Kenapa esp shaklee tak boleh disamakan dengan air soya lain di pasaran.

4/05/2016 nurul husna 0 Comments

ESP Shaklee merupakan antara minuman berprotein tinggi yang mendapat sambutan paling hangat di Malaysia. Bagi yang belum mencuba atau tidak mengamal secara konsisten pastilah masih was-was dengan keberkesanan Energizing Soy Protein ini. Tapi bagi yang telah pun merasai keberkesanan nya pasti TIDAK CARI JENAMA LAIN LAGI DAH.

Apa yang spesial sangat ESP ni? Sampaikan setiap hari ada je wajah ESP ni muncul di Wall Fb dan Instagram anda. Moh saya cite....



ESP Shaklee bukan sekadar Soya, tetapi adalah produk soya yang terbaik!

Serupa macam kereta Ferrari lah. Ferrari bukan setakat kereta, tapi kereta paling laju.

Jadi, tak boleh la kalau ada customer nak samakan ESP dengan air kotak soya yang RM1.00 lebih tu ke, makan tauge ke, atau apa-apa yang seumpama dengan nya. Jadi, kali ini saya nak ambil peluang jelaskan betapa unik dan spesial nya esp shaklee ni. For sure la korang akan jatuh cintan dengan esp ni.


Mula-mula, ESP bukan la susu soya yang dibancuh di belakang rumah. Tapi ia dimajukan oleh para saintis Shaklee; saintis tau, bukan Doktor PhD yang main beli tu.
Malah, kajian-kajian ini bukan setakat dijalankan oleh saintis Shaklee sahaja, tetapi juga oleh saintis diluar Shaklee..means saintis yang tak ada kena mengena dengan shaklee (pihak ke-3). 

Dalam banyak-banyak syarikat nutrisi, Shaklee je yang berani mintak pihak ke-3 buat kajian ke atas unsur yang Shaklee gunakan dalam produk-produknya.
Bukan semua company yang berani buat ujian klinikal ni. Almaklumlah nanti ada pulak yang terkantoi sebab ada campur bahan-bahan yang terkarang.

Seterusnya...badan kita memerlukan protin untuk pembinaan sel yang sihat. Pembinaan sel yang tak sihat boleh mengakibatkan macam-macam kanser kepada tubuh badan.

Unsur protein terdiri daripada 21 jenis asid amino;

(1) 12 daripadanya dinamakan non-essential amino acid atau asid amino tak perlu yang mana boleh dihasilkan oleh badan kita.

(2) 9 lagi dinamakan essential amino acid & HANYA boleh didapati daripada makanan yang kita makan yang mana badan kita takkan boleh hasilkan protein-protein ini. 
Dikenali juga asid amino perlu.
Apa dia 9 essential acid amino ni? Semua ni ada pada label pada tin ESP seperti di bawah.

Keratan label pada canister ESP

Actually dalam pasaran dunia, tak ada satu produk pun yang mampu membekalkan kesemua 9 essential amino acid ni; KECUALI ESP. Sampai sekarang pun, ESP adalah satu-satunya produk yang mengandungi SEMUA essential amino acid ni.

Nape kita perlu ambil asid amino perlu (essential) ni?

Asid amino ni diperlukan untuk hasil kulit yang cantik, putih dan gebu, kuku yang kuat dan berkilat..dan rambut yang kuat dari akarnya dan hitam berkilau.

Kalau tak ambil 9 asid amino ni, kuku, rambut still boleh tumbuh tapi rambut jadi rapuh, kering menggerbang ... mudah gugur dan bercabang. Kuku pun still boleh tumbuh tapi mudah patah. Kulit wajah pulak nampak kusam dan tak bermaya.


ESP memang TIADA kolestrol sebab ia dihasilkan daripada tumbuhan. Pesakit darah tinggi sememangnya tiada masalah untuk mengambil ESP.

ESP juga tiada kandungan asid urik, kerana asid urik ni hanya datang daripada badan dan bukan daripada makanan. Jadi, pesakit gout pun boleh mengambil ESP.

Dan sebab ESP adalah produk semulajadi, ia sangat mudah dihadam & diserap oleh badan. Jadi, badan kita pun boleh dapat kebaikan protin drpdnya sebanyak & secepat mungkin.


Zaman sekarang banyak tanaman yang dah di ubahsuai secara ginetik. Contoh paling mudah, kita kacuk bunga biar nampak lagi cantik atau buah supaya lagi sedap dan besar dan boleh produce lagi banyak buah. Barulah boleh dapat untuk berlipat-lipat gabda bila dah harvest nanti.

Antara produk popular yang dah diubahsuai secara ginetik (GMO) ialah buah jambu batu, tembikai & anggur yang takde bijik.

Begitu juga soya. Produk-produk lain di pasaran banyak dah diubah secara ginetik. Genetik mereka diubah supaya kurang risiko diserang penyakit, supaya hasilnya lebih banyak & sedap di makan.

Risiko menggunakan produk-produk GMO ini ialah unsur makanan yang dimakan dah bukan yang semulajadi lagi dah; struktur berbeza, dah terdedah kepada racun pestisid, menyebabkan alergi/kanser, dan lain-lain.

Tapi ESP dibuat daripada soya bukan GMO aka asli/tulen. Setiap satu tin ESP diproses drpd 30kg soya.
ESP ni low GI. Maksudnya ia ditukar kepada glukos & tenaga secara perlahan-lahan, bukan sekaligus.


Perasan tak, kalau kita sarapan roti canai atau nasi lemak banyak-banyak sekalipun, lepas 2-3jam dah lapar balik dah. Sebabnya, roti canai & nasi lemak ni High GI. Cepat kenyang tapi pun cepat lapar sebab tenaga ditukar sekaligus. Makanan high GI macam ni juga tak bagus untuk pesakit kencing manis, sebab ia buat kandungan gula dalam badan mereka tak stabil.

Tapi ESP ni low GI !!!


Kalau makan pagi-pagi tu kadang tengah hari pun masih rasa kenyang lagi. Bila kita masih rasa kenyang, kurang lah rasa asyik nak makan je tuh. Bila boleh kurangkan makan/kalori, ia bantu kita kuruskan badan.

Juga sebab ESP ni low GI, ia bagus untuk pesakit diabetes atau kencing manis. ESP membantu stabilkan paras gula dalam badan mereka.

Dalam 100g daging yg kita makan, mungkin cuma ada 10g saja kandungan protin yg ada. Selebihnya “hampas”.

Kenapa hampas?

Sebab makanan yang kaya protin sekalipun akan hilang kandungan protin apabila dimasak. Ini kerana, protin akan musnah dalam suhu yg tinggi, lebih-lebih lagi pada suhu makanan dimasak.

Dan kalau masih ada pun sisa baki protin dalam masakan, strukturnya dah berubah kepada gumpalan-gumpalan yang sukar dihadam & diserap oleh badan. Sebab tu dah banyak makan ikan, ayam, daging pun masih terdedah kepada risiko tak cukup protin dalam badan.

Tapi, protin dalam ESP tak musnah. Kerana ia diproses pada suhu yang rendah supaya kandungan protin di dalamnya kekal berkualiti & kekal berkesan pada tubuh.
Spesial kan esp ni.. Now saya nak share beberapa pengalaman pengguna esp shaklee..

Testimoni pengguna ESP






Berminat untuk mendapatkan ESP Shaklee ini dengan segera? Anda boleh membuat tempahan dengan menghubungi saya;

call/sms/whatsapp 016 2222 531

NURUL HUSNA (follow saya FB)


Anda juga terus boleh membuat tempahan dengan klik pada icon di bawah.
 order esp di sini


Ingin dapatkan diskaun penjimatan sehingga 20% dengan setiap pembelian di atas?


Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee 
DI SINI dengan yuran keahlian sebanyak RM79.50 untuk seumur hidup. Selain itu anda boleh menikmati pelbagai kelebihan sebagai ahli shaklee. Hubungi saya untuk lebih lanjut.

 klik di sini untuk mendaftar

ESP Shaklee merupakan antara minuman berprotein tinggi yang mendapat sambutan paling hangat di Malaysia. Bagi yang belum mencuba atau tidak...

0 comments: