Tips nak jadi pelajar skor straight A's dalam SPM 2015

11/09/2014 nurul husna 10 Comments

rahsia menjadi pelajar cemerlang


Assalamualaikum pelajar pelajar dan pembaca semua. Sempena berlangsungnya SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) 2014 saya ingin mengambil peluang untuk 8 tips menjadi pelajar cemerlang dengan straight A's dalam SPM 2015 walaupun sebenarnya banyak lagi tips yang anda boleh amalkan.


Kenapa 2015?
Sebabnya untuk calon 2014 sudah terlambat untuk mengapliksainya. Ini adalah sebagai persediaan awal dari segi mental dan fizikal bagi calon SPM 2015.

Untuk menjadi pelajar yang cemerlang tidaklah sesukar apa yang anda bayangkan. Ianya menjadi sukar apabila anda "malas" untuk membuat perkara-perkara berikut.1. Solat 5 waktu di awal waktu bagi muslim. 


Ia merupakan salah satu cara untuk membeli waktu, ini kerana kita selalu merasakan masa berlalu dengan sangat pantas. Akibatnya sebagai seorang guru saya kerap mendengar A.L.A.S.A.N tak sempat dan tak cukup masa. Amalkan ia dan rasakan keajaibannya.


2. Tetapkan matlamat dan sasaran.


Anda mestilah telah menetapkan berapa "A" yang anda mahukan dan sudah semestinya ingin skor "A" dalam semua matapelajaran kan. Anda juga telah merancang di Universiti mana dan mengambil pengkhususan apa pada ketika itu. Selain itu pelajar cemerlang juga tahu matlamat hidupnya di dunia mahupun di akhirat :)


3. Percaya bahawa anda boleh cemerlang. 


Anda tidak akan pernah ragu-ragu dengan kemampuan anda dan anda sanggup berkorban apa sahaja untuk berjaya.

4. Memberikan tumpuan sepenuhnya didalam kelas dengan cara : • Jangan alih mata 
 • Dengar dan fahamkan 
 • Awasi minda 
 • Awasi diri 
 • Buat catatan 

Kebanyakan pelajar mudah hilang fokus ketika sesi pelajaran akibat pengaruh rakan sekelas dan kekurangan tenaga. Untuk meningkatkan fokus pastikan anda mendapatkan tidur yang cukup supaya setiap pagi anda mempunyai tenaga dan semangat yang tinggi untuk menuntut ilmu.5. Sentiasa berfikiran positif.


Kajian membuktikan bahawa 75% daripada fikiran kita adalah negatif. Oleh sebab itu ramai pelajar gagal kerana tanpa mereka sedar, pemikiran mereka telah dikawal oleh pemikiran negatif. Oleh itu anda mestilah membuat gambaran dalam minda adalah semuanya positif ;)


6. Berkawanlah dengan rakan yang positif. 


Sekiranya anda tersalah memilih rakan , maka anda tersalah pilih masa depan dan musnahlah harapan anda untuk menjadi seorang pelajar yang berjaya melainkan anda dan rakan anda berubah :) Tidak salah mempunyai rakan yang ramai , tetai cukuplah beberapa yang rapat dengan anda. Berkawanlah dengan rakan yang punya matlamat dan berjaya dalam pelajarannya.

7. Pengurusan masa yang bijak sangatlah penting dalam kehidupan , bukan sahaja untuk menjadi cemerlang tetapi ianya merupakan keperluan dalam hidup. Pepatah ada mengatakan "masa itu emas" , Oleh itu masa hendaklah digunakan dengan sebaik mungkin. Pelajar yang cemerlang mestilah mempunyai sekurang-kurangnya 5 jam sehari ulangkaji di rumah dan lebihnya membuat aktiviti yang berfaedah.


8. Jangan takut untuk bertanya pada guru.


Jika anda merasakan ada sesuatu yang anda tidak faham, carilah masa yang sesuai untuk anda bertanya. Janganla dipendamkan masalah itu, kerana ia boleh menjadikan anda tertekan dan mengurangkan keseronokkan belajar. Ketahuila bahawa bertanya guru adalah satu keperluan, jesteru rakan-rakan juga mendapat manfaat daripada penjelasan guru tersebut.

Elakkan bersembang dan berbual ketika guru mengajar. Ini menggambarkan yang kita kurang sopan dan menghormati guru. Restu dan doa seorang guru juga merupakan salah satu rahsia kejayaan seseorang pelajar. Ini kerana ilmu yang dicurahkan mendapat keberkatan.


Berdasarkan kesemua tips-tips yang telah saya kongsikan , dengan harapan anak-anak pelajar dapat menjadikan sebagai amalan untuk menjadi seorang pelajar yang cemerlang di dunia mahupun di akhirat InshaAllah. Semoga ilmu ini dapat membantu pelajar-pelajar terutama bakal calon SPM 2015.


Selain itu, saya juga ada menjalankan kelas tuisyen Fizik SPM secara online.


Untuk menyertai kelas ini anda hanya perlu la mempunyai aplikasi Whatsapp/Telegram/Facebook.

Dan hantarkan;
<Nama> <No. Telefon> <Tingkatan 4/5> <Saya ingin menyertai kelas tuisyen online fizik SPM>
ke 0162222531.

Atau hanya klik link whatsapp yang berikut;


Namun begitu, dalam mencapai kejayaan ramai pelajar yang diuji dengan pelbagai masalah kesihatan seperti;
 • tekanan
 • kelesuan
 • kurang tidur
 • kurang daya tumpuan
 • sakit kepala berulang
 • lemah daya ingatan
 • kurang peka
Jadi anda memerlukan vitamin ini untuk mencapai kesihatan yang lebih baik dan hebat. Kesihatan yang baik adalah permulaan kepada pelajar yang bijak.Dengan pengambilan Omega Guard mampu meningkatkan daya fokus seseorang. Bagi pelajar menghadapi masalah untuk memberi tumpuan dan fokus dalam kelas, salah-satu alternatif yang boleh diambil adalah dengan mengamalkan suplemen minyak ikan yang kaya dengan Omega-3.

#2 B-Complex

Para pelajar kerap berasa mengantuk ketika sesi pembelajaran dalam kelas. Ini kerana anda tidak cukup bekalan Vitamin B di dalam badan. Antara makanan yang ada sumber Vitamin B ialah seperti susu, tuna, produk daging, kentang, buah pisang, tempe, kekacang dan gandum. Pemakanan Vitamin B yang mencukupi boleh membekal tenaga yang mencukupi untuk badan. Sebab itulah, Shaklee mengeluarkan produk seperti B-Complex untuk kegunaan orang ramai dalam memberikan tenaga terbaik kepada anda ketika sedang belajar.

Testimoni Omega Guard dan B Complex untuk Pelajar

tips menjadi pelajar cemerlang
Testimoni Omega Guard


tips nak skor dalam spm
Testimoni Omega Guard
tips mengurangkan stress
Testimoni B complex

Untuk d
apatkan vitamin ini, anda boleh klik di bawah.
Sebarang pertanyaan dan konsultasi atau tempahan juga boleh menghubungi saya;

call/sms/whatsapp 016 2222 531

NURUL HUSNA (follow saya FB)

Poslaju seluruh semenanjung Malaysia dan Sabah/Sarawak,
penghantaran percuma bagi kawasan sekitar Batu Pahat dan sekitarnya.

Assalamualaikum pelajar pelajar dan pembaca semua. Sempena berlangsungnya SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) 2014 saya ingin mengambil pel...

10 comments:

 1. Assalamualaikum pelajar pelajar dan pembaca semua. Sempena berlangsungnya SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) 2014 saya ingin mengambil peluang untuk 8 tips menjadi pelajar cemerlang dengan straight A's dalam SPM 2015 walaupun sebenarnya banyak lagi tips yang anda boleh amalkan.

  Kenapa 2015?
  Sebabnya untuk calon 2014 sudah terlambat untuk mengapliksainya. Ini adalah sebagai persediaan awal dari segi mental dan fizikal bagi calon SPM 2015.

  Untuk menjadi pelajar yang cemerlang tidaklah sesukar apa yang anda bayangkan. Ianya menjadi sukar apabila anda "malas" untuk membuat perkara-perkara berikut.

  tips pelajar SPM

  1. Solat 5 waktu di awal waktu bagi muslim. Ia merupakan salah satu cara untuk membeli waktu, ini kerana kita selalu merasakan masa berlalu dengan sangat pantas. Akibatnya sebagai seorang guru saya kerap mendengar A.L.A.S.A.N tak sempat dan tak cukup masa. Amalkan ia dan rasakan keajaibannya.

  2. Tetapkan matlamat dan sasaran. Anda mestilah telah menetapkan berapa "A" yang anda mahukan dan sudah semestinya ingin skor "A" dalam semua matapelajaran kan. Anda juga telah merancang di Universiti mana dan mengambil pengkhususan apa pada ketika itu. Selain itu pelajar cemerlang juga tahu matlamat hidupnya di dunia mahupun di akhirat :)


  3. Pelajar cemerlang percaya bahawa anda boleh cemerlang. Anda tidak akan pernah ragu-ragu dengan kemampuan anda dan anda sanggup berkorban apa sahaja untuk berjaya.

  4. Memberikan tumpuan sepenuhnya didalam kelas dengan cara :
  Jangan alih mata
  Dengar dan fahamkan
  Awasi minda
  Awasi diri
  Buat catatan
  Kebanyakan pelajar mudah hilang fokus ketika sesi pelajaran akibat pengaruh rakan sekelas dan kekurangan tenaga. Untuk meningkatkan fokus pastikan anda mendapatkan tidur yang cukup supaya setiap pagi anda mempunyai tenaga dan semangat yang tinggi untuk menuntut ilmu.

  Dengan pengambilan Omega Guard Shaklee dengan mampu meningkatkan daya fokus seseorang. Bagi pelajar menghadapi masalah ADHD (attention deficit hyperactive disorder), salah-satu alternatif yang boleh diambil adalah dengan mengamalkan suplemen minyak ikan yang kaya dengan Omega-3.

  tips meningkatkan fokus dalam kelas


  Para pelajar kerap berasa mengantuk ketika sesi pembelajaran dalam kelas. Ini kerana anda tidak cukup bekalan Vitamin B di dalam badan. Antara makanan yang ada sumber Vitamin B ialah seperti susu, tuna, produk daging, kentang, buah pisang, tempe, kekacang dan gandum. Pemakanan Vitamin B yang mencukupi boleh membekal tenaga yang mencukupi untuk badan. Sebab itulah, Shaklee mengeluarkan produk seperti B-Complex untuk kegunaan orang ramai dalam memberikan tenaga terbaik kepada anda ketika sedang belajar.

  ReplyDelete
 2. Replies
  1. Terima kasih kerana sudi singgah ke sini. Anda boleh tinggalkan no untuk saya hubungi atau boleh sms/whatsapp 0162222531 untuk lebih lanjut mengenai produk di atas.

   Delete
  2. Terima kasih kerana sudi singgah ke sini. Anda boleh tinggalkan no untuk saya hubungi atau boleh sms/whatsapp 0162222531 untuk lebih lanjut mengenai produk di atas.

   Delete
 3. Replies
  1. Terima kasih kerana sudi singgah ke sini. Anda boleh tinggalkan no untuk saya hubungi atau boleh sms/whatsapp 0162222531 untuk lebih lanjut mengenai produk di atas.

   Delete
  2. Terima kasih kerana sudi singgah ke sini. Anda boleh tinggalkan no untuk saya hubungi atau boleh sms/whatsapp 0162222531 untuk lebih lanjut mengenai produk di atas.

   Delete
 4. Perkhidmatan pos antarabangsa paling murah!
  Gunalah Viabox. Antara kelebihan Viabox adalah 100% keahlian percuma, tiada caj pemprosesan dan tiada caj tersembunyi. Barangan anda dijamin selamat dan penghantaran dijamin laju. Maklumat lanjut boleh di dapati di www.viabox.com.

  ReplyDelete