9 TIPS MUDAH BERSALIN TANPA KOYAKAN

5/11/2017 nurul husna 0 Comments

Tips bersalin tanpa koyakan


Walaupun duedate lambat lagi..
Tapi disebabkan baru-baru ni ada terbaca tips mudah bersalin tanpa koyakan ni yang mana di'share' oleh dianzvitamilkkelantan excited jugak la nak tau..

Rupanya aripada 9 tips ni ada antaranya yang memang Una kerap amalkan semasa bersalin anak pertama dan kedua dulu.
Untuk mudahkan Una di kemudian hari Una ambil peluang share kat blog ni pulak.
Pada masa yang sama supaya boleh dimanfaatkn oleh lebih ramai ibu-ibu..
Share kat fb nanti dah lama-lama susah nak cari balik.

Sape yang tak nak bersalin tanpa koyakan kan..
Tak koyak..tak ada lah luka..
Tak ada luka senang nak jaga diri & anak masa berpantang nanti kan.


Apakah 9 tips mudah itu?

1. Pusing satu mall.
Tips ni akak baca dari blog. Pernah terdetik dalam hati.
Btul ke? 😅😅
Alhamdulillah, bagi yang suka jamu mata di shopping complex.
Benda ni sesuai diamalkan.
Tapi ingat berhenti bila rasa sakit.

2. Download apps contraction timer.

Untuk memudahkan kira masa kontraksi.
Benda ni nurse akan tanya bila kita pergi hospital. Sama ada sakit selang 20minit sekali atau 10minit. Apps ni jgk boleh bantu kita bezakan kontraksi sebenar atau palsu.

3. Air selusuh.

Beli je air zamzam dan minta asben bacakan.
Sapu dan minum di dlm labour room selepas bukaan 10cm.
Jangan minum awal nanti kena marah dgn nurse. Hehe...






4. Banyakkan membaca Doa nabi Yunus
" Lahailla anta subhanaka inni kuntu minnazalimin "
Bila sakit sangat, minta suami bacakan di telinga. Walaupun tak dapat baca di mulut at least boleh ikut dalam hati.





5. Pastikan makan telur separuh masak sebelum pergi berjuang.
Ops, maksud akak sebelum ke hospital.
Jangan sesekali biarkan perut kosong.
Seperti semua sedia maklum bersalin memang memerlukan tenaga yang banyak. Nak push macam mana kalau takde tenaga.

6. Keadaan mengiring

Jika bukaan belum 10cm tapi rasa sakit macam nak teran.
Kawal pernafasan dan duduk dlm keadaan mengiring.
Bila dah mengiring boleh la meneran jika sakit menyerang.
Ingat mengiring ye bukan dalam keadaan terlentang.
Takut koyakan berlaku.
Masa bersalin anak kedua, nurse ada ajar Una macam ni.

7. Positifkan diri.

Biarpun rasa letih dan tak larat nk teruskan.
Kena positifkan diri.
Cakap kat diri, Aku boleh!!
Sikit je lagi ni 💪💪
Bayangkan muka comel baby yang bakal keluar nanti..
Mesti tak sabar kan nak tengok..
So teruskan teran sampai baby keluar..

8. Bernafas dengan betul masa meneran.

Meneran dlm kiraan 1 hingga 10.
Ambil nafas dan teran bila sakit.
Minta sokongan suami atau ibu.
Follow instruction dari doktor or nurse kat labor room tu.

9. *PENTING!!

Jangan sesekali angkat punggung waktu meneran.
Ini penting untuk mengelakkan koyakan.
Tips, pegang kaki pada bahagian tulang keeing dan teran dengan mengangkat kepala macam nak tengok perut tu.

Itu sahaja tips yg akak rasa ramai lagi ibu-ibu yang tak tahu.
Maklum la dah nak dekat due perasaan pun dah bercampur baur.
Tak tau nak happy ke sedih. Hehe.
So, chill je.
Akak doakan moga dipermudahkan urusan ibu-ibu semua 💐

Ingat ! Sakit itu penghapus dosa.

Kalau rasa bermanfaat boleh share dengan kawan-kawan korang yang tengah tunggu hari tu.

Sharing is caring 😘

By the way ibu-ibu dah get ready ke dengan berpantang masing-masing?
Kalau belum boleh dapatkan set berpantang yang berkesan mengembalikan tenaga dan menyembuhkan luka jahitan bersalin seawal 7 hari.

Untuk lebih lanjut boleh hubungi Una dengan segera.

Nurul Husna
Call/SMS/WhatsApp: 016-2222531


Walaupun duedate lambat lagi.. Tapi disebabkan baru-baru ni ada terbaca tips mudah bersalin tanpa koyakan ni yang mana di'share&...

0 comments: