Anda ada impian? Ketahui rahsia untuk capai impian anda di sini.

1/10/2018 nurul husna 0 Comments

Dream board


APA ITU VISSION BOARD (VB)?
BOLEH PERCAYA KE VISSION BOARD TU?

Teringat dulu masa zaman sekolah..
Bila ada exam besar (UPSR, PMR & SPM) mesti merata dok tulis target.
Nak 5A UPSR
Nak 8A PMR
Nak 9A SPM



Sedar atau tak itu la vission board kita dulu..
Ada yang panggil dream board..



Masa tu tak ada yang nak ajar cara yang betul nak buat vission board..
So kita just tulis ikut 'citarasa' kita je..

Apa rasional nya buat vission board ni?

Tujuannya adalah untuk kejutkan minda separa sedar kita..
Kalau minda separa sedar dok sedap lena tu yang selalu je terkeluar dari mulut...atau terlintas kat hati perasaan was-was...

"Boleh ke ni aku dapat straight A..setiap kali exam dok macam tu je result.."

Tu yang tak yakin tu..
Bila result keluar tak seperti yang diharapkan...frust !!

Sedar or tak vission board ni adalah macam direction @ penunjuk arah kepada visi @ impian kita...

So sebab itulah kena visual kan betul2..
Supaya tak sesat..

Bayangkan anda dah dapat pun transkrip result dengan 5A.
Di mana?
Siapa yang serahkan transkrip tu...
Bayangkan semua orang dok ucap tahniah..



Macam mana nak visual kan bayangan tu?

Salah 1 cara..boleh print gambar mana2 individu dengan result 5A..
Gantikan muka individu tu dengan muka kita..

Lagi spesifik lagi bagus..
Sebab kita tak nak sesat kan..

Dan tengok hari2 gambar tu..
Sambil tengok baca apa yang anda tulis kuat2 setiap pagi..
Jangan baca dalam hati..
Nanti minda separa sedar ketiduran..

Haa...tu tips VB untuk anak2..
Ibu bapa boleh join buat VB ke?

Ofkos la boleh..
Semua orang ada impian kan..
Impian ibu bapa biasanya nak bebas hutang..nak beli rumah besar..nak beli kereta..nak pergi umrah..dan lain-lain lagi..

Nyatakan secara spesifik..
Apa hutang2 yang anda nak setel..
Berapa amount nya..
Bila anda nak ia setel..

Nak beli rumah macam mana..
Di mana..
Berapa harga..
Warna apa...
Bila nak beli..

Jom kita sama2 buat vb..jom !!

APA ITU VISSION BOARD (VB)? BOLEH PERCAYA KE VISSION BOARD TU? Teringat dulu masa zaman sekolah.. Bila ada exam besar (UPSR, PMR &am...

0 comments: