7 Rahsia Berpantang Untuk mengelakkan Gejala Meroyan

8/30/2017 Unknown 0 Comments

Rahsia berpantang untuk elak meroyan

Alhamdulillah rasanya kebanyakan pembaca telah ataupun sedang merasai pengalaman berpantang selepas bersalin.
Tak kisahlah bersalin secara ceaser atau normal.
Kebanyakan amalan berpantang yang akan saya akan kongsikan di sini boleh diamalkan kecuali bertungku, berbengkung & berurut (boleh refer mak bidan masing-masing..)

 🌷APA YANG DIMAKSUDKAN DENGAN BERPANTANG?🌷

✅Bagi wanita yang baru bersalin, mereka ni dilarang melakukan beberapa perkara atau memakan sesuatu sehingga tamat tempoh berpantang iaitu selama 44 hari(yang biasa orang buat)

✅Sesuatu yang dilarang dilakukan mengukit adat dan kepercayaan

✅Tempoh berpantang ni juga adalah satu proses proses pemulihan dan emosi si ibu.

 🌷KENAPA PERLU BERPANTANG🌷

Alhamdulillah rasanya kebanyakan pembaca telah ataupun sedang merasai pengalaman berpantang selepas bersalin. Tak kisahlah bersalin seca...

0 comments:

Produk untuk atasi anemia di kalangan anak-anak

8/29/2017 Unknown 0 Comments

Anemia di kalangan kanak-kanak

Dalam kita terlalu dok fokus anemia dikalangan ibu hamil..
Rupa-rupanya kanak-kanak pun tak terkecuali menghidap anemia..

Sama seperti ibu hamil...anemia adalah kekurangan paras Hemoglobin (Hb) dalam sel darah merah.

Tanda dan gejala anemia

Dalam kita terlalu dok fokus anemia dikalangan ibu hamil.. Rupa-rupanya kanak-kanak pun tak terkecuali menghidap anemia.. Sama se...

0 comments:

Set Vitamin Shaklee Kegemaranku

8/29/2017 Unknown 0 Comments


Dalam banyak-banyak set vitamin shaklee...
Una paling suka suka set cantik la ofkos..

Dah nampaknya perempuan mestilah obses nak nampak cantik..
Tapi ada masalah tak pandai mekap atau malas nak mekap..
Tambah2 lagi bila dah dapat title mak-mak ni..
Tau nak siap cepat je..
Just sapu bedak..calit lipstik..
Dah..I'm ready..

Dalam banyak-banyak set vitamin shaklee... Una paling suka suka set cantik la ofkos.. Dah nampaknya perempuan mestilah obses nak namp...

0 comments:

Kenapa basic h jadi pilihan surirumah

8/28/2017 Unknown 0 Comments

Geram betul bila hari kena sapu tanah & pasir di sekeliling dinding rumah.
Kat dalam rumah jugaklah cik semut ni nak buat sarang..
Manis sangat ke orang-orang dalam rumah ni..
Hahaha..

Bukan tepi dinding je..
Kat tengah2 rumah pun ada..
Sementara tak ada anak kecik kuat mengutip ni tak apala..

Dulu masa aisar kecik..
Suka sangat dia main dengan semut..
Sampaikan kena empitigo..
Kaki..tangan..muka..melepuh-lepuh..

Geram betul bila hari kena sapu tanah & pasir di sekeliling dinding rumah. Kat dalam rumah jugaklah cik semut ni nak buat sarang.. Man...

0 comments:

Pengalaman pertama jual set vitamin shaklee

8/28/2017 Unknown 0 Comments



Set resdung ni adalah vitamin @ set pertama yang saya jual.
.
Daripada yang pertama ni lah dah merebak jadi yang ke 100, ke 1000 dan ke 1,000,000.
.
Masa tu saya just mencuba nasib nak letak flyers di kedai buku (FREEDOM) kat parit raja.

Balik je dari kedai buku dapat panggilan prospek bertanya set resdung. Dengan produk knowledge, konsultasi yang ke laut..

Nervous nya jangan cakap la..

Set resdung ni adalah vitamin @ set pertama yang saya jual. . Daripada yang pertama ni lah dah merebak jadi yang ke 100, ke 1000 dan k...

0 comments:

Cara Atasi Demam Anak-anak Tanpa Ubat

8/27/2017 Unknown 0 Comments

ℹApa nak buat bila anak-anak demam panas?

Anak-anak saya ni jenis tak suka makan ubat..
Dah macam-macam cara saya buat nak bagi diorang makan..
Dari cara lembut sampai la cara kasar...

Kadang siap bertekak juga dengan abi diorang..
Mana tak nya bila tolong riba kan anak..
Seolah-olah macam tolong riba sungguh la..
Kederat mami jugaklah nak kena kepit kaki & tangan diorang..

Last-last mami decide tak yah bagi ubat dah..
Ikhtiar la cara lain..

🌷CARA KEBAHKAN DEMAM ANAK TANPA UBAT🌷

ℹApa nak buat bila anak-anak demam panas? Anak-anak saya ni jenis tak suka makan ubat.. Dah macam-macam cara saya buat nak bagi diorang m...

0 comments:

VITAMIN C UNTUK KULIT CANTIK PALING BERHANTU

8/27/2017 Unknown 0 Comments

VITAMIN PALING BERHANTU 👻👻👻


Kenapa saya cakap vitamin C ni paling berhantu??

Sebab vitamin c ni antara vitamin paling laris di kalangan customer saya..
Setiap kali nak restok vitamin..
Vitamin C ni item wajib ada dalam list..

Kalau dulu masa shaklee buat offer buy 6 free 1..
Dekat 50 botol berjaya terjual..
Nampak tak ke'HANTU'an vitamin C ni?

VITAMIN PALING BERHANTU 👻👻👻 Kenapa saya cakap vitamin C ni paling berhantu?? Sebab vitamin c ni antara vitamin paling laris di kal...

0 comments:

Resepi masakan AYAM MASAK HALIA PALING BEST & MUDAH

8/26/2017 Unknown 0 Comments

Biasanya hari ahad dah bermula la rutin menjadi driver bas sekolah..

Pagi2 lepas solat subuh terus ke dapur masak breakfast..
Sebab encik suami nak bawak bekal ke sekolah.
Lepas setel memasak kejut anak2..siapkan diorang dan hantar ke sekolah..

Tengahari masak simple2 je..
Sebab pukul 3.30 petang dah kena get ready pergi ngajar.

Tapi minggu ni dah stat cuti..
So rutin dah berubah la sikit..
Tapi waktu petang kelas tetap on macam biasa..
So kalau pagi2 tak ada urusan..
Boleh la masak something spesel..
Resepi baru nak try ni..

"AYAM MASAK HALIA"



Biasanya hari ahad dah bermula la rutin menjadi driver bas sekolah.. Pagi2 lepas solat subuh terus ke dapur masak breakfast.. Sebab encik...

0 comments:

Pembantu suri rumah bekerja di dapur paling BEST !!

8/26/2017 Unknown 0 Comments



Semalam sembang2 kosong dengan encik suami....

"Yang..ramai orang share antara gadjet yang wajib ada kat rumah untuk bantu buat kerja rumah; periuk noxxa, dryer machine, iron steam phillip.."

Encik suami iyer kan je...

Nanti dia belikan la tu...
Hahaha...😂😂

Sebenarnya...
Ada lagi 2 item yang sangat2 membantu kerja rumah..

Semalam sembang2 kosong dengan encik suami.... "Yang..ramai orang share antara gadjet yang wajib ada kat rumah untuk bantu buat k...

0 comments:

Selamat bercuti pada penggal ke-2 persekolahan

8/25/2017 Unknown 0 Comments



Bagi yang duduk di negeri Johor, Kelantan, Kedah & Terengganu semalam dah mula cuti persekolahan.

Biasanya kalau cuti pendek (dalam tempoh seminggu) saya sekeluarga tak plan bercuti ke mana-mana pun..
Sebab jadual penuh dengan kelas tuisyen..
Time ni la studen asrama penuh ambil peluang nak penuhkan jadual dengan mengulangkaji..

Sian anak-anak..
Jadual 10 hari cuti sekolah hanya ikut mami ke pusat tuisyen je.
Tapi jangan risau biasanya mami akan spent time atleast 2 hari 1 malam bawak2 anak bercuti di hotel..
Tapi area dekat-dekat je la..
Macam di Melaka dan area Johor je..

Tapi cuti kali ni berbeza sikit..

Bagi yang duduk di negeri Johor, Kelantan, Kedah & Terengganu semalam dah mula cuti persekolahan. Biasanya kalau cuti pendek (dala...

0 comments:

Rahsia kejayaan dalam bisnes shaklee walaupun sibuk

8/25/2017 Unknown 0 Comments

Tips berjaya dalam shaklee

Sebenarnya ramai yang berkongsi dengan saya teringin nak buat bisnes online macam shaklee..
Tapi masing2 cakap busy dengan kerja hakiki..

Tahu tak korang dalam team shaklee saya sendiri lebih daripada 80% adalah terdiri daripada mereka yang bekerja makan gaji..
Hanya kurang 20% adalah surirumah sepenuh masa macam saya.
Mereka ni bukan calang-calang orang..
Kebanyakkan daripada golongan profesional..
Doktor, cikgu, engineer, pegawai di jabatan kerajaan...

Sebenarnya ramai yang berkongsi dengan saya teringin nak buat bisnes online macam shaklee.. Tapi masing2 cakap busy dengan kerja hakiki....

0 comments:

Suplemen untuk tingkatkan kesuburan suami dan isteri

8/24/2017 Unknown 1 Comments

HAMIL adalah satu perkataan yang membawa makna yang besar bagi seseorang wanita.
Setiap wanita yang telah berkahwin ingin cepat-cepat hamil untuk memberikan zuriat kepada suami tersayang.
Tetapi bukan semua wanita bernasib baik untuk terus hamil sejurus selepas berkahwin.
Ada juga yang mengambil masa setahun dan ada juga bertahun-tahun untuk hamil.

Semua wanita ingin merasai nikmat hamil, melahirkan anak, menyusukan anak dan membesarkan anak.
Jadi kehamilan adalah sangat-sangat dinanti-nantikan.
Tambah-tambah lagi bila orang di sekeliling kerap bertanya tentang anak. Siapa yang tak sentap kan? Mana ada wanita yang tak nak anak?

HAMIL adalah satu perkataan yang membawa makna yang besar bagi seseorang wanita. Setiap wanita yang telah berkahwin ingin cepat-cepat hamil...

1 comments:

Penyelesaian menghadapi krisis kenaikan harga minyak

8/24/2017 Unknown 0 Comments



Tiap2 minggu minyak naik...
Stress mak dibuatnya..
Bila senyap diorang cakap kita bahagia dengan kenaikan harga..
Bila protes kena sumbat masuk jail pulak..

So senyap2 dok rumah..
Update blog..
Uruskan anak-anak dan suami..
Sambil2 bantu suami cari duit poket sendiri..
Atleast 1 kereta encik suami tak yah pikir nak isi minyak dah..
Kalau tak berisi..
Alamatnya anak2 gi sekolah jalan kaki je la..

Jom ibu2 surirumah sekalian..
Kita bantu encik suami kita tambah pendapatan keluarga.
Kadang2 teringin jugak nak beli baju baru kan..

Tambah2 badan dah makin kembang ni..
Banyak baju dah makin sendat..
Nak juga beli 2,3 pasang baju baru yang selesa dipakai untuk keluar pegi amik & hantar anak sekolah..
Buat pakai gi pasar...

Bila ada income sendiri syok la sikit bak bershopping..
Tak perlu dah nak harap duit belanja dari suami..


Meh PW 0162222531
Saya bantu anda..
http://nurulhusna.wasap.my

Tiap2 minggu minyak naik... Stress mak dibuatnya.. Bila senyap diorang cakap kita bahagia dengan kenaikan harga.. Bila protes kena sumb...

0 comments:

Jana income harian dengan blog buat SI LOW PROFILE

8/23/2017 Unknown 0 Comments


Masa awal-awal berbisnes shaklee..
Saya diajar untuk buat sharing di fb je..
Almaklumla senang..
24jam bisnes on..
Tapi saya malu giler nak post iklan..

Mana tak nya..
Tiba2 muncul sebagai pengedar shaklee..

Dulu pendiam di fb..
Tiba2 kena aktif..
Munculkan diri..
Mau nya tak malu..

Masa awal-awal berbisnes shaklee.. Saya diajar untuk buat sharing di fb je.. Almaklumla senang.. 24jam bisnes on.. Tapi saya malu gil...

0 comments:

Peminat tegar warna pink

8/23/2017 Unknown 0 Comments

Bagi yang kenal Nurul Husna mesti tau betapa dia obses nya dengan warna pink.


Sejak bujang lagi..
Baju raya je mesti nak warna pink..
Setiap kali nak shopping tshirt mesti tertarik dengan warna pink dulu.
Sampaikan baju tunang & kawin pun wajib warna pink..



Bila nak keluar..
Bukak almari..
Pilih baju..
Tengok-tengok baju & tudung pinl je yang penuh..
Mula la merungut tak ada baju..
Bukan sebab tak ada baju..
Tapi warna sama je..
Hihihi..

Mujur encik suami paham sangat...
Dia layan kan je minat wife dia..
Walaupun terpaksa pakai baju sedondon warna pink..

Bagi yang kenal Nurul Husna mesti tau betapa dia obses nya dengan warna pink. Sejak bujang lagi.. Baju raya je mesti nak warna pink.. ...

0 comments:

Kisah transformasi downline shaklee

8/22/2017 Unknown 0 Comments

Dalam banyak2 downline mami...mami nak share kisah anak sulong mami sorang ni..

Beliau terlebih dahulu kenal shaklee dari mami.. beliau terlebih dahulu amalkan shaklee berbanding mami.

Tapi masa tu beliau tak reg jadi member pun sampailah satu ketika bila dia dapat tau mami berjaya dapat bonus hampir 4 angka padahal baru beberapa bulan mami buat bisnes shaklee..

Dalam banyak2 downline mami...mami nak share kisah anak sulong mami sorang ni.. Beliau terlebih dahulu kenal shaklee dari mami.. beliau te...

0 comments:

Vitamin untuk ibu menyusu agar kekal cergas & sihat

8/22/2017 Unknown 0 Comments


Suatu ketika dulu..isu produk milkbooster ni antara isu sensitif jugak la..

Ada yang kata..
"Saya tak ambil milkbooster pun susu still banyak. Siap boleh buat stok penuh freezer lagi.."

Bukan la nak kata kat orang Una sendiri pun dulu rasa macam tu.
Sejak dah bershaklee ni baru tau..
Tak semua ibu diberikan rezeki susu badan.
Walaupun dah cuba macam2 ikhtiar dan usaha..
Production susu tetap menyedihkan.
Memang tak ada rezeki la ceritanya..

Suatu ketika dulu..isu produk milkbooster ni antara isu sensitif jugak la.. Ada yang kata.. "Saya tak ambil milkbooster pun susu ...

0 comments:

RAHSIA BESAR SAYA KEKALKAN MOMENTUM DALAM SHAKLEE

8/21/2017 Unknown 0 Comments


Alhamdulillah bulan ni dah 3 tahun 4 bulan saya menjadi pengedar sah shaklee yang aktif.

Dan alhamdulillah dah ratusan orang saya tolong atasi masalah kesihatan mereka.

Bersyukur jugak sebab buat julung2 kalinya saya berjaya memperoleh award dalam Ireach Super Star tahun lepas.

Walaupun sebenarnya dah lama saya aim untuk anugerah-anugerah seperti ini. Mungkin ini merupakan permulaan untuk kejayaan yang lebih besar lagi.

Alhamdulillah bulan ni dah 3 tahun 4 bulan saya menjadi pengedar sah shaklee yang aktif. Dan alhamdulillah dah ratusan orang saya tolon...

0 comments:

Resepi masakan daging korban untuk mereka yang diet

8/21/2017 Unknown 0 Comments

Daging rebus bersama air asam kerisik


Bahan-bahan

Daging lembu
2 sudu kerisik
Sebijik tomato
Sebiji bawang besar/bawang holand
Cili padi (ikut kepedasan masing)
Cili merah (optional)
Air asam jawa @ jus lemon
Secubit garam
Gula secukup rasa
Setengah cawan air suam

Daging rebus bersama air asam kerisik Bahan-bahan Daging lembu 2 sudu kerisik Sebijik tomato Sebiji bawang besar/bawang holand ...

0 comments:

Bisnes impian vs bisnes shaklee

8/20/2017 Unknown 0 Comments



Dulu..
Saya teringin sangat nak bukak butik..
Sebenarnya bukan dulu je..
Sampai sekarang pun maaih menyimlan hasrat yang sama..

Saya teringin sangat nak bukak butik muslimah..
Yang memenuhi fesyen semasa pada masa yang sama memenuhi syariat islam.

Tapi..
Perancangan nya nak masuk kelas menjahit dulu..
Sebab boleh start slow2 dari bawah..
Kalau ada modal banyak..
Boleh running butik terus..
Tapi ilmu tentang fesyen & jahitan tak ada..
Tak bagus jugak..

Korang pulak?
Apa bisnes yang korang nak running?

Dulu.. Saya teringin sangat nak bukak butik.. Sebenarnya bukan dulu je.. Sampai sekarang pun maaih menyimlan hasrat yang sama.. Sa...

0 comments:

Langkah pencegahan osteoporosis dengan suplemen kalsium

8/20/2017 Unknown 0 Comments



Sahabat-sahabat @ pembaca sekalian, siapa yang sedang menuju ke arah umur 40an?
Maknanya sekarang dah 3 series dah la..

Una nak share sikit kenapalah Una suka bagitau Una ambil Ostematrix setiap malam..
Begitu juga ada yang dah mula amalkan Omega Guard, kolagen, multivitamin vitalea dan Vivix..

Bukan sebab tengah pregnant je..
Tapi lebih daripada tu.

Sahabat-sahabat @ pembaca sekalian, siapa yang sedang menuju ke arah umur 40an? Maknanya sekarang dah 3 series dah la.. Una nak share...

0 comments:

Perempuan vs shopping

8/19/2017 Unknown 0 Comments

Perempuan dan shopping..
Memang kawan baik..

Ada yang suka collect handbag..
Asal LV ada keluarkan koleksi baru mesti nak beli..

Ada yang suka buat koleksi kasut..
Warna kasut mesti sama dengan warna baju..
Kalau baju pink..
Pink la kasut nya.
Belum lagi high heel nya..
Kasut sport nya.
Sandal nya..
Selipar jamban nya..
Kasut je penuh 1 bilik..

Perempuan dan shopping.. Memang kawan baik.. Ada yang suka collect handbag.. Asal LV ada keluarkan koleksi baru mesti nak beli.. Ada y...

0 comments:

RAHSIA KEKAL CERGAS & SIHAT SEMASA BERPANTANG

8/19/2017 Unknown 0 Comments

Biasanya selepas bersalin, badan ibu berada dalam keadaan sangat lemah.
Yelah..semasa proses nak melahirkan dah banyak tenaga dah digunakan.
Biasanya boleh berlarutan sehingga seminggu selepas bersalin.

Kalau la keadaan macam ni berterusan sampai habis berpantang...macam mana la ibu-ibu nak jaga diri dan bayi yang dilahirkan.
Itu pun kalau tu bayi pertama.
Kalau dah anak ke3 macam saya ni..
Memang kena gagah jugak la..
Tambah-tambah kalau kena berpantang sendiri pulak.

Biasanya selepas bersalin, badan ibu berada dalam keadaan sangat lemah. Yelah..semasa proses nak melahirkan dah banyak tenaga dah digunakan...

0 comments:

PRODUK BERKESAN KECUTKAN BENGKAK TONSIL

8/18/2017 Unknown 0 Comments


Tonsil sebenarnya adalah sebahagian sistem pertahanan badan kita. Tonsil bertindak untuk menghalang bakteria yang cuba masuk melalui saluran penafasan kita.

Apabila tonsil dijangkiti kuman ataupun bakteria, ia akan membengkak dan menyebabkan kita sakit dan susah untuk menelan makanan. Ia boleh membawa kepada demam-demam, batuk, pening dan muntah-muntah.

Lebih teruk, bengkak tonsil ini akan menyempitkan saluran penafasan kita dan akan menyebabkan nafas berbau.

Bengkak tonsil akan surut secara semulajadi tetapi dengan pengambilan antibiotik akan mempercepat proses penyembuhan. Tonsil akan bengkak berulang kali jika sistem pertahanan badan lemah kerana jangkitan kuman.

Dan sebenarnya ada kes yang kritikal apabila tonsil membengkak hingga teruk dan jangkitan kuman merebak ke organ dalaman penting iaitu ke bahagian jantung dan buah pinggang.

Dengan pengambilan nutriferon bukan sahaja dapat memperbaiki masalah tonsil bahkan dapat mempertahankan tubuh daripada serangan bakteria pembawa penyakit yang lain.

Bengkak tonsil kerap dialami oleh anak.
Tapi orang dewasa pun tak terkecuali.
Ini kerana antibodi anak-anak

Ibu-ibu yang mempunyai anak yang kerap demam especially musim raya ni elok sangat la sentiasa bekalkan nutriferon ni di rumah.

~~>>>Seorang ibu cuba untuk bagi yang terbaik untuk anak2. Tapi keadaan buatkan ianya terbatas. Jadi biarkan nutriferon membantu..~~<<

Untuk lebih lanjut tentang nutriferon ni boleh teruskan membaca DI SINI.


TESTIMONI NUTRIFERON








Tonsil sebenarnya adalah sebahagian sistem pertahanan badan kita. Tonsil bertindak untuk menghalang bakteria yang cuba masuk melalui salu...

0 comments:

Tips tingkatkan bacaan platelet darah akibat demam denggi

8/18/2017 Unknown 0 Comments

Bagi anda yang pernah ada pengalaman samada diri sendiri atau ahli keluarga yang disuspek atau dijangkit demam denggi...
Perkara utama yang doktor akan buat adalah untuk ambil sampel darah.

Ini kerana bagi mengesan bacaan platelet darah.
Biasanya mereka yang dijangkiti demam denggi akan menunjukkan bacaan platelet darah yang rendah.
Ini kerana virus denggi lebih cepat merebak dalam keadaan pH darah yang berasid.

Cara-cara nak naikkan bacaan platelet darah

✔Minum air suam dengan banyak.

Sel-sel darah terdiri dari air dan protein. sekiranya anda mengambil banyak air,ia akan meningkatkan penghasilan sel darah sekaligus meningkatkan jumlah platelet.

Selain itu boleh juga mengambil minuman isotonik BEBAS GULA seperti Performance drink.
Ini kerana performance drink dapat membekalkan bendalir dalam badan dengan cepat bagi mengelakkan dehidrasi.
Biasanya mereka yang menghidap demam denggi kerap muntah.

 ✔ Ambil Nutriferon shaklee

Nutriferon sangat dikenali ebagai sumber interferon untuk bantu meningkatkan sistem imun melawan virus.

✔ Rehat yang secukupnya

✔Ambil makanan yang mengandungi omega 3

Omega 3 membantu meningkatkan kandungan platelet dalam darah.
Selain banyakkan mengambil makanan yang mengandungi omega 3 seperti ikan salmon..cara mudah adalah dengan mengambil omega guard shaklee.

Bagi anda yang pernah ada pengalaman samada diri sendiri atau ahli keluarga yang disuspek atau dijangkit demam denggi... Perkara utama yang...

0 comments:

Tips atasi stress dengan membaca Al Quran

8/17/2017 Unknown 0 Comments



Amalan rohani yang saya selalu amalkan bila STRESS ialah;

BACA AL-QURAN

Seeloknya mulakan hari kita dengan membaca Al-Quran.
Sebaik-baiknya selepas solat subuh, pada waktu pagi sebelum memulakan kerja.

Al-Quran adalah mukjizat yang terbesar, InsyaaAllah dengan membacanya memberi ketenangan kepada sesiapa yang membacanya.

Amalan rohani yang saya selalu amalkan bila STRESS ialah; BACA AL-QURAN Seeloknya mulakan hari kita dengan membaca Al-Quran. Sebaik...

0 comments:

Produk turunkan kolesterol dengan CEPAT & BERKESAN terlaris

8/17/2017 Unknown 0 Comments

Produk turunkan kolesterol

~TUBUH BADAN RAMPING PUN TINGGI KOLESTEROL~

Beberapa bulan lepas saya terima personal whatsapp dari salah seorang sahabat.
Beliau baru je mula-mula nak berjinak-jinak dengan suplemen shaklee.
Tapi untuk permulaan ni beliau hanya mengamalkan set cantik shaklee.
Umur dah hampir 30an jeragat dah mula naik di wajah

Orang nya cantik..
Bertubuh langsing..
Aktif..
Rajin bersenam..
Hampir setiap hujung minggu aktif berzumba dengan geng-geng 1 ofis nya.

Dengan gaya hidupnya yang aktif mestilah sihat-sihat je..
Tak pernah ada history kencing manis, darah tinggi dan masalah jantung.
Tetapi hasil keputusan daripada check up baru-baru ni menunjukkan bacaan kolesterol tinggi.

~TUBUH BADAN RAMPING PUN TINGGI KOLESTEROL~ Beberapa bulan lepas saya terima personal whatsapp dari salah seorang sahabat. Beliau bar...

0 comments:

Wanita GEMUK nak HAMIL. Apa persediaan yang perlu dibuat?

8/16/2017 Unknown 0 Comments

Tips hamil wanita gemuk

Betul ke wanita gemuk susah nak hamil?
Kata orang sebab lemak di dalam badan membuatkan tiub fillopio tersumbat.
Tu yang mengurangkan kesuburan.
Betul ke idok?

Baru-baru ni pun dalam group di facebook saya ada terbaca salah seorang ibu yang bertubuh besar berkongsi rezeki beliau berjaya hamil dan melahirkan bayi yang kini berusia 6 bulan pun.
Jadi, susah atau tidak untuk hamil..
Subur atau tidak..
Semua rezeki dari Allah..
Kita tak boleh menidakkan.
Ada je wanita yang mempunyai berat sehingga 100kg tetapi masih berjaya hamil sehingga kelahiran pun..

Betul ke wanita gemuk susah nak hamil? Kata orang sebab lemak di dalam badan membuatkan tiub fillopio tersumbat. Tu yang mengurangkan ...

0 comments:

Krim herba SELAMAT & BERKESAN untuk kulit bayi sensitif

8/16/2017 Unknown 0 Comments

Krim untuk bayi kulit sensitif

Kalau banyak-banyak produk shaklee..
Herbal blend krim ni antara produk wajib saya usung ke hulu ke hilir.

Sampaikan dalam kereta pun mesti standby 1 tiub siap-siap..



SIAPA YANG BOLEH GUNA HERBAL BLEND??

Kalau banyak-banyak produk shaklee.. Herbal blend krim ni antara produk wajib saya usung ke hulu ke hilir. Sampaikan dalam kereta pun ...

0 comments:

AWAS !!! JANGAN MAKAN OMEGA GUARD SHAKLEE KALAU....

8/16/2017 Unknown 0 Comments


Kecoh bila ada demonstrasi minyak-minyak ikan, ada minyak ikan yg tidak beri kesan pada cawan styrofoam (polisterin) dan ada minyak ikan yang 'makan' cawan2 ni!

Yang paling mengejutkan, Omega Guard Shaklee adalah antara minyak ikan yg melubangkan cawan styrofoam ni 😱

⚠⚠OMEGA GUARD SHAKLEE BOLEH BOCORKAN PERUT DAN USUS ??⚠⚠

Kecoh bila ada demonstrasi minyak-minyak ikan, ada minyak ikan yg tidak beri kesan pada cawan styrofoam (polisterin) dan ada minyak ikan ...

0 comments:

Pakai jenama anda.. WEAR YOUR BRAND

8/15/2017 Unknown 0 Comments


Kalau pergi pasar ke..
Hantar anak sekolah je..
Bila nampak ada parents yang pakai tshirt pos malaysia or baju uniform maybank..
Terus otomatik kita tau diorang tu staf pos malaysia & maybank kan..
Tak yah bagitau kat orang pun tak apa..

Tapi bila kita jumpa cikgu berbaju kurung di pasar..
Kita tak tau diorang tu cikgu..
Sekadar boleh agak daripada gaya & penampilan je..
Saya sendiri pun dulu ada yang ingat saya cikgu bila berbaju kurung..
Padahal housewife je..

Kalau pergi pasar ke.. Hantar anak sekolah je.. Bila nampak ada parents yang pakai tshirt pos malaysia or baju uniform maybank.. Teru...

0 comments:

I AM PHYSIC'S STUDENT

8/15/2017 Unknown 0 Comments



Masa study degree kat UPM..
Collegemate which is studen course lain mesti tanya
"Husna, ko dulu mesti terer fizik kan.."

Kalau masa SPM kawan2 cakap macam tu kan best..
Doa tu..
Mesti jadi studen kesayangan cikgu Munirah (cikgu fizik masa sekolah dulu)..😂😂

Sebenarnya sejak kecik lagi subjek feveret Una adalah Matematik.
So bila form 4 selain subjek Math, Add Math pun jadi feveret jugak..
Sebab tu jadi feveret studen cikgu Chin Siew Ooi (cikgu add math dulu)..

Masa study degree kat UPM.. Collegemate which is studen course lain mesti tanya "Husna, ko dulu mesti terer fizik kan.." K...

0 comments:

Kenapa saya pilih untuk ambil shaklee daripada nak bancuh sendiri?

8/14/2017 Unknown 0 Comments


Tahun lepas semasa zaman ke'viral'an air detox @ difuse water yang ramai2 pakai minum air yang ada hirisan lemon, pudina, timun tu....saya pernah gak try buat sekali.

Tengok orang lain buat macam sedap je kan.

Saya pun try la..

Tegukkan pertama; rasa macam air masak kosong je.

Tegukkan ke2 ; not bad.

Tahun lepas semasa zaman ke'viral'an air detox @ difuse water yang ramai2 pakai minum air yang ada hirisan lemon, pudina, timun t...

0 comments:

Produk melancarkan pembuangan angin paling laris

8/14/2017 Unknown 0 Comments


"Aiseh...baru nak angkat takbir dan-dan la terkentut.." 
"Ni dah masuk 3 kali kena ambil wudhuk semula" 
Bebel Azlan (bukan nama sebenar) kepada isterinya.. 
"Abang makan apa siang tadi?
Cepatla ambil wudhuk..nanti habis pulak waktu maghrib." 
"Hmm..yelah..."

Sebenarnya ni bukan perkara luar biasa..
Majoriti setiap orang alami masalah ni..

ANGIN !!
Setiap orang terutama yang dah berumur mesti ada masalah angin dalam badan.

Perasan tak apa soalan yang diajukan oleh isteri Azlan kepadanya tadi..

"Aiseh...baru nak angkat takbir dan-dan la terkentut.."  "Ni dah masuk 3 kali kena ambil wudhuk semula"  Bebel A...

0 comments:

6 masalah dan perubahan kulit yang biasa dialami ibu hamil

8/14/2017 Unknown 0 Comments


Pertama sekali Una nak ucapkan tahniah kepada ibu-ibu yang sedang hamil.
Mesti kebanyakan nya tengah tunggu hari kelahiran si comel masing-masing.
Yer tak?

Actually baru-baru ni Una ada tonton rancangan ebubabypedia bersama Lisa Surihani & Yusry di astro ceria.
Salah 1 episodnya ada berkongsi 4 masalah kulit yang biasa ibu hamil alami.

Tapi dalam artikel ni Una gabungkan masalah dan perubahan kulit semasa hamil.

Pertama sekali Una nak ucapkan tahniah kepada ibu-ibu yang sedang hamil. Mesti kebanyakan nya tengah tunggu hari kelahiran si comel masi...

0 comments:

3 tanda amalan kita diterima oleh Allah

8/13/2017 Unknown 0 Comments



Antara tanda2 amalan kita diterima sepenuhnya oleh Allah...

1. Kita rasa seronok, bahagia dan tak sabar-sabar nak buat.

Contohnya tak sabar-sabar nak tunggu bulan ramadhan sebab nak berpuasa dan berterawikh.
Bukan sebab tak sabar nak pergi bazar ramadhan dan bukan sebab nak cuti raya.

Antara tanda2 amalan kita diterima sepenuhnya oleh Allah... 1. Kita rasa seronok, bahagia dan tak sabar-sabar nak buat. Contohnya ta...

0 comments:

Cara MUDAH & CEPAT naikkan Hb ibu hamil

8/13/2017 Unknown 0 Comments



Semasa check up kehamilan bulan lepas..
Terdengar la ada nurse merungut..

"Adoi..mak yang ni ada anemia la pulak..kak jue, ko tolong attend boleh tak?"

Una pun rasa pelik la..
Nape nurse tu nak pass keje dia kat orang..

Terus laju je keluar dari mulut..

"Nape misi? Kalau anemia kenapa?"

"Banyak keje lah..dah la patient ramai.."

Una senyap je la..
Lepas tu nurse tu sambung lagi..

Semasa check up kehamilan bulan lepas.. Terdengar la ada nurse merungut.. "Adoi..mak yang ni ada anemia la pulak..kak jue, ko to...

0 comments:

Cara mudah dan lancar buang toksin dari dalam badan

8/13/2017 Unknown 0 Comments




Sape dah try burger McD yang hitam tu?
Sedap ke?



Baru-baru ni abah Una share video macam mana McD proses daging lembu diorang..
Geli pun ada..
Dah la tak sembelih..
Tulang, kulit semua campur sekali.
Wallahu a'lam..
Terus hilang selera nak makan burger McD lagi dah.

Bagus pun bagus..
Makanan segera macam tu bukan bagus sangat pun..
Nutrien pun tak ada..
Lemak banyak la..
Last-last berkumpul dalam badan jadi toksin.

Tu yang bila baru-baru consume suplemen untuk kecantikan or kesihatan tak bape berkesan.

Sape dah try burger McD yang hitam tu? Sedap ke? Baru-baru ni abah Una share video macam mana McD proses daging lembu diorang.....

0 comments:

Cara atasi sembelit semasa berpantang agar jahitan tak terbuka

8/12/2017 Unknown 0 Comments

Ingat lagi 6 tahun yang lalu..
Una kena sembelit semasa berpantang..
2 jam duduk dalam toilet..
Seriau jangan cakaplah..
Rupanya lepas bersalin, semasa nurse jahit luka episiotomi diorang ada letakkan ubat bagi tahan berak.

3 hari lepas bersalin..
Masa nak cek anak kuning..
Klinik bagi ubat suruh berak pulak..
Tapi Una tak makan pun..
Takut nak berak..
Alhamdulillah luka elok je..
Jahitan walaupun terbuka sikit..
Tapi luka nya dah bersambung..

Berbeza dengan anak ke2..
2 jam lepas bersalin terus nak ke toilet buang air besar..
Tu pun lancar je.
Masa tu tak pulak pihak hospital letak ubat tahan berak..

Ingat lagi 6 tahun yang lalu.. Una kena sembelit semasa berpantang.. 2 jam duduk dalam toilet.. Seriau jangan cakaplah.. Rupanya lepas...

0 comments:

Petua Menghilangkan Kesan Sunburn Agar Muka Tak Berbelang Lagi

8/12/2017 Unknown 0 Comments

Cara atasi muka berbelang


Remaja dengan masalah kulit berbelang memang tak boleh dipisahkan..
Tapi Una dulu bukan jenis kulit muka senang kena sunburn..
Padahal hari-hari balik sekolah dengan berpanas.

Bila setiap kali ada amali solat je..mesti tengok muka kawan-kawan berbelang..
Lagi tragis kawan-kawan yang baru balik perlawanan netball ke handball ke volleyball ke..
Bukan je gelap sebab kesan terbakar..
Tapi kulit jadi kering dan menggelupas..
Sampai bibir pun kering..
Nak bercakap pun seksa..
Tapi kalau dah stat bergosip still ok lagi nak join the club.
😂😂

Remaja dengan masalah kulit berbelang memang tak boleh dipisahkan.. Tapi Una dulu bukan jenis kulit muka senang kena sunburn.. Padah...

0 comments:

Kenapa rasa pening setiap kali makan daging kambing?

8/12/2017 Unknown 0 Comments


Siapa penggemar daging kambing?
Sep sikit..sebab kita geng..

Dulu Una tak suka sangat.
Sejak dah pandai makan kambing panggang ni..
Pantang nampak mesti nak beli..
Anak2 pun menurun sekali..
Tambah2 lagi anak yang kedua..

Sempena raya haji yang tak lama lagi dah ni..
Mesti ramai yang nak buat korban dan akikah kan..
Selain lembu, sure lah seekor kambing kena tumbang..
Memang heaven la..

Tapi...
Bagi yang alah dengan kambing..
Memang boleh tengok saje je la..

Siapa penggemar daging kambing? Sep sikit..sebab kita geng.. Dulu Una tak suka sangat. Sejak dah pandai makan kambing panggang ni.. ...

0 comments:

Amalan pemakanan yang sihat mengikut sunnah Rasulullah

8/11/2017 Unknown 1 Comments

Cara pemakanan yang sihat

Seperti yang semua orang tahu, sejak kebelakangan ini macam-macam penyakit baru muncul.
Dan kebanyakkan boleh membawa maut.

Tahu tak korang kebanyakan penyakit serius berasal daripada gaya pemakanan yang tidak sihat.
Yelah..macam-macam makanan segera dan berproses dijual sekarang ni.
Jadi dengan rutin harian yang sibuk sampaikan dah kesuntukan masa nak masak sendiri..
So makanan macam ni la yang jadi pilihan.
Tanpa kita sedar makanan ni banyak terkandung bahan tambahan seperti pengawet, pewarna, perisa tambahan dan lain-lain lagi.

Apa kata kita berbalik kepada sunnah Rasulullah.
Mari kita contohi cara pemakanan sihat mengikut sunnah.

Seperti yang semua orang tahu, sejak kebelakangan ini macam-macam penyakit baru muncul. Dan kebanyakkan boleh membawa maut. Tahu ta...

1 comments:

Produk untuk sembelit supaya dapat elak kanser kolon

8/11/2017 Unknown 0 Comments


Pernah tak korang alami situasi semasa nak buang air besar sampai merah-merah muka meneran.
Bukan tu je...
Sampai bersilang-silang kaki dok meneran.

Kalau yer..
Maknanya korang tengah alami sembelit la tu.

Sembelit ni situasi apabila individu membuang air besar kurang daripada tiga kali seminggu dan keadaan itu berlarutan sehingga beberapa bulan.
Seseorang itu juga boleh memiliki gejala sembelit jika lebih 40% najis yang dikeluarkan adalah keras.

Jangan pandang ringan tau gejala sembelit ni..
Sebab sembelit ni juga merupakan gejala awal;

Pernah tak korang alami situasi semasa nak buang air besar sampai merah-merah muka meneran. Bukan tu je... Sampai bersilang-silang k...

0 comments:

Testimoni Mermaid Booster; Seribu Manfaat Satu Produk

8/09/2017 Unknown 1 Comments

Korang...
Saya nak tanya ni...
Korang penat tak makan pelbagai jenis supplement sebelum ni?

🌷makan ubat kurus asyik membuang..sampai nak buat aktiviti harian pun terganggu
🌷makan ubat putih..habis berbotol2 terutama yang jenis gula2 kesan apa pun tak nampak
🌷makan jamu untuk dapat asset mantap kencang..badan jadi panas..breast.bontot dan miss v tetap tak dak perubahan

Duit pun habis banyak kan???
Nak kene beli banyak jenis supplement untuk kekal cantik sihat dan mantap.

Korang... Saya nak tanya ni... Korang penat tak makan pelbagai jenis supplement sebelum ni? 🌷makan ubat kurus asyik membuang..sampai na...

1 comments:

MERMAID BOOSTER, DAMBAAN WANITA MODEN

8/09/2017 Unknown 0 Comments


Alhamdullilah dan terima kasih KOSMO untuk penulisan mengenai MERMAID BOOSTER.

MERMAID BOOSTER adalah produk pertama kak ida JV dengan kawan kak ida.
Ia merupakan kapsul booster merangkumi semua fungsi yang diinginkan wanita cantik di zaman modern ini.

Alhamdullilah dan terima kasih KOSMO untuk penulisan mengenai MERMAID BOOSTER. MERMAID BOOSTER adalah produk pertama kak ida JV dengan...

0 comments:

Makna disebalik mimpi semua gigi luruh

8/07/2017 Unknown 0 Comments



"Betul ke mimpi tu sekadar mainan tidur?"

Sape suka tengok tafsir mimpi..
Una jangan la jugak tengok.
Bila kebetukan on tv..
Tak ada rancangan lain yang best..
Then tekan button info nampak rancangan ni tengok la kejap.
Tapi ada la baru 2,3 episod tengok.

Ok..
Now Una nak share pengalaman mimpi Una pulak..
Masa Una still study kat UPM..
Tak salah masa tahun ke2 kot..

Selang 2,3 hari Una akan mimpi semua gigi akan luruh..
(Masa tu tak kenal ostematrix lagi..susu pun tak minum..kurang kalsium la tu..😂)

"Betul ke mimpi tu sekadar mainan tidur?" Sape suka tengok tafsir mimpi.. Una jangan la jugak tengok. Bila kebetukan on tv...

0 comments:

Produk untuk perbaiki kulit rosak akibat salah guna skincare

8/07/2017 Unknown 0 Comments

Salah guna skincare

Sejak 2,3 menjak ni saya perhatikan banyak isu tentang kulit wajah rosak akibat salah guna produk skincare menular di media sosial.

Kesian pun ada..
Tapi itu lah kesannya kalau guna sekadar ikut kawan.
Tanpa ambil tahu kesesuaian wajah dan keselamatan produk.

Masing-masing dah terpengaruh dengan kesan pantas produk tersebut.
Mau tak nya tengok kawan-kawan pakai pakai seminggu dah nampak kulit makin flawless.
Mana boleh biar kawan-kawan cantik sorang-sorang kan..
Sendiri pun nak cantik jugak.
Tambahan pulak harga yang mampu yang milik.
Baru RM50 dah dapat full set.

Sejak 2,3 menjak ni saya perhatikan banyak isu tentang kulit wajah rosak akibat salah guna produk skincare menular di media sosial. Kes...

0 comments:

Kenapa ada Garisan Hitam di Perut Semasa Hamil

8/06/2017 Unknown 1 Comments


Garisan hitam ni atau nama khas nya ialah Linea Niagra.
Masa anak 1st, bila muncul garisan ni takut pun ada..
Dok fikir perut aku besar & tegang sangat ke..
Rupanya tak ada apa pun..
Lepas bersalin hilangla nanti..
Tak perlu nak sapu apa2 krim pemutih untuk bagi hilang..

Biasanya garisan muncul pada minggu ke 23 kandungan.
Dan hampir 70% wanita hamil akan muncul garisan hitam ni.
So mana2 mak yong yang dah 23 minggu boleh cek perut masing2.

Garisan hitam ni atau nama khas nya ialah Linea Niagra. Masa anak 1st, bila muncul garisan ni takut pun ada.. Dok fikir perut aku besar...

1 comments:

KENAPA HB SAYA TAK NAIK-NAIK ?

8/06/2017 Unknown 0 Comments

"KENAPA HB SAYA TAK NAIK-NAIK? PADAHAL TAK MISSED PUN MAKAN SUPLEMEN"


Sape yang pernah alami situasi macam ni..
Jangan kata orang..Una sendiri pun sama..
Hb asyik kat border je..

Bacaan Hb Una semasa hamil anak pertama & kedua. Masa ni sepenuhnya bergantung dengan suplemen klinik.


Tapi masa tu bergantung sepenuhnya pada suplemen klinik je..
Tak reti lagi nak beli suplemen luar ni..

"KENAPA HB SAYA TAK NAIK-NAIK? PADAHAL TAK MISSED PUN MAKAN SUPLEMEN" Sape yang pernah alami situasi macam ni.. Jangan kat...

0 comments: