Tips untuk isteri atasi masalah suami tidur berdengkur

8/18/2015 nurul husna 0 Comments

suami tidur berdengkur


Semasa zaman belajar di UPM hampir 10 tahun lepas, setiap kali weekend saya mesti balik ke rumah salah seorang abang saya. Tapi yang menjadi masalahnya bila saya tidur agak lewat, lepas tu sure tak boleh tidur. Bukan sebab dah hilang ngantuk terganggu sebab abang saya ni tidur berdengkur.

Syukur alhamdulillah dah berkahwin ni suami tak berdengkur. Melainkan kalau encik suami penat sangat barulah dia akan berdengkur. Kadang-kadang terfikir macam mana terseksanya isteri-isteri di luar sana yang terpaksa berhadapan dengan suami yang tidur berdengkur seumur hidup.

Mungkin ada yang dah imun dengan situasi tersebut tapi mesti jugak ada yang stress bila tiap-tiap hari semasa tidur di dodoi dengan bunyi dengkur sebelah telinga. Alamatnya esok isteri bangun dengan mata panda.

Atas sebab itulah saya ambil peluang untuk share sedikit ilmu dan pengalaman yang saya ada dengan puan-puan bagi atasi masalah tidur berdengkur suami puan sekalian.

Apa itu berdengkur?


Berdengkur ditakrifkan sebagai bernafas dengan menghasilkan bunyi keras disebabkan oleh getaran lelangit melalui mulut dan hidung yang terbuka semasa tidur. 




PUNCA PENYEBAB TIDUR BERDENGKUR


1. Alahan/sinus
2. Tulang hidung yang bengkok
3. Masalah tisu berlebihan di anak tekak
4. Obes atau berat badan berlebihan
5. Pengambilan alkohol
6. Kesan pengambilan ubat yang boleh membuatkan seseorang tertidur
7. Kedudukan tidur yang terlentang 8. Tonsil yang bengkak
9. Gangguan pada salur pernafasan
10. Kandungan toksin dalam badan yang

KESAN TIDUR BERDENGKUR



Individu tidur berdengkur boleh mengalami gejala

1. Mengantuk pada waktu siang

Ini amat membahayakan sekiranya mereka senang tertidur semasa memandu terutama ketika perjalanan jauh atau sedang menunggu di simpang lampu trafik

2. Sakit kepala, keletihan, kelesuan, perasaan cepat marah, kerap bangun malam, masalah penumpuan dan kurang daya ingatan

Ini disebabkan tidur yang tidak lena sepanjang malam. Akibatnya tidak merasai tidur yang berkualiti sepanjang malam.

CARA MENCEGAH BERDENGKUR SEMASA TIDUR


1. Mengurangkan berat badan sekiranya mengalami masalah berat badan berlebihan

2. Elak pengambilan alkohol atau ubat yang memberi kesan mengantuk sebelum tidur

3. Memilih posisi tidur secara mengiring

4. Mengamalkan jadual tidur yang tetap setiap hari

5. Mendapatkan rawatan bagi hidung tersumbat, sinus atau ruang kerongkong yang sempit


7. Pengambilan vitamin E

vitamin e shaklee

Kenapa Vitamin E Shaklee??

Ini kerana vitamin E shaklee mempunyai antioksida dan membantu proses pengangkutan oksigen dalam darah. Ia mampu untuk mengatasi masalah dengkuran dengan membantu melancarkan saluran pernafasan semasa tidur. Vitamin E membolehkan hemoglobin dalam sel darah merah untuk membekalkan oksigen ke seluruh tubuh dengan lebih efisien.



8. Detoks toksin dalam badan


set detox shaklee


Mereka yang mempunyai masalah penghadaman akan mengalami;
👎penambahan berat badan
👎gastrik
👎perut buncit
👎sembelit
👎nafas, mulut dan badan berbau
👎kerap mengidam makanan
👎perut berangin dan kembung
👎sistem imun yang lemah

Digestive Health Set dapat membantu meningkatkan kesihatan sistem penghadaman untuk kekal sihat dengan men'detox' lemak dan toksin dari dalam badan.


********************************************************


Jika anda ingin mendapatkan vitamin-vitamin di atas, anda boleh menghubungi nombor yang tertera di bawah. Setiap pembelian,anda akan diberikan konsultasi secara percuma.

call/sms/whatsapp 016 2222 531


NURUL HUSNA (follow saya FB)

Semasa zaman belajar di UPM hampir 10 tahun lepas, setiap kali weekend saya mesti balik ke rumah salah seorang abang saya. Tapi yang me...

0 comments: