Tips Mendidik Anak Berpuasa Kali Pertama Supaya Mereka Tidak Minta Berbuka

6/20/2014 nurul husna 0 Comments

Bulan Ramadhan tinggal seminggu je lagi. Jadi saya ambil peluang ini untuk share beberapa tips yang boleh digunakan oleh ibu bapa yang ingin melatih berpuasa buat kali pertama. Tips ini juga oleh dijadikan pedoman saya nanti bila dah nak mula latih anak saya berpuasa. So nanti tak yah dah search di internet.




Sebagai ibu bapa, kita mestilah nak latih anak-anak kecil untuk belajar berpuasa di bulan Ramadhan. Walaupun anak-anak tidak dapat berpuasa penuh tapi kalau diorang dapat puasa sehari pun kita dah rasa sangat berbangga. Apatah lagi kalau dapat lebih daripada tu.

Secara asasnya kita boleh mula melatih anak-anak seawal usia 5 tahun. Di sini ada beberapa cara saya nak share dengan ibu bapa bagi persediaan anak anda yang baru nak belajar berpuasa.
#1 Latih sedikit demi sedikit

Jika hari pertama anak anda berjaya menahan lapar dan dahaga separuh hari, keesokannya cuba panjangkan tempoh berpuasa sehingga jam 1 petang. Begitulah seterusnya sehingga anak anda berjaya puasa penuh.
#2 Manfaatkan masa

Isi masa dengan bercerita tentang kisah Rasulullah di bulan Ramadhan. Contohnya kisah mengenai Rasulullah dan para sahabat yang berperang di bulan Ramadhan. Sekali-sekala selit pula pengalaman anda berpuasa buat kali pertama sewaktu kecil. Ini akan lebih menarik minat anak, karana cerita tersebut lebih hidup.
#3 Ubah suasana rumah

Suasan rumah yang berubah juga akan mempengaruhi semangat anak. Misalnya dengan mengubah suasana dalam rumah, mempersiapkan ruang khusus untuk solat berjamaah dan tadarus Al-Qur'an. Ajak anak-anak menghiasi ruang tersebut dengan tulisan kaligrafi dan gambar-gambar islamik.
#4 Sediakan menu kegemaran mereka dan seimbang

Ibu pula boleh bermula dengan menyusun menu dengan gizi yang seimbang untuk anak yang puasa.Juga boleh mulakan terlebih dahulu sebelum bulan Ramadhan dengan melatih habit makan dari 3 kali sehari menjadi 2 kali saja. Bila dilihat dari habit kebiasaan makan, berpuasa sebetulnya hanya memindahkan jam, atau mengurangi satu kali waktu makan saja. Bila biasanya makan 3 kali sehari, menjadi 2 kali, yaitu waktu sahur dan waktu berbuka puasa. Cara ini juga dapat membuatkan suasana sahur menyenangkan bagi anak-anak sehingga tidak merasa berat bangun tengah malam. Biarkan anak-anak makan di akhir waktu sahur.
#5 Beri penghargaan

Jika anak berhasil menyelesaikan puasanya dalam sehari, berilah hadiah. Tak semestinya dalam bentuk wang. Saya yakin si kecil lebih mudah meneruskan ibadat berpuasa sepanjang Ramadan sekiranya ibu bapa sentiasa memberikan sokongan kepada mereka.
#6 Melatih anak niat berpuasa

kalau boleh amalkan membaca niat berpuasa bersama keluarga selepas makan malam. Dengan cara ni anak kecil akan lebih seronok.
#7 Kurangkan menonton tv

Ini kerana iklan di tv banyak menyiarkan iklan-iklan makanan. Macam mana kalau iklan yang ditayangkan adalah makanan kegemaran mereka? Tak ke tergugat iman. Alang-alang tinggal beberapa jam je lagi langsung dia tak tahan dan nak berbuka juga. Huhuhu
#8 Jangan biarkan mereka yang berpuasa terlalu aktif bermain

Sememangnya apabila mereka bermain akan membuatkan mereka leka dan tak perasan masa berlalu tapi buatnya diorang penat sangat tak pasal-pasal dia minta nak buka puasa. Padahal kalau difikirkan bukannya lepas berbuka tu dia nak makan banyak sangat pun. Dapat air secawan pun dah cukup tapi rugilah.

#9 Sediakan makanan atau minuman yang mengandungi nutrisi seimbang

Ini bagi membekalkan tenaga harian mereka untuk menjalankan aktiviti harian. Anda boleh cuba berikan anak anda Meal Shakes Shaklee semasa sahur. Meal shakes Shaklee membekalkan tenaga dan menghindari rasa lapar.

#10 Elakkan memberi makanan dan minuman seperti makanan yang asam, bersantan, atau pedas.

Untuk mengelakkan perut mereka meragam dan tidak selesa. Jadi mereka tidak akan kerap membuang air dan menyebabkan perut menjadi kosong. 

Harapan saya agar 10 tips bagi mendidik anak-anak kecil berpuasa buat kali pertama dapat kita praktikkan secara tak langsung dapat melengkapkan anak-anak sebagai muslim dan muslimah sejati.

Bulan Ramadhan tinggal seminggu je lagi. Jadi saya ambil peluang ini untuk share beberapa tips yang boleh digunakan oleh ibu bapa yang ing...

0 comments: