Resepi kek pisang bersama mealshakes shaklee guna blender je

5/31/2018 Unknown 0 Comments


Seumur hidup Una ini adalah first time Una buat kek pisang. Una ni jenis malas nak membaking sebab persediaan nya renyah sangat. Nak timbang la. Nak ayak la.

Lagi malas nak kemas peralatan yang penuh sinki tu balik. Tapi disebabkan dah berkali-kali anak sulong request buat kek pisang, so Unq buatkan jugaklah.

Rupanya senang sangat. Bahan-bahan pun yang memang ada kat dapur je. Dan kalau korang sejenis 'spesis' macam Una, korang wajib try resepi ni. Gerenti sekelip mata je anak dan suami habiskan.

Seumur hidup Una ini adalah first time Una buat kek pisang. Una ni jenis malas nak membaking sebab persediaan nya renyah sangat. Nak tim...

0 comments:

5 Tips Hadapi Perjalanan Panjang Balik Kampung Bersama Anak Kecil

5/30/2018 Unknown 0 Comments



Lagi 2 minggu, seluruh umat islam akan menyambut hari raya aidilfitri. Bagi perantau macam Una mesti akan balik pulang ke kampung.

Perjalanan sekurang-kurang nya 7 jam dari Johor ke Perak bukan 1 jangka masa yang pendek. Ada anak kecik lagi berdouble-double lama la rasa perjalanan nya. Kalau jem lebih 12 jam perjalanan pun tak mustahil.

Bila anak-anak bosan sebab terlalu lama dalam kereta, mula la diorang hilang sabar dan buat kerenah dengan bergaduh, mengamuk. Bila anak-anak dah start buat kerenah mula la mak boleh bertukar jadi The Hulk. Akhirnya suasana excited nak balik kampung bertukar jadi perang dunia ketiga.

Bila anak teruna dah bosan, mula la memanjat, bergayut.

Lagi 2 minggu, seluruh umat islam akan menyambut hari raya aidilfitri. Bagi perantau macam Una mesti akan balik pulang ke kampung. Per...

0 comments:

Langkah-langkah untuk cepatkan bukaan jalan bersalin supaya tidak lama di labor room

5/28/2018 Unknown 0 Comments

Dalam entri Una sebelum ni ada Una ceritakan pengalaman Una bersalin anak ketiga. Bagi yang perasan Una ada share CARA NAK CEPATKAN BUKA JALAN BERSALIN secara tidak langsung.

So seperti yang Una janjikan dalam artikel ni Una akan share langkah demi langkah untuk mempercepatkan bukaan supaya anda tak perlu tahan sakit di labor room dalam tempoh yang lama.

Sebelum itu Una nak ingatkan sharing ini bukan untuk cepatkan proses bersalin je. Bukan untuk cepatkan tarikh bersalin tau. Sebab nya cepat or lambat tu tertulis di luh mahfuz. Jangan nanti ada yang komplain dah buat macam-macam tapi dah duedate tetap tak ada tanda-tanda nak bersalin.

Jangan kata korang.
Una pun alami jugak.
Tapi alhamdulillah berkat amalkan langkah-langkah ni sekejap je menahan sakit di labor room.

Fasa Awal kehamilan

Pada fasa awal kehamilan elakkan buat kerja berat.
Dapatkan rehat yang cukup untuk memastikan rahim anda cukup kuat untuk menampung kandungan sehingga 9 bulan.
Jangan culas untuk amalkan asid folik.
Ianya bukan je bagus untuk tumbesaran baby bahkan menguatkan dinding rahim dan mengurangkan risiko keguguran.

Fasa trimester ke3 (7-9 bulan)

Biasanya pada tempoh ini, kandungan telah pun masuk ke ruang pelvis sebagai persediaan untuk kelahiran.
Walaupun kaki dan badan dah tak larat nak menampung kandungan, anda digalakkan untuk kerap berjalan bagi memudahkan bukaan pintu rahim.

Kata orang air mani suami pun sangat bagus sebagai pelincir untuk melancarkan bukaan pintu rahim.
Jadi kerap bersama suami pun antara salah satu cara mempercepatkan bukaan laluan.

Turun tanda darah

Bagi mereka yang mula menunjukkan tanda untuk bersalin seperti ada tompokan darah. Bukan tumpahan darah yer. Kalau tumpahan darah segeralah pergi ke hospital. Bagi sesetengah orang walaupun ada tompokan darah, contraction tetap tak alami. Selepas seminggu baru rasa contraction.

Bila je dah stat ada tompokan darah, kerapkan bersalin. Kalau dah tiba waktu untuk bersalin, semakin kerap anda berjalan semakin kuat rasa contraction. Masa ni cepat-cepatlah pergi hospital. Mungkin bukaan dah makin besar.

Situasi di labor room

Masa ni keadaan dah benar-benar tegang. Anda dah ready untuk bersalin bila-bila masa sahaja. Namun begitu ada je ibu-ibu yang berada di labor room lebih 10 jam kerana bukaan jalan tak bertambah. Tapi sakit contraction makin kuat.

So apa nak buat?
Setiap kali rasa sakit contraction, tarik nafas panjang-panjang dan teran sekuat-kuatnya. Teran macam nak berak.
Buat je walaupun tak ada bidan atau doktor di sisi.

Biasanya bila diorang dengar anda dah stat meneran diorang akan segera datang untuk cek bukaan dan cek keadaan baby.

Walaupun sakit, tetap fokus untuk teran. Kaedah ni sangat membantu membuka laluan dengan cepat. Percaya la. Syaratnya anda tiada sebarang komplikasi. Anda tidak berisiko untuk bersalin normal.

Bila bukaan dah cukup besar 9-10 cm, bidan dan doktor akan ready dengan segala peralatan untuk bantu anda push baby. Sakit tu memang sakit. Jangan fokus kepada sakit tu. Fokus untuk tengok muka baby. Once baby dah keluar dah hilang semua sakit. Dan digantikan dengan kegembiraan.

Alhamdulillah.

Love 💖
Una Zack
Ibu kepada 3 orang cahaya mata

Dalam entri Una sebelum ni ada Una ceritakan pengalaman Una bersalin anak ketiga. Bagi yang perasan Una ada share CARA NAK CEPATKAN BUKA JAL...

0 comments:

Epidural vs Entonox (Ubat pelali untuk kurangkan sakit bersalin)

5/27/2018 Unknown 0 Comments

Sakit bersalin adalah sakit kedua paling sakit selepas sakit ketika dicabut nyawa semasa mati.

Katanya sakit bersalin di ibaratkan seperti 20 tulang patah serentak. Tapi bagi Una biarlah rasa sakit bersalin berbanding sakit tulang patah. Sebab sakit bersalin seketika je. Lepas baby keluar hilang la semua sakit.

Nak dibandingkan dengan sakit patah tulang atau sakit gigi...ianya berlarutan. Dah la diluar kawalan..tak ada sebarang cara boleh dilakukan untuk hilangkan sakit tu melainkan dengan ubat tahan sakit je.

Tapi tak semua orang mampu menghadapi rasa sakit contraction semasa bersalin.

Sakit bersalin adalah sakit kedua paling sakit selepas sakit ketika dicabut nyawa semasa mati. Katanya sakit bersalin di ibaratkan seperti...

0 comments:

Cara mengawal dan mengelakkan migrain tanpa painkiller

5/27/2018 Unknown 0 Comments



Sejak akhir-akhir ni Una kerap sangat alami sakit kepala.
Risau jugak kalau-kalau menghidap high blood pressure (tekanan darah tinggi) sebab arwah mak memang ada history penyakit darah tinggi.

Dan suatu ketika dulu semasa zaman bujang Una pernah jugak kena sakit kepala.
Sakit yang amat-amat sampai rasa nak hantuk kepala ke dinding.

Bayangkan pergi klinik.
Semalaman langsung tak boleh tidur.
Nak bangun pun tak larat.
Nak makan apatah lagi
Memang langsung tak lalu

Bayangkan betapa sakitnya
Sampaikan sementara nak tunggu giliran check up di klinik rasa macam nak marah tu
Sebab lama sangat menunggu
Dah la dah lama sangat menahan sakit

Jumpa doktor je

Sejak akhir-akhir ni Una kerap sangat alami sakit kepala. Risau jugak kalau-kalau menghidap high blood pressure (tekanan darah tinggi) ...

0 comments:

Cara nak cepat buka laluan dan mudah bersalin tanpa digunting

5/26/2018 Unknown 0 Comments

Sebenarnya dah lama Una nak share cara nak cepat buka jalan bersalin. Dari selepas habis bersalin anak ketiga November tahun lepas sampai dah nak masuk 6 bulan dah baru ada kesempatan nak menulis.

Tu pun sebab baru-baru tonton video Jihan Muse share pengalaman beliau yang berhasrat nak bersalin normal tapi tak kesampaian sebab dah 12 jam dalam labor room bukaan jalan masih 3 cm.

Atas sebab itu la nekad nak tulis jugak. Nak share jugak dengan ibu-ibu dan bakal ibu supaya dapat sama-sama praktikkan.

Sebenarnya dah lama Una nak share cara nak cepat buka jalan bersalin. Dari selepas habis bersalin anak ketiga November tahun lepas sampai da...

0 comments:

Resepi kari ikan dan daging yang gerenti sampai hirup kuah

5/25/2018 Unknown 0 Comments

Resepi kari daging

Dah lama Una tak share resepi dengan readers semua. Kali ni Una nak share resepi yang masakan yang jadi feveret anak-anak dan suami.

Seminggu pertama puasa ni boleh dikatakan selang sehari diorang request nak kari.
Tak kari ikan, kari daging.
Tak daging, kari ayam.

Resepi kari ikan/daging dan ayam ni tak sama macam resepi biasa yang campuran rempah ratus.
Yang ni style Una sendiri.
Resepi kari bujang. Hahaha..

Apasal panggil kari bujang?

Dah lama Una tak share resepi dengan readers semua. Kali ni Una nak share resepi yang masakan yang jadi feveret anak-anak dan suami. Se...

0 comments:

Produk untuk elakkan serangan gastrik di bulan puasa paling mujarab

5/24/2018 Unknown 0 Comments

Gastrik ni dah macam penyakit paling biasa dialami oleh setiap orang. Sampaikan bila sakit perut sikit je terus kata gastrik. Serangan gastrik yang paling teruk boleh sampai masuk hospital

APA ITU GASTRIK?

Terbahagi kepada dua jenis:

1. Gastritis – keradangan lapisan mukosa yang melapik dinding perut

2. Ulser perut atau peptic pada lapisan sel yang lebih dalam

Senang cerita, gastrik ni terjadi bila ada keradangan pada dinding perut atau bila terjadinya ulser

Secara semulajadi, sel perut kita menghasilkan asid hidroklorik yang mempunyai ph 1 hingga 2, yang berfungsi untuk pencernaan makanan. (Tinggi pH nya...nampak sang

Sel perut menghasilkan lapisan mukosa sebagai pelindung daripada kesan asid hidroklorik yang sangat kuat ini

Kalau nak tahu, asid hidroklorik ni kalau terkena tangan boleh menyebabkan kulit terhakis

Asid hidroklorik (jus usus) akan dirembeskan apabila terdapat makanan untuk memulakan proses pencernaan

Gastrik terjadi apabila tiada keseimbangan di antara kuantiti rembesan asid dengan kekuatan lapisan mukosa

Jika lapisan mukosa tersangat lemah, ulser boleh berlaku kerana asid hidroklorik sampai ke sel dan menyebabkan keradangan

SIMPTOM

📌 ketidakselesaan pada perut antaranya sakit perut pada bahagian atas abdomen atau ulu hati, perut senak, berangin atau pedih, kembung, sendawa, loya, hilang selera makan atau turun berat badan

Faktor Penyebab Gastrik

📌 Makanan dan minuman yang boleh menyebabkan atau merangsang penghasilan jus usus untuk dirembeskan dengan banyak, seperti kafein, minuman berkarbonat, makanan pedas, berlemak, kari dan alcohol.

📌 Pengambilan ubat tahan sakit yang kerap dalam tempoh masa yang lama, termasuklah aspirin.

📌 Asap rokok boleh memberi kesan negatif dan mencederakan lapisan mukosa.

📌 Jangkitan bakteria Helikobakter pilori (H pilori) yang berupaya melemahkan lapisan mukosa.

📌 Tekanan kerja atau stress yang melampau, termasuklah tekanan peribadi dan sosial.

RAWATAN GASTRIK

Doktor akan memberikan ubat gastrik terutama ubat yang boleh mengurangkan rembesan jus usus, selain daripada ubat yang boleh meneutralkan jus usus yang sedia ada dalam perut.

ADAKAH PESAKIT GASTRIK BOLEH BERPUASA?

Ramai menganggap serangan gastrik kerap berlaku semasa bulan Ramadhan kerana tak makan dan ini menyebabkan tahap asid dalam badan meningkat.

Sebenarnya semasa berpuasa, seluruh sistem penghadaman berehat dan rembesan asid hidroklorik dalam perut menurun. Jadi masalah sakit atau senak akibat asid perut yang tinggi tidak timbul.

Melainkan jika pesakit diserang gastrik akibat jangkitan bakteria Helikobakter pilori.

Sebabnya gastrik bukan disebabkan tidak mengambil makanan tetapi mengambil makanan yang tidak teratur dan seimbang.

Mereka yang ada gastrik tetap boleh berpuasa jika mengamalkan kaedah pemakanan seperti disarankan agama dan pakar pemakanan iaitu melambatkan bersahur, menyegerakan berbuka dan makan secara sederhana

BAGAIMANA MENCEGAH GASTRIK BERLAKU ATAU BERULANG?

✔ Amalkan gaya hidup yang sihat dengan mengurangkan atau berhenti merokok.

✔ Tidak mengambil minuman beralkohol dan berkarbonat.

✔ Hindari stress yang melampau.

✔ Kurangkan makanan yang berempah dan pedas.

✔ Minum air kosong dengan banyak.

✔ Jaga waktu makan, elakkan makan lambat atau biarkan perut kosong terlalu lama.

✔Supplement dapat membantu untuk membetulkan fungsi tubuh badan kita yang banyak terjejas dan terganggu akibat gaya hidup kita yang tidak sihat selama ini, dan menampung kekurangan zat dan nutrisi di dalam badan.



Fungsi Set Gastrik Shaklee

1. Vivix
- Bertindak dgn 4 mekanisma utama penuaan selular. Membantu membina sel-sel di dalam badan dan organ supaya kesihatan menjadi optimum.

2. ESP

Perut orang yang gastrik adalah disebabkan oleh asid hidroklorik yang menghakis dinding-dinding perut, selalu juga ia memeritkan perut. Kandungan protein yang tinggi didalam ESP sangat-sangat membantu dalam membaiki sel-sel yang telah rosak pada dinding-dinding perut . Tiada lagi hakisan berlaku lantas ia akan memberi keselesaan pada perut anda.

Penghidap gastrik tidak digalakkan meminum susu. Namun, memerlukan sumber makanan tambahan yang mudah hadam dan mengenyangkan serta dalam masa yang sama memberikan tenaga untuk berpuasa. ESP mampu 'melapik' perut agar kenyang dalam jangkamasa yang lama.

3. Ostematrix

Kandungan kalsium , magnesium dan vitamin D mampu meneutralkan asid yang terkandung didalam perut. Apabila perut sudah di neutralkan maka rasa pedih hulu hati akan hilang dan memberi keselesaan pada perut.

4. Peppermint Ginger Plus

Membuang angin yang berada didalam badan secara berkesan disebabkan dengan kehadiran halia yang terkandung didalam peppermint complex shaklee ini. Ia akan memberi kelegaan pada badan.

5. Bcomplex

Selalunya sel saraf pada perut akan alami ketegangan. Maka dengan pengambilan Bcomplex ia akan mengurangkan ketegangan saraf tersebut.

6. Omega Guard

Membantu mengelakkan saluran perut & usus daripada terkena ulser atau keradangan

7. Alfalfa complex

Mengurangkan kadar keasidan & inflamasi bagi mengelakkan rasa pedih perut.

Kena ingat, kita amal supplement dari sekarang untuk elak dari jadi lagi teruk.

Jika kita jaga makan, jaga lifestyle, amal supplement, insyaAllah gastrik nak datang pun takut.

Gastrik ni dah macam penyakit paling biasa dialami oleh setiap orang. Sampaikan bila sakit perut sikit je terus kata gastrik. Serangan gastr...

0 comments:

Nak bawa bekal ke akhirat nanti? Amalkan tips ni mulai hari ni !

5/22/2018 Unknown 0 Comments

Lebih kurang 10 tahun lalu
Una pernah bekerja di salah sebuah Urusetia Yapeim sebagai penceramah.

Boleh dikatakan setiap minggu kena outstation.
Tapi bukan pasal tu yang Una nak share ni.

Dalam ceramah
Kami dipertanggungjawab kan untuk memberi penekanan mengenai kelebihan beramal jariah @ bersedekah.
Yang mana bersedekah merupakah salah 1 amalan yang menjadi bekalan kita di akhirat nanti.

Selain itu ada 2 lagi bekalan untuk harta untuk kita bawa
Iaitu;

Lebih kurang 10 tahun lalu Una pernah bekerja di salah sebuah Urusetia Yapeim sebagai penceramah. Boleh dikatakan setiap minggu kena outs...

0 comments:

Betulkah DETOX hanya untuk turunkan berat badan?

5/22/2018 Unknown 0 Comments



Kita biasa dengar yang mana kalau nak kurus
Digalakkan buat detox dulu
Baru la cepat kurus
Cepat turun berat badan
Cepat nampak hasil

Yang sebenarnya kalau korang nak kulit cantik pun kena buat detox jugak.
Expecially yang pernah alami muka breakout sebab salah guna produk skincare
Tersalah guna krim kilo ke
Supaya logam berat yang dah meresap masuk sel kulit
Hatta salur darah tu
Dapat dikeluarkan lebih cepat.

Lagi 1

Kita biasa dengar yang mana kalau nak kurus Digalakkan buat detox dulu Baru la cepat kurus Cepat turun berat badan Cepat nampak hasi...

0 comments:

Rahsia Ibu Ini Memastikan Anak-anak sentiasa sihat & aktif

5/21/2018 Unknown 0 Comments


2,3 hari ni asyik muncul post kawan-kawan di wall fb berkongsi ahli keluarga (anak-anak, suami dan diri sendiri) yang tak berapa sihat.

Alhamdulillah
Buat masa ni Una dan anak-anak diberikan kesihatan yang baik.
Susah hati kalau anak-anak tak sihat.
Especially kakak
Nanti dia ketinggalan pelajaran di sekolah.
Even kalau tak datang tuisyen pun mami rasa rugi.

Biasanya mami akan standby nutriferon di rumah untuk anak-anak.
Bila diorang menunjukkan tanda-tanda tak sihat macam;
Mengadu sakit kepala
Terbaring je
Tak aktif
Badan panas

Cepat-cepat Una suruh diorang ambil sesacet nutriferon ni.
Alhamdulillah cepat kebah.



Tapi kalau dah betul-betul demam baru bagi
Alamatnya lambat la nak sihat
Lama la demamnya.

Bila anak-anak sihat
Boleh la planning agenda untuk cuti sekolah.

Kenapa Una pilih nutriferon?
Jemput baca penjelasan lebih lanjut dalam artikel ni↩
⏩⏩https://bit.ly/2wgXBu7

2,3 hari ni asyik muncul post kawan-kawan di wall fb berkongsi ahli keluarga (anak-anak, suami dan diri sendiri) yang tak berapa sihat. ...

0 comments:

4 ALASAN KENAPA ANDA MEMERLUKAN MENTOR BISNES

5/20/2018 Unknown 0 Comments

Mentor bisnes shaklee

#1 – Kongsi Pengalaman Secara Langsung

Pengalaman adalah sesuatu yang tidak mampu dibeli malah dapat diperoleh daripada buku. Mungkin ada yang membukukan pengalaman perniagaan masing-masing, namun pastinya ada perbezaan yang ketara sekiranya anda mendengar daripada butir bicara mentor anda sendiri.

Selain itu, tidak semua pengalaman mentor dapat anda baca di dalam buku malah di kaca televisyen. Tetapi pengalaman-pengalaman yang begitu terhad untuk anda perolehi daripada mana-mana sumber kecuali semasa sesi mentoring.

#2 – Jalan Pintar Untuk Berjaya

#1 – Kongsi Pengalaman Secara Langsung Pengalaman adalah sesuatu yang tidak mampu dibeli malah dapat diperoleh daripada buku. Mungkin a...

0 comments:

KOMPILASI MENU CADANGAN SEPANJANG BULAN PUASA

5/18/2018 Unknown 0 Comments



Macam biasa lah setiap kali tiba bulan puasa
Awal puasa macam-macam la idea nak memasak datang
Masuk minggu ke3, dah stat dah kebuntuan idea.
Pergi bazar pusing 2,3 kali pun tak beli apa-apa lagi.
Balik rumah, keluarkan barang basah dari peti ais. Lama merenung ikan, ayam, daging tu.
Tak datang-datang idea nak memasak apa.

Oleh sebab dah ada yang share KOMPILASI MENU CADANGAN SEPANJANG BULAN PUASA tahun ni.
Una share dengan korang pulak.
Atleast tahun depan boleh cari balik.
Tingg print out dan tampal di dapur.
Dah tak payah pening-pening.

Selamat berpuasa.
Dan Selamat menjamu selera.

*HARI PERTAMA : KETAM MASAK LEMAK CILI API*

Macam biasa lah setiap kali tiba bulan puasa Awal puasa macam-macam la idea nak memasak datang Masuk minggu ke3, dah stat dah kebuntua...

0 comments:

DENGAR LAGU JE PUN BOLEH TURUNKAN BERAT BADAN !!

5/18/2018 Unknown 0 Comments


Perasan tak kalau kita lepak makan-makan di sesetengah hotel, restoran & cafè..kita akan dihiburkan dengan alunan lagu.
Especially lagu yang sentimental la.

Tak pernah lagi la dipasang dengan lagu rock & black metal.
Boleh tercekik dibuatnya nanti.

So apa kaitan nya dengar lagu dengan turunkan berat badan ni?

Perasan tak kalau kita lepak makan-makan di sesetengah hotel, restoran & cafè..kita akan dihiburkan dengan alunan lagu. Especially l...

0 comments:

Tips mudah kejut anak bangun sahur dan melatih puasa penuh

5/17/2018 Unknown 0 Comments

Tips ajar anak puasa penuh

Hari-hari biasa pun liat nak bangun pagi, macam manalah nak kejut anak2 ni bangun sahur bulan puasa nanti?

Ada tak mak2 yang pening kepala fikirkan situasi ni? Macam mana nak ajar anak berpuasa yang tentunya akan meletihkan si manja yang baru melakukannya pertama kali?

Dulu memang Una kerap alami situasi macam ni. Masa baru sorang anak bersekolah. Kejut bangun pagi nak pegi sekolah je mesti berperang. So tak lain tak bukan Una kena la jadi supermom dukung dia masuk bilik air dan mandikan. Dan dukung pulak keluar dari bilik air.

Tapi sekarang sekali panggil je terus sedar.

Apa Una buat?
Nak tau rahsia nya?

Teruskan membaca.

Hari-hari biasa pun liat nak bangun pagi, macam manalah nak kejut anak2 ni bangun sahur bulan puasa nanti? Ada tak mak2 yang pening kep...

0 comments:

Bestnya ada portable water filter ni !! Tak risau kalau air kotor

5/16/2018 Unknown 0 Comments



Una yakin, semua orang ada penapis air di rumah.
Ada yang guna dari jenama Coway
Ada yang guna penapis air Cuckoo
Dan macam-macam lagi jenama penapis air yang lain.

Una pernah baca bahawa Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pernah keluarkan statement bahawa air di Malaysia ada yang paling bersih.

Sumber bekalan air di Malaysia telah dirawat sebelum disalurkan kepada setiap rumah untuk kegunaan pengguna.

Tapi kenapa masih lagi ada yang mengadu bekalan air di rumah mereka kotor?

Una yakin, semua orang ada penapis air di rumah. Ada yang guna dari jenama Coway Ada yang guna penapis air Cuckoo Dan macam-maca...

0 comments:

Produk yang membantu mengatasi penyakit kulit psoriasis

5/15/2018 Unknown 0 Comments


Penyakit kulit psoriasis
Masa mula-mula Una dengan term penyakit ni Una ingat penyakit apa la.
Tapi bila dah tau rupanya Una dah biasa tengok orang yang alami masalah kulit psoriasis ni.

Apa penyakit kulit psoriasis ni?

Psoriasis adalah keadaan di mana kulit ada tompok tebal kemerahan dan bersisik.

Contoh keadaan penyakit kulit psoriasis

Biasanya terbentuk pada siku, lutut dan kulit kepala. Psoriasis ni adalah salah satu penyakit yang disebabkan oleh gangguan imun.

Penyakit kulit psoriasis Masa mula-mula Una dengan term penyakit ni Una ingat penyakit apa la. Tapi bila dah tau rupanya Una dah biasa...

0 comments:

Cara menghilangkan jerawat di belakang badan

5/14/2018 Unknown 0 Comments

Jerawat di badan

Masalah jerawat bukan sahaja tertumpu pada muka sahaja. 
Ada sesetengah orang turut ditumbuhi jerawat di bahagian belakang badan. 
Rasa memalukan ini kadang-kadang membuatkan kita kurang keyakinan dan stress. 
Ada juga yang menyebabkan hubungan suami isteri menjadi dingin.
Ini kerana isteri berasa malu dengan suami akibat bahagian belakang yang berbiji- biji. Jadi, jangan ambil remeh perkara ini.

Masalah jerawat bukan sahaja tertumpu pada muka sahaja.  Ada sesetengah orang turut ditumbuhi jerawat di bahagian belakang badan.  Ras...

0 comments:

KRIM SERBAGUNA UNTUK IBU BERANAK KECIL

5/13/2018 Unknown 0 Comments

Herbal blend shaklee


Sejak kenal krim herbal blend ni sampailah ke sekarang
Antara produk shaklee wajib ada dalam rumah ni.

Dah ada anak kecik ni lagi la.
Agak-agak dah ringan je
Cepat-cepat Una restok

Sebabnya krim ni sangat mujarab untuk baby yang ada ruam lampin

Una ni jenis kesian kat anak bila dia dah tidur lena.
Nak kejut tak sampai hati
Tapi dia dah lena baru perasan yang dia dah berak.

Sejak kenal krim herbal blend ni sampailah ke sekarang Antara produk shaklee wajib ada dalam rumah ni. Dah ada anak kecik ni lagi la....

0 comments:

ABAHKU HERO KU. DAH 78 TAHUN TETAP GAGAH BERLARI

5/05/2018 Unknown 0 Comments

Sumber : Facebook
Trobek 2 bulan lepas
Saje la bawak abah jalan-jalan uthm.
Sambil cuci mata tengok pemandangan hijau uthm
Sambil jalan-jalan kuarkan peluh.

Sumber : Facebook

Tapi anak bujang request nak joging di stadium uthm
So dapat pusing tasik uthm 1 round
Kami pun terus ke stadium

Mula-mula nampak abah dok ajak kakak joging
Tapi kakak tak nak.

Sekali pusing tengok abah dah lari (joging) dah suku padang
Terus bangun berdiri

Sumber : Facebook Trobek 2 bulan lepas Saje la bawak abah jalan-jalan uthm. Sambil cuci mata tengok pemandangan hijau uthm Sambil jal...

0 comments:

NAK BELAJAR BUAT BISNES TANPA MODAL? KETAHUINYA DI SINI

5/05/2018 Unknown 0 Comments



Bagi seorang guru tiada yang lebih bermakna bila pelajar cakap,

"Cikgu, kami nak ucap terima kasih sangat kat cikgu sebab ajar kami math sampai faham. Selama ni rasa math ni susah sangat. Exam tak pernah lulus."

Cikgu : Sama2. Haa..periksa haritu dapat apa?

Pelajar A : 89%. 1 markah lagi nak dapat A+

Bagi seorang guru tiada yang lebih bermakna bila pelajar cakap, "Cikgu, kami nak ucap terima kasih sangat kat cikgu sebab ajar ka...

0 comments:

HILANGKAN JERAGAT YANG BERPETA DENGAN SURI DELIMA

5/03/2018 Unknown 0 Comments

JERAGAT BERPETA !! JIKA DIBIARKAN AKAN MEREBAK KESELURUH WAJAH⚠

Siapa sangka bermula dengan bintik kecil coklat keemasan sebenarnya adalah tanda kulitt wajah sis dah mula menjinak jeragat!

J.eragat adalah salah satu tanda penuaan.tapi tak semestinya wanita tua sahaja mendapat masalah  jeragat. Jeragat juga adalah disebabkan perubahan hormon.wanita lepas bersalin pun biasanya akan mula membiak jeragat di muka

Bahagian eperdermis kulit muka yang mula mejinakkan j.ragat akan terasa lebih kasar dan akhir sekali membentuk tompok hitam atau coklat pekat.bahagian kulit ini adalah disebabkan ketikstabilan sumber vitamin yang cukup dan sel kulit nya sudah mati.

JERAGAT BERPETA !! JIKA DIBIARKAN AKAN MEREBAK KESELURUH WAJAH⚠ Siapa sangka bermula dengan bintik kecil coklat keemasan sebenarnya adalah...

0 comments:

KULIT MUKA MAKIN BERSERI KERANA DELIMA MERAH

5/03/2018 Unknown 0 Comments



Niat Suri cuma guna dua benda ni untuk kecutkan jerawat dan kulitt kusam

Iaitu;
🌱buah delima merah
🌱aloe vera



sekali banyak pulak benefit pada kulit muka yang Suri dapat

  • kulit muka jadi lembap dan anjal
  • parut pudar
  • jeragat pudar dan tak jadi naik
  • kulit dah tak berminyak dan kering
  • tona kulit semakin cerah

Kalau dulu muka Suri ni kusam jer,  ada part yang terlalu berminyak ada part yang terlalu kering dan gelap tak berseri. Walaupun boleh sorok dengan make up tebal tapi tetap tak nampak cantik semulajadi.

Niat Suri cuma guna dua benda ni untuk kecutkan jerawat dan kulitt kusam Iaitu; 🌱buah delima merah 🌱aloe vera sekali banyak ...

0 comments: