Petua hilangkan cyst semasa hamil berdasarkan pengalaman benar

3/14/2017 nurul husna 0 Comments

Petus hilangkan cyst semasa hamil

Selama menjadi pengedar shaklee una banyak ditemukan dengan customer yang dikenalpasti ada cyst semasa hamil. Bila refer kepada doktor..ada setengah doktor yang cadangkan agar melakukan pembedahan..dan ada pulak yang mengatakan bahawa cyst itu akan mengecil sendiri..

Tapi tak semua cyst akan mengecil & hilang..akibatnya mereka terpaksa berikhtiar cara lain untuk hilangkan cyst tersebut. So far una memang tak ada pengalaman lagi seperti ini. Jadi una pun ada tercari-cari jugak petua untuk hilangkan cyst semasa hamil.

Sehinggalah mami terbaca kisah benar daripada seorang ibu anak 4 iaitu Puan Hanisah Mansor  yang berkongsi pengalaman beliau berikhtiar dengan set hamil shaklee..


Ikuti kisahnya di bawah ini..

******************************************

After few attempts of writing my journey of having cyst. Am trying hard to write this. Ok, it's going to be a LONG one! 😆

Sejak doktor diagnos mama dengan ovarian cyst, 6cm, keep on questioning myself. Where did i go wrong, bila semua ni bermula?

Mama memang 'tau' mama pregnant, tapi 2 kali buat UPT, dua2 negatif. Yup, DUA KALI. Until i missed my period, constipate, bloated, insomnia, feeling nausea and having abdomen cramps. Tanpa berlengah, ajak baba ke klinik yang kitorang selalu pergi untuk pregnancy checkup. Sebab rasa tak sedap hati sangat masa tu.

Doktor suruh buat UPT, and it's positif (positif pulak, geram je buat kat rumah negatif) so doktor pun buat ultrasound. That's when doktor nampak cyst yang sangat besar. Mama dari excited dapat news pregnant terus rasa tension fikir cyst tu. Ok lah, sebab mama mula ingat pregnant di luar rahim ke apa kan. 😅

Rasa macam tertampar sebab entah kenapa tahun 2015 mama tak buat appointment dengan ObGyn untuk checkup.

Last checkup was on November 2014. (Sebab mama tak datang period lepas 2 tahun 4 bulan sebab breastfed twins, dan doktor bagitau everything's superb. Lepas habis sebotol GLA COMPLEX, I got back my period and i have been having my period EVERY MONTH regularly tak macam masa breastfed zafran-selang sebulan)

Aksi Puan Sha sekeluarga semasa kehamilan beliau yang ke-3. Yang sebelah kiri tu dah macam Matrix Revolution je.


Simptom cyst bagi setiap orang boleh jadi berbeza. Bagi mama, yang paling obvious, masalah jerawat (tetiba setelah sekian lama) dan period yang tak tentu cycle nya. (Kadang 28, kadang 21, kadang 30 hari. Ikut suka!)

Period cycle yang 'merepek' bermula masa visit to UK. Tapi macam biasa ingat sebab long distance travel, change of weather so period tak tentu lah (hormone change kononnya). Masa ni, mama dah mula ada masalah jerawat. Boleh jadi permulaannya lah kan. Allah Maha Mengetahui. Sebab memang sebelum ni ok je pun. -boleh nampak jerawat mama dalam gambar depan tower bridge tu 😆

Balik dari UK, period datang setiap bulan tapi macam mama kata, cycle tak tentu tapi mama rilex je as long as period datang. Cuma yang jadi my biggest concern, jerawat semakin menjadi2. 😭

Lepas a few months, selera makan pun berkurangan tapi mama discovered perut makin membuncit. 😓 Dan kadang2, ada masalah loya.

Ok let's make it short. 😁

Tu lah antara simptom yang mama alami. Sebab ramai yang tanya kan? Ada banyak simptom lain macam sakit ketika 'bersama', period pain, keputihan yang mama tak lalui.

Bila dah dapat tau ada cyst, ramai jugak yang nasihat mama jangan ambek soy product termasuk ESP. (Mama nak habaq, ESP tak sama dengan soy product lain. Percayalah!)

Alhamdulillah selepas sebulan lebih, (cyst yang pada mulanya 6cm bertambah besar 1cm selepas seminggu sangat merisaukan) dari 7x5cm, sekarang saiz cyst 4x2cm.

Apa yang mama amalkan? (Alhamdulillah dengan izinNya)

Petus hilangkan cyst semasa hamil
Set vitamin yang diamalkan oleh Puan Sha semasa hamil.


1. ESP, 3 scoop sebelum breakfast
-kaya dengan isoflavones, baik untuk hormon
-genistein sangat baik untuk ovari
-energy booster
-immune booster
-supports growth and development of the baby

2. PEPPERMINT GINGER PLUS, 3 biji telan sekali dengan ESP
-hilangkan loya, mabuk, muntah
-legakan kembung perut

3. VITALEA, 2 biji after lunch
-pembekal tenaga
-pelengkap nutrisi, sebab asyik tak boleh telan itu ini
-mengandungi iron (zat besi) untuk hemoglobin, angkut oksigen pada baby

4. B-COMPLEX dengan asid folik, 1 biji
-energy booster
-mood booster
-ada folic acid untuk pembentukan spine dan otak baby

5. SUSTAINED RELEASE VITA C, 2 biji after breakfast, lunch, dinner (total of 6 tablets a day)
-immune booster
-antioksidan, menghapuskan radikal bebas
-reduce risk of premature delivery, keguguran

6. OMEGA GUARD, 3 biji after dinner
-immune booster
-mood booster
-membantu tumbesaran dan perkembangan otak baby

7. OSTEMATRIX, 4 biji before sleep
-sumber kalsium untuk mama dan baby
-'ubat tidur', menenangkan saraf dan bantu tidur selesa
-untuk pembentukan tulang dan gigi baby, juga jantung, saraf dan otot

Masih berdoa supaya cyst terus mengecut dan hilang sepenuhnya dan baby membesar sihat sempurna dan mama dapat bersalin dengan mudah dan selamat (dan kulit muka mama terus kembali sihat berseri 😋)

Mama percaya, dengan nutrisi yang baik sangat membantu percepatkan pemulihan sakit dan penyakit. Semoga memberi manfaat pada semua.

*****************************************

Seronok baca kisah daripada Puan Sha (Hanisah) ni kan..
Last but not list izinkan Una share #shakleeEffect Puan Sha


Sebarang pertanyaan dan konsultasi boleh hubungi nombor di bawah.

Health & Beauty Consultant
Nurul Husna
0162222531

Untuk whatsapp klik link di bawah..
www.wasap.my/60162222531

Selama menjadi pengedar shaklee una banyak ditemukan dengan customer yang dikenalpasti ada cyst semasa hamil. Bila refer kepada doktor.....

0 comments: