Tips dan amalan pemakanan untuk kempiskan perut ibu czer

5/19/2017 nurul husna 0 Comments

Perut buncit menggeleber antara masalah yang paling kerap di alami oleh ibu yang baru bersalin.
Tambah-tambah lagi yang bersalin secara czer.
Dah la tak boleh bertungku..
Berbengkung apatah lagi.

Tapi berbeza dengan akak sorang ni.
3 kali bersalin czer pun badan still maintain macam anak dara.
So sebab tu la untuk kali ini Una share kan tips dan amalan pemakanan beliau untuk rujukan ibu-ibu sekalian.


Kempiskan perut selepas bersalin czer

Bismillahirahmanirahim...

Seperti yang kak ida janji kan..dan terima kasih atas likes dan sudi nak kongsikan tips dan rutin bagaimana kak ida amalkan untuk kempiskan perut walaupun dah 3 kali beranak czer..
Tahu je la kalau ibu beranak czer memang time pantang tak boleh urut dan bertungku..jadi memang normal perut akan buncit kekal dan susah nak get flat tummy.

Sebelum tu kak ida nak share sikit info supaya kita lebih kenal tentang masalah perut buncit..

APA YANG TERKANDUNG DALAM PERUT BUNCIT TU??


Of coz la LEMAK..lemak tepu dalam perut disaluti oleh jaringan yang di panggil Omentum..lagi besar perut buncit..lagi tebal omentum
Omentum berwarna kekuningan..jika berlebihan boled sebab kan bahaya pada tubuh..

PUNCA PERUT BUNCIT

🍑pemakanan..suka makan makanan tinggi kandungan lemak macam benda bergoreng
🍑stress..tekanan dan kurang rehat boleh mengganggu sistem dalaman badan
🍑kurang bersenam dan berpeluh
🍑makan di waktu malam
🍑sistem pencernaan yang tidak teratur...jarang membuang
🍑makan lambat dan dalam keadaan tergesa

PERUT KEMBALI KEMPIS CARA KAK IDA

✅Rutin

  • bangun je tido kak ida akan terus minum segelas air kosong sebelum gosok gigi..
  • bila dah minum air tadi..kak ida akan pastikan kencing, kira macam proses cuci keseluruhan dalaman badan di awal pagi
  • malam sebelum tido pun sama..akan minum segelas air dan pastikan kencing sebelum tidur.


✅Supplement


  • wajib kene ambil supplement terutama untuk melancarkan sistem pencernaan.
  • kak ida sudah tentu la minum ROYAL AJWA.sesudu pagi dan sesudu malam
  • ROYAL AJWA akan bantu sistem pencernaan..kak ida akan membuang pada waktu yang sama setiap hari..
  • bila setiap hari membuang dan teratur..tak ada la terjadinya lemak tepu dan toksin tersimpan dalam perut.

Lebih lanjut tentang ROYAL AJWA boleh klik DI SINI --> ROYAL AJWA MINUMAN KESIHATAN BERASASKAN MAKANAN SUNNAH

✅MAKANAN DAN MINUMAN


  • elak makanan bergoreng dan tinggi lemak..kak ida tak suka makan nugget tau segala jenis ballnke fishball atau chicken ball ke apa
  • elak makanan seperti kulit ayam atau lemak ayam..kalau nak makan ayam kak ida akan makan ayam bahagian isi..yang tak ramai orang suka tu..hehe
  • elak makan telur..ni lagi satu yang kak ida tak gemar..iaitu telur ayam..
  • kak ida akan makan ikan..sebab kenyang lama..dan mudah hadam
  • elak air gas..memang kak ida lagi prefer air kosong dari air gas sebab kandungan gula memang tinggi
  • banyak makan sayur
  • banyak makan pedas
  • jangan makan kerap
  • kalau kak ida lapar lagi walaupun dah makan..kak ida akan ambil BERAS dan kunyah..bila dah hancur kan ida buang..sebab apa..sebab kunyah beras mulut dah jadi.letih..jadi perut pun lupa pasal lapar..cuba lah

✅Senaman


  • kak ida buat SENAMAN TAHAN NAFAS
  • tarik nafas dalam2..tahan nafas dalam.kiraan 10..dan hembus
  • buat selama 20 kali setiap sesi..
  • buat sekurangnya 10 sesi satu hari


Ok tu jer perkongsian kak ida kali ni..harap dapat membantu uolls dalam mendapat perut kempis kembali...

Kalau rasa takut lupa dan sangat berguna boleh share ok 😄


Tips kempiskan perut
Dah anak 3 pun tetap macam anak dara uolls.

Love,
Ida azman


#ibuanak3
#founderajwahair
#royalajwa
#ratuskincare
#noahbysuriandseth

Perut buncit menggeleber antara masalah yang paling kerap di alami oleh ibu yang baru bersalin. Tambah-tambah lagi yang bersalin secara c...

0 comments: