Cara mengurangkan sakit contraction semasa bersalin tanpa perlu suntikan epidural

8/31/2015 nurul husna 1 Comments

cara kurangkan sakit contraction


Setiap ibu hamil kalau boleh nak lalui pengalaman manis semasa melahirkan bayi. Kalau tanya sape2 pun gerenti nak senang bersalin. Tak ada yang sanggup lalui rasa sakit contraction yang mengambil masa berjam-jam dan ada jugak yang berhari-hari.

Actually sebagai wanita, kami tak takut dengan rasa sakitnya nak bersalin. Tapi yang merisaukan bila dah alami rasa sakit berpanjangan sure makin lama tenaga berkurangan..bila dah tak ada tenaga pelbagai komplikasi boleh berlaku sebab dah tak ada tenaga nak meneran. Kami cuma nak pastikan anak lahir dalam keadaan selamat sahaja. Sakit tu sementara je bila dah bersalin dah tengok muka baby hilang la sakit tu.

Kalau nak dicomparekan antara pengalaman saya bersalin anak sulong dan kedua memang berbeza sangat. Semasa melahirkan anak sulong hampir 12 jam saya menahan sakit contraction. Dari bukaan baru 3 cm hinggalah dah 10 cm. Dari jam 11 malam hinggalah 9 pagi baru masuk labor room dan jam 1 tengahari bayi lahir.

Semasa anak ke2, saya mula rasa contraction jam 7 pagi. Tapi masa boleh relax lagi sebab konon nya nak lahirkan awal tahun. Tapi bila contraction makin kerap saya tak ada pilihan. Tapi sakit contraction kali ni bukan macam pengalaman anak pertama. Rasa sakitnya biasa-biasa je.

Bayangkan even dah sampai hospital dengan senang hati saya berjalan sendiri dari parking lot yang jauh ke labor room..dah gaya macam nak pergi ziarah orang sakit je..bukan sendiri nak bersalin.

Bila di labor room nurse cek bukaan dah 7 cm pun..tapi muka ceria dan gelak-gelak, siap boleh pulak bersembang dengan nurse dan doc pelatih kat situ. Sampaikan masing-masing cakap "comfortable nye ibu ni"

Saya cuma rasa sakit yang betul-betul sakit hanya lebih kurang 15 minit sebelum bayi lahir. Sampaikan hubby yang menunggu diluar labor room pun terkejut sebab cepat je dah bersalin.


Apa rahsia saya?


Actually tak ada rahsia besar pun yang saya simpan. Segalanya atas keizinan Allah. Sebagai hambanya kita sekadar berikhtiar. Kata orang sebelum nak bersalin minta ampun dari suami. Bila tak ada dosa dengan suami segalanya dipermudahkan.

Faktor yang seterusnya, saya hanya perasan bila saya ada terbaca status ni.. Masa tu baru la saya teringat balik pengalaman melahirkan anak ke2.


bersalin tanpa epidural


Actually sejak awal-awal kehamilan saya dah mula amalkan ostematrix ni. Sebab saya kerap alami sakit pinggang. Bila dah sakit pinggang ni mula la tidur pun tak lena. Jadi saya berikhtiar untuk cari suplemen kalsium sebab saya bukan jenis suka minum susu. Hihihi..


cara kurangkan sait nak bersalin


Anda yang sedang hamil sangat-sangat digalakkan ambil ostematrix. Ia bukan je untuk atasi masalah sakit pinggang dan sebagai .... untuk kurangkan rasa sakit bersalin..tapi juga untuk membantu bina tulang bayi yang kuat dan padat.

*********************************************************

cara order produk shaklee
Klik sini untuk ORDER atau hubungi 0162222531


Jika anda ingin perlukan rundingan dan nasihat berkenaan produk ini boleh hubungi saya dengan nombor berikut.


call/sms/whatsapp 016 2222 531


NURUL HUSNA (follow saya FB)


******************************************************

Selain 2 tips di atas, anda boleh juga amalkan tips-tips di bawah supaya dipermudahkan proses bersalin.



  • 2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga
  • Minum air selusuh (better suami yang bacakan)
  • Amalkan minum air kelapa masa dah dekat duedate.
  • Makan kurma dalam bilangan ganjil
  • Banyakkan berjalan.
  • Amalkan makan sayur bendi.
  • Untuk senaman pulak, duduk mencangkung dengan tangan menahan kat dinding then cuba berdiri perlahan lahan. Buat banyak kali. Boleh dibuat apabila usia kandungan 38 minggu ke atas.
  • Duduk bersila, temukan kedua dua tapak kaki, pegang jari2 kaki tu pastu tolakkan kedua tapak kaki ke arah Miss 'V'.
  • Masa meneran dalam labour room, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina koyak/ koyak banyak.
  • Amalkan menyapu minyak zaitun di sekeliling lubang faraj untuk melembutkan bahagian tersebut, so takde mudah koyak/ koyak banyak.
  • Masa tengah sakit tu, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit makin kuat, tarik nafas dan lepaskan cepat2.



Antara zikir dan doa yang boleh diamalkannya ialah:


1.



“ Ya Tuhan kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat (anak) yang baik sempurna (tidak cacat). Sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar dan menerima rayuan dan doa hamba Mu”


2.



“ Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau ( Allah ), maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku termasuk di kalangan orang-orang yang zalim.


3.



“ Tuhanku berilah kepadaku ( seorang anak) dari anak-anak yang soleh”



Dan apabila saat hampir bersalin bacalah doa ini:


4.



“ Allah telah mencukupi segala sesuatu bagiku dan sebaik-baik yang ku serah diri kepada Allah”



Untuk memudahkan bersalin digalakkan pula membaca ayat kursi,


Kemudian pula :

5.



“ Bahawasanya Tuhanku, ialah Allah yang telah menjadikan langit dan bumi dan yang diantara keduanya di dalam enam hari kemudian Dia bersemayam atas Arasy. Dia memasukkan malam ke dalam sarang yang mencarinya dengan cepat.

Matahari, bulan dan bintang semuanya ditundukkan dengan perintah-Nya. Ketahui olehmu, Allah yang mempunyai pencipta dan suruhan. Maha Mulia Allah Tuhan semesta alam.


Seterusnya perbanyakkan membaca tasbih ini:

6.




Maha Suci Allah

7.




Aku Pohon ampun kepada Allah


Sentiasa membaca doa ini :

8.
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْمِ

أُعِيْذُهُ بِالوَاحِدِ الصَّمَدِ مِنْ شَرِّ كُلِّ ذِى حَسَدٍ

Maksudnya : Aku berlindung akannya dengan pertolongan Tuhan yang Esa yang ditumpu segala kehendak kepadaNya daripada sekalian yang mempunyai dengki

* Sekurang-kurangnya dibaca sebanyak 10 kali setiap kali lepas solat 5 waktu


9.Surah Al-Ansyiqaq


10.Sentiasa membaca surah Maryam.


11.Surah An-Nahl: ayat 78-80


Selamat beramal

Setiap ibu hamil kalau boleh nak lalui pengalaman manis semasa melahirkan bayi. Kalau tanya sape2 pun gerenti nak senang bersalin. Tak...

1 comment: