....dalam hati "yeker sikit? Ke ibu yang tak usaha or tak cukup usaha.."

Tak dinafikan masa awal2 selepas kelahiran...memang baby susah nak keluar especially kalau anak sulong..tapi kalau rajin usaha..guna teknik yang betul...time berpantang ni la tempoh susu badan paling banyak di produce..

Sejak mami dah ada anak 2 ni....mami agak sensitif kalau nampak ibu-ibu kat luar sana dah berikan...


Motif utama saya masa mula2 nak buat bisnes shaklee ni sebab nak isi masa free di waktu pagi di rumah...

Masa tu anak kecik lagi..
Kakak pun belum sekolah...
Biasanya pagi2 diorang bangun lambat..
So nak elakkan diri daripada join tidur waktu subuh saya plan nak buat something yang berfaedah...

Motif utama saya masa mula2 nak buat bisnes shaklee ni sebab nak isi masa free di waktu pagi di ru...