Petua hilangkan sedu paling berkesan tanpa perlu minum air.

7/10/2015 nurul husna 88 Comments

cara hilangkan sedu dengan mudah


Setiap kali bila sedu je mesti kita disuruh minum air sehingga sedu tu hilang.  Betul tak ? Macam mana pulak kalau dah minum bergelas-gelas tapi tak hilang-hilang jugak. Mau nya naik kembung perut jugaklah asyik meneguk air.


Macam mana pulak kalau sedu tu jadi masa tengah berpuasa macam sekarang ni. Jadi siang-siang hari pulak tu. Takkan lah kena berbuka puasa semata-mata nak minum air sebab sedu. Rugi..rugi..rugi.. Jadi satu kerja nak kena ganti pulak nanti.



Kalau baby yang sedu kita akan letakkan cebisan kertas di dahi. Yang tu ikut petua orang tua-tualah. Tak kan la yang tua ni nak letak cebisan kertas jugak kot. Tak COOL la. Tapi kalau ada yang try jugak apa salah nya kan. Hihihi.....


So saya ada 1 petua yang dijamin berkesan, sebab saya selalu amalkan petua ni setiap kali sedu. Cara ni hanya sesuai kalau anda terkena sedu secara tiba-tiba sahaja. Tapi kalau tengah makan, makan dengan pelahap sekali...akibatnya tercekik dan tersedu cara ni tak sesuai ye. Kalau situasi yang tu tetap kena cari air untuk bantu tolak makanan yang tersekat di larinks korang tu.

Bagaimana caranya tu? Sangat senang..semudah 1,2,3


1. Tarik nafas panjang.

2. Tahan nafas selama yang boleh. (Jangan terlalu lama pulak. Nanti lain pulak jadinya.)

3. Ulang langkah 1 & 2 beberapa kali atau sampai sedu hilang.

cara hilangkan sedu dengan mudah
Baru-baru ni saya share petua ni dengan seorang kawan. Ternyata berkesan kepadanya.


Apa rasional nya cara ni?


Kalau nak tahu rasional nya..mesti kena tahu punca sedu tu dulu.

Antara punca sedu ialah;

  • makan dengan gelojoh 
  • mengambil alkohol secara berlebihan... DAN..
  • menelan terlalu banyak udara

Dalam kes ni, saya dan mention tadi cara ni sesuai untuk sedu yang tiba-tiba berlaku sahaja. Bukan sebab makan gelojoh..atau minum alkohol tau. So ianya sudah semestinya berlaku semasa kita bernafas. Apabila tersedut terlalu banyak udara, akibatnya salur pernafasan kita tercekik dengan udara berlebihan itu tadi. Dan atas sebab itulah sedu berlaku. Jadi proses kita tarik nafas tadi untuk bantu clear kan laluan yang 'tercekik' tu tadi.


Dah faham kan. So lepas ni try praktikkan cara ni dulu sebelum minum air.

Selamat beramal.

Setiap kali bila sedu je mesti kita disuruh minum air sehingga sedu tu hilang.  Betul tak ? Macam mana pulak kalau dah minum bergela...

88 comments:

  1. Bgus . . Eanyaa sngt bekesan . . Trima ksih yee . .

    ReplyDelete
  2. Bgus . . Eanyaa sngt bekesan . . Trima ksih yee . .

    ReplyDelete
  3. terima kaseh di atas perkongsian saudari! sgt mujarab dan berkesan. lg2 di bulan puasa, mmg xlh minum air smata2 sbb nk hilangkn sedu!:)

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah. Berkesan. Tengah dalam meeting ni tiba-tiba tersedu. Kuat pulak tu. Terima kasih atas perkongsian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha....kena cover la kan... nanti orang dengar kita sedu.. by the way most welcome.

      Delete
  5. Sangat berkesan..baru je cuba ni. Sonoknyeee....dh bole tido lena.hihihi

    ReplyDelete
  6. Sangat berkesan..baru je cuba ni. Sonoknyeee....dh bole tido lena.hihihi

    ReplyDelete
  7. Berkesan..terima kasih.
    Moga Allah balas jasa baik.

    ReplyDelete
  8. berkesan!..terima kasih ya:)

    ReplyDelete
  9. dari malam tdi kene sedu nie , dok asik minum air bergelas2 , then buat yg mcm nie terus hilang , thank you :)

    ReplyDelete
  10. Tq atas perkongsiannya...lega sudah sedu hilang...terima kasih ia...

    ReplyDelete
  11. Baguslah. Sedu saya hilang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..seronok dapat membantu rakan2..

      Delete
    2. Alhamdulillah..seronok dapat membantu rakan2..

      Delete
  12. Replies
    1. Alhamdulillah..seronok dapat membantu rakan2..

      Delete
  13. saya pun baru cuba tadi..betul lah. thanks for the sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..seronok dapat membantu rakan2..

      Delete
  14. Baru terkena sedu tiba2.terus Google dan jumpa blog ini..3 kali tarik nafas panjang2 terus sedu hilang..sangat berkesan..terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...seronok dapat membantu.

      Delete
    2. Alhamdulillah...seronok dapat membantu.

      Delete
  15. Menjadi..sekejap je dah hilang..terima kasih :)

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah.sedu tibe2 xleh bring ..buat tips ni sedap je dpt bring ni .tq2 ..

    ReplyDelete
  17. berkesan,thanks bro,mane dapat petua ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya sis la bkn bro..hihihi
      Tak ingat dh la dpt kt mana..sbb memang dah lama dok amalkan kaedah ni..

      Delete
  18. Waahhhhhh.betul2 berkesan..Alhamdulillah skali tahan nafas je dh hilang..hehe..terima kasih puan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo btl caranya sat je trs blh hilang sedu

      Delete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Terima kasih, ianya sungguh berkesan. Hehee

    ReplyDelete
  21. Dari pg tersedu...bce artikel ni terus buat...alhamdulillah hilng😱

    ReplyDelete
  22. Alhamdulillah..terima kasih..dh 3hr sedu..puas google..hr ni br jmpa petua yg berkesan..tq2

    ReplyDelete
  23. Btol2 berkesan! Sy sedu , siap google sbb xtahan.. Baca ni, teus buat n menjadi!! Terima kasihh.. Hehehe

    ReplyDelete
  24. Petua paling berkesan antara semua cara

    ReplyDelete
  25. Sy dah try buat, alhamdulillah mnjadi... Thanks pd yg share petua ni..

    ReplyDelete
  26. Sy dah try buat, alhamdulillah mnjadi... Thanks pd yg share petua ni..

    ReplyDelete
  27. Trima kasih saya baru cube ni trus hilang 3kli trik nfas. πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
  28. Alhamdulillah...semiga Allah merahmati puan. Tkasih

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. Alhamdulillah..terima kasih 😊

    ReplyDelete
  31. Btul2 menjadi laaaa.... Trima kasihh share info mcm ni...

    ReplyDelete
  32. memang berkesan . i sampai dah letih tau sedu lama sgt. bila google u punya tips.. perghhhhhhhh hilang teros !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paham sgt mcm mana perasaan sedu nonstop sampai letih tu..mujur jugak ingt nk google..kalau x sampai sudah la sedu..

      Delete
  33. Alhamdulillah menjadi sis.tq so much! ��

    ReplyDelete
  34. Baru je buat. Hilang terus. Hahaha. Thanks bg petua.😊

    ReplyDelete
  35. Alhamdulillah.. berkesan. Dah dua hari sedu. Terima kasih sis atas perkongsian petua ini..

    ReplyDelete
  36. thank you...baru jer coba....mmg berkesan. 2 kali jer tarikh nafas

    ReplyDelete
  37. xberkesan...arghhhhh ad care lain x...da 6 kli than nafas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salah teknik la tu..ataupun ada masalah lain..

      Delete
  38. Alhamdulillah, Terima kasih. dah cuba n hilan lps 3,4 kali ambil nafas.

    ReplyDelete
  39. Serius memang menjadi..Terima kasih.. alhamdulillah sekarang dah ok...

    ReplyDelete
  40. alhamdulillah..4 Kali buat je terus hilang...u awesome!!! legs..dpt tidur lena

    ReplyDelete
  41. sya batuk ...pastu trus jadi sedu .

    ReplyDelete
  42. Petua yang amat berkesan.dah semalamam sendu..tiba2 jumpa petua in terus buat..terima kasih atas perkongsian.....

    ReplyDelete
  43. Jam 12.00am tersedu paksa tidur.
    Jam 4.23am bangun sedu tak hilang.capai hp goggle ttg sedu.tahan nafas buat berulang kali sedu pon hilang.baru bleh samb.tidur.thanks..

    ReplyDelete
  44. btol kak..mnjadi..hahaha lps ni xdela minum air smpai prut bncit lgi hahaha

    ReplyDelete
  45. Mmg btul2 berkesan la...trima kasih

    ReplyDelete
  46. Tq sgt2 kak... Nasib jmpa ptua ni
    Dh dua ary dh sedu x bnti.. Nk uat kja pown ssh..mnom coke pown x ilang.. Dh la bln posa mna lh lahap air..

    ReplyDelete
  47. Tq sgt2 kak... Nasib jmpa ptua ni
    Dh dua ary dh sedu x bnti.. Nk uat kja pown ssh..mnom coke pown x ilang.. Dh la bln posa mna lh lahap air..

    ReplyDelete
  48. Terima kasih banyak puan. Alhamdulillah berkesan. Sekali buat dah ok sedunya.

    ReplyDelete
  49. x menjadi.... dah berpuluh kali tahan nafas..... :(

    ReplyDelete
  50. Memang betul berkesan..alhamdulillah..t.kasih ye sudi brkongsi petua ini..dah 3 hari sy trsiksa dgn sedu ni..alhamdulillah..selesai masalah..

    ReplyDelete
  51. sedu td,, neh da 0ke lak,, haha,, tq 4 da tips :P

    ReplyDelete
  52. Saya sedu hampir dkat sejam gak tak henti2. Nasib baik jumpa blog akak 😭😭 thanks bagi petua. Alhamdulillah berkesan.

    ReplyDelete
  53. Alhamdulillah Berkesan. Terima kasih. Semoga pahala ilmu sentiasa berterusan. Amin..

    ReplyDelete
  54. tq petuanya,..mmg berkesan dah xsedu dgn serta merta hilang😍😍

    ReplyDelete
  55. Alhamdulillah, Terima kasih sangat berkesan
    Saya dh 2hari sedu habis cara dh cuba tetep x hilang jugk
    Tpi bila cuba cara ni Wow serta merta hilang

    ReplyDelete
  56. Dah Naik kembung perut .at last search google jumpa petua ni thanks so much i love you...

    ReplyDelete
  57. Alhamdullilah...keberkatan puan berkongsi ilmu, saya dah mencuba semua pertua, dan ini terbaik utk saya.

    ReplyDelete
  58. terima kasih di atas perkongsian ilmu tersebut

    ReplyDelete