Ikhtiar seorang ibu untuk anak penderita kanser lymphoma

5/29/2017 Unknown 0 Comments



Sape yang ada tonton gema gegar vaganza mesti tau yang salah seorang anak kepada peserta gema gegar vaganza iaitu Bazli dari kumpulan UNIC sedang menderita mengidap kanser lymphoma.


Apa itu kanser lymphoma?

Sumber: Kenali kanser

Separuh daripada kejadian kanser darah adalah kanser limfoma atau kanser limfa. Limfa adalah sistem berangkai yang terdiri daripada nod limfa di leher, bawah ketiak, celah peha, dada dan perut, sistem limfa bertindak mengeluarkan cecair berlebihan dari badan dan juga membina sistem imun badan.

Sape yang ada tonton gema gegar vaganza mesti tau yang salah seorang anak kepada peserta gema gegar vaganza iaitu Bazli dari kumpulan UN...

0 comments:

Siapakah Ainul Mardhiah?

5/21/2017 Unknown 0 Comments

Bidadari syurga paling cantik


Alang2 dalam mood gema gegar vaganza...
Terexcited lak nak cite kisah pasal ainul mardhiah.
Tadi UNIC cerita versi ringkas sangat sebab kejar masa kot..

Cite ni pun Una dengar dalam tanyalah Ustazah yang disampaikan oleh Ustazah Nor Arbaayah..

Kisah nya lebih kurang macam ni la.
Kalau ada terkurang or terlebih minta maaf siap2 yer..
Sekadar nak naikkan semangat wanita2 untuk jadi ketua bidadari syurga..

Pada suatu hari. Rasulullah bercerita tentang ganjaran untuk mereka yang mati syahid.
Salah satunya mereka akan duikurniakan seorang bidadari syurga yang bernama Ainul Mardhiah.
Si pemuda teringin nak tau pasal Ainul Mardhiah ni..
Tapi beliau malu..

Alang2 dalam mood gema gegar vaganza... Terexcited lak nak cite kisah pasal ainul mardhiah. Tadi UNIC cerita versi ringkas sangat seba...

0 comments:

Royal ajwa jus minuman kesihatan berasaskan makanan sunnah

5/19/2017 Unknown 0 Comments


APA ITU Royal Ajwa

ROYAL AJWA adalah minuman berasaskan buah kurma dan bahan herba lain untuk kesihatan dalaman dan kecerdasan serta kecantikan luaran.

APAKAH BAHAN ASAS Royal Ajwa

APA ITU Royal Ajwa ROYAL AJWA adalah minuman berasaskan buah kurma dan bahan herba lain untuk kesihatan dalaman dan kecerdasan sert...

0 comments:

Tips dan amalan pemakanan untuk kempiskan perut ibu czer

5/19/2017 Unknown 0 Comments

Perut buncit menggeleber antara masalah yang paling kerap di alami oleh ibu yang baru bersalin.
Tambah-tambah lagi yang bersalin secara czer.
Dah la tak boleh bertungku..
Berbengkung apatah lagi.

Tapi berbeza dengan akak sorang ni.
3 kali bersalin czer pun badan still maintain macam anak dara.
So sebab tu la untuk kali ini Una share kan tips dan amalan pemakanan beliau untuk rujukan ibu-ibu sekalian.


Kempiskan perut selepas bersalin czer

Bismillahirahmanirahim...

Seperti yang kak ida janji kan..dan terima kasih atas likes dan sudi nak kongsikan tips dan rutin bagaimana kak ida amalkan untuk kempiskan perut walaupun dah 3 kali beranak czer..
Tahu je la kalau ibu beranak czer memang time pantang tak boleh urut dan bertungku..jadi memang normal perut akan buncit kekal dan susah nak get flat tummy.

Sebelum tu kak ida nak share sikit info supaya kita lebih kenal tentang masalah perut buncit..

APA YANG TERKANDUNG DALAM PERUT BUNCIT TU??

Perut buncit menggeleber antara masalah yang paling kerap di alami oleh ibu yang baru bersalin. Tambah-tambah lagi yang bersalin secara c...

0 comments:

Produk skincare yang mengecilkan liang pori di wajah

5/18/2017 Unknown 0 Comments

Produk skincare yang mengecilkan liang pori

Memiliki kulit wajah yang cerah, halus, dan berseri adalah impian setiap wanita.
Namun, jika memiliki kulit wajah dengan liang pori-pori yang jauh lebih besar daripada normal akan menyebabkan kulit wajah mudah ditumbuhi jerawat?
Bukan itu je..pori-pori yang besar pada kulit wajah dapat mengurangkan kecantikan kulit wajah. 

Pori-pori wajah yang besar akan menjadi tempat pembiakan bakteri dan tempat berkumpulnya sisa mekap jika tidak dibersihkan dengan betul. 
Jika bakteria dan bahan kimia dari makap bercampur dengan sebum, maka jerawat boleh tumbuh dengan cepat. 
Kawasan kulit wajah yang biasa terjadi laing pori-pori yang besar biasanya terdapat pada sekitar hidung dan pipi.

Namun kali ni Una nak ambil peluang untuk berkongsi kisah kejayaan seorang gadis yang akhirnya memiliki wajah yang halus, cerah dan gebu setelah menggunakan skincare nutriwhite.

"KINI KULIT SAYA TIDAK SUNBURN LAGI. MALAH LIANG PORI SAYA JUGA MENGECIL"

Memiliki kulit wajah yang cerah, halus, dan berseri adalah impian setiap wanita. Namun, jika memiliki kulit wajah dengan liang pori-po...

0 comments:

Krim herba paling mujarab merawat kesan lecur

5/16/2017 Unknown 0 Comments

Anak adalah anugerah Allah.
Bila si anak terluka sikit, pedihnya hati ibu susah untuk diungkapkan.
Lagi-lagi apabila ianya berlaku ketika kita tidak bersama mereka.


Saya bekerja dan anak tinggal bersama babysitter.
Luluh hati bila dimaklumkan oleh babysitter tangan anak saya iaitu Izzah (setahun dua bulan) melecur terkena kuah panas.

Anak adalah anugerah Allah. Bila si anak terluka sikit, pedihnya hati ibu susah untuk diungkapkan. Lagi-lagi apabila ianya berlaku ketika ...

0 comments:

Rahsia mak cik ni kekal bertenaga sepanjang ibadah umrah

5/15/2017 Unknown 0 Comments

Tak lama lagi dah musim haji dah nak tiba.
Berdasarkan cerita-cerita mereka yang dah pernah buat ibadah umrah dan haji....memerlukan tenaga dan kesihatan yang optimum sepanjang di sana.

Alhamdulillah shaklee ada provide set untuk memudahkan ibadah haji & umrah yang mana ianya bermanfaat untuk;


  • Membekalkan tenaga sepanjang mengerjakan ibadah.
  • Mengelakkan dehidrasi
  • Menguatkan antibodi dan imu
  • Mengurangkan rasa mengantuk
Di sini Una ada kongsikan pengalaman seorang ibu yang di beri kesempatan mengerjakan umrah dengan dengan set haji dan umrah shaklee.
Hasilnya badan lebih bertenaga..
Memudahkan beliau untuk mengerjakan umrah.
Teruskan baca selanjutnya kisah pengalaman beliau.


Suplemen untuk umrah

SYUKUR dan gembira rasa hati bila kami sekeluarga dijemput menjadi tetamu Allah.
Sebagai persediaan, selain menambah ilmu tentang ibadah, saya banyak baca pengalaman mereka yang dah pergi.
Ramai yang kata ibadat umrah ni menuntut tenaga, terutama tenaga kaki.
Dan juga biasanya perubahan cuaca menyebabkan kita mudah terkena demam selsema.
Terutamanya bila dah nak balik atau dah kembali ke tanah air.


Kami pergi bulan Disember musim sejuk.
Memang sejuk sangat.

Tak lama lagi dah musim haji dah nak tiba. Berdasarkan cerita-cerita mereka yang dah pernah buat ibadah umrah dan haji....memerlukan tenaga...

0 comments:

Sakit tumit jangan dibiar. Anda mungkin menghidap Plantar Fascitis

5/13/2017 Unknown 0 Comments

Plantar fascitis

Setiap kali bangun pagi..bila kaki nak jejak lantai je tumit rasa sakit menyucuk-nyucuk, berdenyut-denyut dan rasa seolah macam nak terbakar.
Sape yang penah alami je tau.
Tapi bila dah stat buat kerja, beriadah @ dah warming up lama kelamaan sakit tu berkurang.
Bila ini berlaku, anda berkeberangkalian menghidap Plantar Fascitis.

Apa itu plantar fascitis?

Plantar Fascitis adalah ligamen yang panjang terdiri daripada fibrous tissue yang berada di bawah tapak kaki.
Ia melekat di antara jari kaki dan tulang tumit..seolah-olah macam 'rubber band'.
Setiap kali kita melangkah ligamen ini akan meregang.
Jika bebanan dan tekanan yang dikenakan makin besar; (akibat daripada berat badan, aktiviti lasak atau berjalan terlalu lama)..
Tisu ini menjadi radang dan koyak.
(Sumber : drzubaidi.com)

Kaedah rawatan untuk pesakit Plantar Fascitis

Setiap kali bangun pagi..bila kaki nak jejak lantai je tumit rasa sakit menyucuk-nyucuk, berdenyut-denyut dan rasa seolah macam nak terb...

0 comments:

Set berpantang yang berkesan sembuhkan luka dalam 7 hari

5/12/2017 Unknown 0 Comments

Set berpantang shaklee


Bila bukak je topik kehamilan memang tak kan habis cerita.
Dari saat disahkan hamil, pengalaman alami alahan pada trimester pertama, bila dah start rasa baby bergerak, pengalaman rasa sakit nak bersalin, saat-saat nak melahirkan, pengalaman berpantang dan menyusukan bayi sehingga mereka 2 tahun.
Banyak cite nya kan..
Tapi itu lah pengalaman paling manis buat ibu-ibu.

Bila masuk pulak topik berpantang selain daripada menu-menu semasa berpantang..set berpantang pun penting juga..
Maklumlah dengan set berpantang dapat mengembalikan tenaga setelah penat memerah tenaga semasa proses bersalin.
Ditambah pula dengan urat-urat yang dah kembang kerana mengandungkan si comel 9 bulan 10 hari.
Kalau badan tak dibelai elok2 penyakit lebih senang datang.
Dan bentuk badan pun sukar nak dikembalikan pada keadaan asal.

Bila bukak je topik kehamilan memang tak kan habis cerita. Dari saat disahkan hamil, pengalaman alami alahan pada trimester pertama, bi...

0 comments:

9 TIPS MUDAH BERSALIN TANPA KOYAKAN

5/11/2017 Unknown 0 Comments

Tips bersalin tanpa koyakan


Walaupun duedate lambat lagi..
Tapi disebabkan baru-baru ni ada terbaca tips mudah bersalin tanpa koyakan ni yang mana di'share' oleh dianzvitamilkkelantan excited jugak la nak tau..

Rupanya aripada 9 tips ni ada antaranya yang memang Una kerap amalkan semasa bersalin anak pertama dan kedua dulu.
Untuk mudahkan Una di kemudian hari Una ambil peluang share kat blog ni pulak.
Pada masa yang sama supaya boleh dimanfaatkn oleh lebih ramai ibu-ibu..
Share kat fb nanti dah lama-lama susah nak cari balik.

Sape yang tak nak bersalin tanpa koyakan kan..
Tak koyak..tak ada lah luka..
Tak ada luka senang nak jaga diri & anak masa berpantang nanti kan.

Walaupun duedate lambat lagi.. Tapi disebabkan baru-baru ni ada terbaca tips mudah bersalin tanpa koyakan ni yang mana di'share&...

0 comments:

8 langkah mudah membuat pembelian shaklee secara online

5/09/2017 Unknown 0 Comments

Esell shaklee
Klik gambar ni untuk membuat tempahan.


Shaklee Malaysia melangkah setapak lagi ke depan dengan pelancaran satu widget baru untuk order Shaklee online!

Sangat mudah nak gunakan eSell Shaklee ni. Nak order Shaklee lebih mudah dari sebelumnya. Hanya klik-klik saja tak perlu nak email, SMS, PM dan sebagainya. Mudah sangat kan? Anda pun akan terus dapat notifikasi dari Shaklee, tanpa perlu nak bertanya-tanya kepada seller lagi.


Bagaimana nak buat order tu melalui blog cantiksihatcorner.blogspot?


Klik gambar ni untuk membuat tempahan. Shaklee Malaysia melangkah setapak lagi ke depan dengan pelancaran satu widget baru untuk order...

0 comments:

Dulu anti suplemen. Kerana 'Dato' S' wanita ni ubah persepsi

5/09/2017 Unknown 0 Comments


Assalamualaikum
Nama Kak Enan, Noor Hartini Binti md Saad, seorg ibu bekerja yang mempunyai 4 permata hati.
Kak Enan ingin berkongsi pengalaman Kak Enan ketika sebelum mengenali Shaklee dan setelah mengambil vitamin Shaklee ini.


Seriusly dulu Kak Enan memang tidak suka ubat biji tapi bukan bermaksud Kak Enan susah makan ubat, bab makan ubat tu senang saja.
Ambil ubat masuk mulut telan saja, kan senang je kan.
Cuma kerisauan akan effect terhadap buah pinggang itu membuatkan Kak Enan sangat berhati-hati nak makan ubat mahupun vitamin.

Assalamualaikum Nama Kak Enan, Noor Hartini Binti md Saad, seorg ibu bekerja yang mempunyai 4 permata hati. Kak Enan ingin berkongsi pe...

0 comments:

15 kelebihan memberikan susu ibu berbanding susu formula

5/08/2017 Unknown 0 Comments

Kelebihan susu ibu kepada ibu dan bayi

Dah hampir setahun Una join group whatsapp Geng Ibu Menyusu.
Walaupun secara praktikal nya Alhamdulillah Una dah pun berjaya menyusukan kedua-dua anak (insyaAllah hujung tahun ni tambah lagi sorang..doakan yer kawan-kawan)...

Sepanjang 'duduk' dalam group tu baru la Una tau rupanya ada ramai ibu-ibu di luar sana diuji dengan tiada rezeki menyusukan anak.
Kerana air susu kering @ tiada walaupun dah macam2 ikhtiar dilakukan..
Tak kurang jugak yang tiada ilmu tentang penyusuan..maka usaha untuk berikhtiar memperbanyakkan susu tak dilakukan.

Dah hampir setahun Una join group whatsapp Geng Ibu Menyusu. Walaupun secara praktikal nya Alhamdulillah Una dah pun berjaya menyusukan ...

0 comments:

Kerana asthma wanita ini nekad jual shaklee sehingga menjadi penerima bonus 6 angka sebulan

5/06/2017 Unknown 0 Comments

Bisnes shaklee



"Saya nak berikan vivix kepada ibu bapa saya."
"Saya nak belikan vivix untuk ibu bapa mertua saya."
"Tapi saya tiada wang!"
"No money? Go and find lorr!!"
                            -Master Ng Siew Fang-


Ini adalah kisah seorang Master Coordinator Shaklee @ penerima bonus shaklee atleast 5 angka sebulan.

Master Ng adalah penghidap asma sejak kecil hingga terpaksa bergantung dengan steroid.
Mungkin kesan penyakitnya sendiri atau kesan ubat tangannya jadi kering dan selalu berdarah.
Jadi beliau terpaksa pula habiskan kurang lebih RM2000 sebulan untuk masalah tangannya.

"Saya nak berikan vivix kepada ibu bapa saya." "Saya nak belikan vivix untuk ibu bapa mertua saya." "Tapi say...

0 comments:

Ubat sakit sendi yang berkesan untuk guru sukan yang aktif

5/05/2017 Unknown 0 Comments

Ubat sakit lutut

Kisah ini Una petik daripada perkongsian salah seorang pengguna shaklee dalam page Supermom Shaklee Story.

Ia mengisahkan seorang guru yang telah mengalami kecederaan pada lutut sejak di bangku sekolah.
Selama ini dia ignore kan sahaja masalah sakit sendi nya.
Tapi disebabkan faktor umur yang makin meningkat dan tuntutan kerja sebagai seorang guru yang memerlukannya turun naik tangga dari 1 bangunan ke bangunan yang lain..
Sakit semakin teruk.

Kisah ini Una petik daripada perkongsian salah seorang pengguna shaklee dalam page  Supermom Shaklee Story . Ia mengisahkan seorang gur...

0 comments:

Kerana ubat gastrik mak jadi makin cantik. Mula la anak jeles.

5/05/2017 Unknown 0 Comments


"Jeles pulak tengok kulit mak kita jadi bersih.."

Ni bukan status anak nak bodek mak ke hape ek..
Ni memang pujian ikhlas..
Una sendiri penah jumpa mak dia..
Hari2 kot masa nak ambil amani balik sekolah..

Even dah 62 tahun..
Kulit putih, cerah, bersih..
Jeragat pun tak ada..
Macam 40 an pun ada..
Orang nya pun cergas..
Ambil cucu merempit naik motor lagi..

"Jeles pulak tengok kulit mak kita jadi bersih.." Ni bukan status anak nak bodek mak ke hape ek.. Ni memang pujian ikhlas.. ...

0 comments:

Ambil vitamin shaklee untuk hilangkan sunburn, tapi lain yang jadi

5/04/2017 Unknown 0 Comments


Assalammualaikum. Nama saya Che Ku Nor Hidayah Che Ku Long. Berumur 25 tahun. Berasal dari Kemaman, Terengganu. Dan menetap di Kemaman.

Saya ada masalah migraine sejak dari zaman persekolahan lagi dan berterusan sehingga saya habis belajar dan bekerja. Apabila migraine menyerang, sangat mengganggu dalam untuk buat kerja dan tak boleh focus untuk kerja.

Sakitnya kepala rasa macam nak hantuk je kepala di dinding. Saya memang ambil ubat migraine di klinik sejak sekolah menengah lagi sehingga belajar di university pon bergantung pada ubat migraine tu.

Assalammualaikum. Nama saya Che Ku Nor Hidayah Che Ku Long. Berumur 25 tahun. Berasal dari Kemaman, Terengganu. Dan menetap di Kemaman. ...

0 comments:

Lelaki ini berkongsi cara beliau atasi masalah ANXIETY DISORDERS

5/04/2017 Unknown 0 Comments

Bagaimana cara atasi anxiety disorder

Aku dah lama amalkan makan supplement ni sejak umur 20an. Lebih kurang 18 tahun mcm tu. Dulu aku ambil Spirulina, minyak ikan dan vitamin C setiap hari. Sebulan sekali aku detox badan untuk 3 hari. Kalau first time buat detox buat 7 hari ye...Masa tu tak kenal Shaklee so aku detox guna brand Y.

Maybe tu muka dan badan awet muda kot. Kalau travelling gi mana-mana memang orang akan ingat budak baru nak masuk U walapun dah jadi bapak budak. 😊😊😊

Aku dah lama amalkan makan supplement ni sejak umur 20an. Lebih kurang 18 tahun mcm tu. Dulu aku ambil Spirulina, minyak ikan dan vitamin...

0 comments:

Vitamin C shaklee penyebab jerawat lebih teruk??

5/04/2017 Unknown 0 Comments


"Salam Una..boleh tak suggest set resdung? Tak tahan la pagi-pagi asyik bersin je.." 
"Wsalam..boleh je..set resdung boleh ambil vitamin C, alfalfa & b complex.." 
"Vitamin C? Memang kena ambil ke? Dulu akak pernah beli..nak consume untuk masalah jerawat..baru seminggu makan jerawat naik lagi banyak..terus akak stop makan.." 
"La..nape stop?" 
"Takut la Una..akak ambil nak hilangkan jerawat..tapi lagi meriah dia naik.." 
"Akak beli kat sape? Seller akak tak consult ke?" 
"Entah..dia cakap orang lain makan tak ada pun naik jerawat..lepas tu macam nak lepas tangan je.."

Alahai..kesian pun ada bila customer ngadu macam ni..niat nak ambil vitamin C untuk kulit cantik, licin, putih, flawless..
Tapi lain pulak jadi nya..
Makin berjerawat jadinya..
Kalau dah berjerawat, berparut mana maunya nak nak cerah dan flawless.

"Salam Una..boleh tak suggest set resdung? Tak tahan la pagi-pagi asyik bersin je.."   "Wsalam..boleh je..set resdung b...

0 comments:

Pengedar Vivix Paling Cekap & Pantas Batu Pahat

5/03/2017 Unknown 0 Comments


Jika anda berminat untuk mendapatkanVIVIX SHAKLEE , anda boleh menghubungi saya.
Jika anda ingin mendapatkan stok VIVIX sekitar Batu Pahat, Benut, Pontian, Kluang, Ayer Hitam, Parit Raja dan lain lain tempat di sekitarnya saya akan segera COD kepada anda.

Saya juga menyediakan perkhidmatan pos secara percuma jika anda berada di luar kawasan yang kami mampu untuk COD. Selain itu, anda layak mendapat konsultasi percuma untuk anda lebih sihat selepas mendapatkan vivix shaklee dari saya.

Jika anda berminat untuk mendapatkanVIVIX SHAKLEE , anda boleh menghubungi saya. Jika anda ingin mendapatkan stok VIVIX sekitar Batu Pah...

0 comments:

Bisnes online paling fleksibel buat mahasiswa/mahasiswi IPT

5/02/2017 Unknown 0 Comments


Dalam ekonomi sekarang ni..
Bila sahaja, di mana sahaja dan siapa sahaja memerlukan duit.
Apatah lagi mahasiswa.
Dengan kos pengajian yang semakin meningkat..walaupun ada biasiswa dan pinjaman yang membiayai yuran pengajian tapi kos untuk membeli buku rujukan, alat tulis, kos untuk buat assignment bukan seringgit dua.
Tapi dan menjangkau ratusan ringgit.

Bagi mahasiswa yang berasal dari keluarga yang berada wang bukanlah 1 masalah besar.
Tapi bagi mahasiswa yang berasal dari keluarga kebanyakan..
Ibu & ayah hanya bekerja kampung untuk menyara keluarga rasanya serba salah kalau asyik nak minta duit dari mereka je.
Jadi ada sesetengah pelajar yang mengambil keputusan untuk melakukan kerja part time sebagai tutor, pekerja sambilan di McD, KFC dan pizza hut.

Dalam ekonomi sekarang ni.. Bila sahaja, di mana sahaja dan siapa sahaja memerlukan duit. Apatah lagi mahasiswa. Dengan kos pengajian ...

0 comments:

5 Tips Mudah Agar Konsisten Makan Vitamin Shaklee

5/02/2017 Unknown 2 Comments

Tips makan shaklee tanpa culas

Semalam ada yang request dengan Una suruh share tips paling mudah supaya konsisten makan shaklee.
Memang tak dinafikan Una dulu pun macam tu jugak..
Mula2 payah jugak nak konsisten..
Tapi nak sihat punya pasal kena ingatkan diri jugaklah..

Tapi macam mana pulak bagi anda2 yang ambil set untuk kurus dan kulit..
Memang perlukan disiplin yang tinggi baru nampak hasilnya..
So macam mana nak kekalkan disiplin tu..

Semalam ada yang request dengan Una suruh share tips paling mudah supaya konsisten makan shaklee. Memang tak dinafikan Una dulu pun maca...

2 comments: