Cara atasi Perut buncit, menggelebeh dan berparut selepas bersalin

11/18/2014 nurul husna 2 Comments

Kebanyakan ibu yang telah melahirkan anak masing-masing mempunyai masalah perut buncit selepas bersalin. Tak kiralah samada baru beranak 1, 2, 3, atau 5.

Bayangkan perut yang asalnya kempis dan selim-melim tu mengembang untuk menampung air ketuban, berat badan bayi selama sembilan bulan. Sembilan bulan tau!! Bukannya sekejap.

So, if ada suami-suami yang berlagak sebab orang fikir dia bujang padahal anak dah berderet, saya tak heran pon! Bukan korang yang mengandung pun. Tetapi sebaliknya bagi ibu-ibu dan isteri-isteri yang pernah bersalin tapi maintain slim mengalahkan anak dara, tahniah!

buncit selepas bersalin

" Dah 7 bulan bersalin pun, perut still buncit macam orang mengandung 5 bulan. Parut jangan cakap la tersembul keluar macam lipan melekat kat perut ni, Memang horror. Habis berpantang asyik nak kene beli baju baru je. Hubby dah siap perli-perli tu. Sampaikan nak keluar bersosial dengan kawan-kawan pun malu sebab diorang maintain selim melim."



Rata-rata begitulah ayat yang saya dengar dari mulut wanita yang bersalin secara ceaserian.


Kenapa selepas bersalin perut jadi buncit, yer ?



Ada ke yang tak tau nape perut jadi buncit lepas bersalin? Padahal baby dah keluar pun. Meh kita tambah ilmu sikit yer. Kalau dah tahu masalahnya, nanti senang nak cari penyelesaiannya.

Perut anda buncit dan menggelebeh selepas bersalin adalah disebabkan oleh diastasis recti, iaitu pemisahan otot perut yang paling luar.

Keadaan ini sememangnya memang normal bagi wanita selepas bersalin dan menyebabkan tisu perantara yang sebelum ini menyambung otot-otot perut terpisah, dan tertarik ke bahagian tepi abdomen kita. Akibatnya, tisu perantara tersebut menyokong organ dalam badan dan bukannya otot perut.



Dan atas sebab itulah mak-mak, mak cik-mak cik, dan nenek-nenek kita amat menekankan penjagaan semasa berpantang. Ini kerana bagi mengecutkan kembali urat-urat yang telah mengembang sepanjang tempoh 9 bulan mengandung. Belum lagi saat tengah meneran nak melahirkan. Habis semua urat dalam dan luar bekerja keras. Tu yang bertambang kembang tu dan paling senang angin masuk.

So, kalau tak berpantang dan tak jaga betul-betul jangankan anak 5, anak baru seorang dah kembang setaman. Pengalaman saya setiap kali berpantang, bengkung memang saya tak missed pakai. Perut pun rasa kejap dan sedap je. Bertungku jangan cakapla, setiap hari pagi dan petang.


cara atasi perut buncit

Tungku saya guna tu pulak tungku besi yang sememangnya berat dan kena pulak bertungku dari tungku tengah tu still panas sampai la jadi sejuk. Memang naik lenguh tangan dan tulang belakang la. Kesannya hari ke-3 rahim dan kecut dan perut dah kempis.

Bagi ibu, yang bersalin secara  ceaser, apa yang menjadi masalah besar adalah sepanjang tempoh berpantang selagi luka dalam tidak sembuh, mak bidan mana pun tak berani nak sentuh bahagian perut. Apatah lagi kalau nak bertungku atau berurut. Sebab itulah saya amat mengalakkan anda mengambil SET BERPANTANG SHAKLEE.


cara atasi perut buncit


So saya nak ambil peluang untuk share cara nak kempiskan perut yang memboyot tu.


Mesti ada yang dah tak sabar kan nak tahu cara nak KEMPISKAN perut yang BOROI dan MENGGELEBEH! 


BACA, HADAM DAN AMALKAN yer.


1. Susukan bayi sepenuhnya dengan susu badan.


Masa kita pergi buat check up di klinik pun, nurse ada bagitau yang salah satu manfaat menyusukan badan adalah ibu dapat kembalikan bentuk badan yang asal. Jika anda bermasalah untuk menyusukan sepenuhnya dapatkan tips DI SINI.

2. Tolong jangan pakai atau amalkan pemakaian low-cut panties/low-cut jeans



Untuk pengetahuan anda yang sebenarnya low-cut panties or low-cut jeans nilah antara punca perut buncit dan menggelebeh. KENAPA? Sebab posisinya yang rendah (biasanya di bawah pusat) tak dapat menampung otot anda di sekitar bahagian pinggang dan perut, kesudahannya, graviti pon tarik ler lemak-lemak tu jadi menggelebeh.
tips kembali langsing
Cari panties yang berikan sokongan padu pada perut anda


tips kembali langsing
Pakai girdle jika perlu


3. Amalkan postur badan yang betul


Jangan pandang rendah kehebatan mengamalkan postur badan yang betul ya. Inilah salah satu punca perut tu tak berapa nak fit. Sebab postur badan tu tak betul, so lemak-lemak dan otot anda pun tak berkumpul di tempat yang sepatutnya. Tu yang buncit. Jadi pastikan badan anda tegak dan jangan membongkok bila duduk dan berdiri.

tips kembali langsing
Amalkan postur duduk yang betul


tips kembali langsing
Postur berdiri yang betul juga memainkan peranan


4. Amalkan minum dan makan yang suam/panas sahaja


Satu lagi punca buncit adalah angin berkumpul anda urat kembang. Kenapa? Ha, tulah! Siapa suruh makan sejuk dan minum ais? Jangan tak percaya tau. Makanan yang sejuk-sejuk ni memang boleh menyebabkan kita kembang semangkuk.

Pantanglah ais tu. Especially ibu-ibu yang telah melahirkan. Yang anak-anak dara pun sama. Kalau ikutkan masa tengah period pun jangan minum ais atau makan makanan yang bersifat sejuk.


5. Senaman untuk kencangkan otot perut


Perut juga menggelebeh disebabkan ketiadaan otot di sekitar perut (mana taknya? lemak je ada, gelebeh ler jadinya).  Jika lebih banyak otot yang dibina, lebih rendah kebarangkalian untuk lemak terbentuk di sekeliling perut.

Jadi, tunggu apa lagi? Buatlah sit-up ke stomach crunch ker. Hasilnya, perut akan kempis dan pinggang menjadi langsing.

tips kembali langsing
Senaman sit-up membantu mengencangkan perut

Anda juga boleh mengambil Cinch Shake Mix yang dilengkapi dengan LEUCINE.


Leucine merupakan otot yang membina asid amino yang terdapat dalam di dalam protein tertentu.


KEEP MUSCLE YOU HAVE

BURN FAT YOU DON'T NEED


LOSE INCHES YOU DON'T WANT


Ujian klinikal ke atas Formula Leucine yang terdapat dalam Cinch Shake Mix telah menunjukkan dapat mengekalkan 100% jisim otot tanpa lemak (lean muscle mass). Mereka yang menjalani program ini telah kehilangan lemak, berat badan, inci dan pada masa yang sama mengekalkan otot mereka.


tips kembali langsing

6. Detoks


tips kembali langsing

Perut buncit juga berkait rapat dengan penghadaman yang kurang sihat. Jadi, bila toksik dan angin berkumpul dalam perut dan tak dapat dikumuh daripada badan kita, secara tak langsung perut kita akan jadi buncit. So, lagi kerap anda membuang najis, makin sihat tubuh badan dan secara tak langsung makin kempislah perut tu.

Ni rahsia detoks paling selamat dan berkesan.

  • Lecithin


~ Lecithin membersihkan saluran darah
~ Pengemulsi lemak yang sang at POWER !! 
~ Menggalakkan penyerapan vitamin  larut lemak A, D, E, K.
~ Mengekalkan kandungan air dalam kulit.
~ Untuk metabolisma lemak.



cara atasi perut buncit


  • Herba Lax


~ mercepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau yang tersimpan lama
~ membantu masalah sembelit
~ tindakan pembersihannya yang lembut boleh mengembalikan semula proses semulajadi pergerakan usus (natural bowel management)
~ kempiskan perut
~ membantu mengurangkan atau memberi kepejalan pada perut. Sesuai diambil seperti biasa atau dicampurkan di dalam air panas sebagai minuman teh herba.



cara atasi perut buncit



  • Alfalfa 


cara atasi perut buncit

~ Bertindak seperti kacip fatimah
~ Mencuci usus bagi membuang toksik
~ Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
~ Meneutralkan asid dalam badan
~ Melegakan sembelit


cara atasi perut buncit


Sebenarnya ada banyak tips lain lagi yang boleh dipraktikkan. Tapi ini antara kaedah yang paling berjaya tetapi sering kali tidak diendah dan dipandang remeh oleh kebanyakan wanita. Sebab tu la impian tak pernah direalisasikan. Pastu meroyan cakap tak effective.

Jadi, sebelum anda meroyan lebih serius akibat perut anda yang bertambah buncit bagai dipam-pam, daripada 5 bulan dah jadi 7 bulan dan sebelum hubby pandang yang lain, bertindaklah segera. 

Bayangkan hasilnya dalam tempoh 2 minggu lagi. 2 minggu je bukan lama pun. Cuba bayangkan perut yang menggeleber jadi semakin kempis. Best tak? best tak? Tanamkan sikap berdisiplin kerana ia adalah rahsia KEJAYAAN.


cara atasi perut buncit

Jika ada sebarang pertanyaan dan rundingan, boleh tinggalkan di ruang komen atau menghubungi saya terus,

Nurul Husna

016 2222 531
call/sms/whatsapp/telegram


Kebanyakan ibu yang telah melahirkan anak masing-masing mempunyai masalah perut buncit selepas bersalin. Tak kiralah samada baru beranak 1, ...

2 comments:

  1. Kebanyakan ibu yang telah melahirkan anak masing-masing mempunyai masalah perut buncit selepas bersalin. Tak kiralah samada baru beranak 1, 2, 3, atau 5.

    Bayangkan perut yang asalnya kempis dan selim-melim tu mengembang untuk menampung air ketuban, berat badan bayi selama sembilan bulan. Sembilan bulan tau!! Bukannya sekejap.

    So, if ada suami-suami yang berlagak sebab orang fikir dia bujang padahal anak dah berderet, saya tak heran pon! Bukan korang yang mengandung pun. Tetapi sebaliknya bagi ibu-ibu dan isteri-isteri yang pernah bersalin tapi maintain slim mengalahkan anak dara, tahniah!

    ReplyDelete
  2. Perut anda buncit dan menggelebeh selepas bersalin adalah disebabkan oleh diastasis recti, iaitu pemisahan otot perut yang paling luar.

    Keadaan ini sememangnya memang normal bagi wanita selepas bersalin dan menyebabkan tisu perantara yang sebelum ini menyambung otot-otot perut terpisah, dan tertarik ke bahagian tepi abdomen kita. Akibatnya, tisu perantara tersebut menyokong organ dalam badan dan bukannya otot perut.

    ReplyDelete