5 sebab kenapa produk skincare tak pernah berkesan untuk anda?

5/27/2016 nurul husna 0 Comments

produk skincare yang berkesan

Saya berani jamin lah ramai yang mengalami situasi macam ni. Dah cuba bermacam-macam produk skincare tapi satu habuk pun tak ada kesan. Daripada produk yang murah bertukar ke mahal last-last balik ke produk murah balik. Hasil nya tetap sama. Sudahnya dah give up nak cuba sebarang produk lagi.

Tapi sebenarnya tak lama kan. Biasalah perempuan mana tahan kalau tengok orang lain lawa. Mesti dalam diam dok riki-riki produk baru jugak. Tambahan pulak di zaman sosial media ni macam-macam produk kecantikan muncul di wall dengan testimoni nya yang memang menggugat iman. Sape yang boleh tahan kan.

Jangan kata korang la..actually saya pun sama dulu. Tapi now saya dah jumpa produk yang sesuai untuk saya, saya dah STOP mencari.

Daripada korang dok susah hati dan terus perhabis duit mencuba produk baru tapi hasilnya tidak memuaskan apa kata korang cari di mana silap korang selama ni. Kenapa hasil nya tak sama seperti testimoni yang ada? Atau yang paling dekat tak sama hasilnya dengan kawan-kawan korang.

Antara sebab produk tersebut tak berkesan untuk korang ialah:





1. Produk tersebut tidak sesuai dengan kulit korang.



Yang ni memang alasan paling cliche kan. So nasihat saya sebelum nak beli tu dapatkan konsultasi daripada penjual supaya anda membeli produk yang betul. Pastikan jenis kulit korang terlebih dahulu samada jenis berminyak, kering, kombinasi atau sensitif. Klik DI SINI sebagai rujukan.



2. Produk tiada kelulusan KKM.


Berhati-hati !!! Pastikan setiap produk yang anda beli mendapat kelulusan KKM. Setiap produk yang mendapat kelulusan KKM akan di . Anda boleh juga menyemak taraf sebarang produk dengan mengikuti 4 langkah mudah ni.

Jika produk tersebut tidak mendapat kelulusan KKM dikhuatiri produk tersebut mungkin dicampur dengan bahan aktif yang berbahaya.

Sebagai contoh, kosmetik pencerah kulit adakalanya ditambah dengan logam berat merkuri untuk menambahkan keberkesanan produk tersebut. Merkuri sememangnya diketahui boleh memberikan kesan pencerahan terhadap kulit, tetapi dalam masa yang sama meningkatkan risiko masalah kesihatan seperti kanser.

Sebab itu lah saya dah bertukar kepada produk skincare yang lebih organik. Ianya 100% berasaskan tumbuhan. Nak tau apa itu? Boleh klik DI SINI.


Sedikit informasi berkaitan  Nombor Pendaftaran KKM 


Nombor pendaftaran produk boleh dikenalpasti melalui contoh berikut

MAL20001234A 


Sistem nombor pendaftaran produk berdaftar terdiri daripada huruf MAL yang dicetak dengan huruf besar,diikuti dengan lapan angka dan kemudiannya diakhiri dengan huruf A,T atau X. A merupakan kod bagi ubat-ubatan terkawal di mana penggunaan ubat tersebut memerlukan arahan bertulis daripada doktor (preskripsi) seperti ubat untuk mengawal penyakit darah tinggi, kencing manis dan lemah jantung. T merupakan kod bagi ubat-ubatan tradisional seperti akar tongkat ali, kacip Fatimah dan sebagainya. X merupakan kod bagi ubat-ubatan moden yang tidak memerlukan arahan bertulis daripada doktor untuk menggunakannya seperti paracetamol, aspirin dan vitamin. 
Bagi kosmetik, nombor notifikasi kosmetik adalah seperti berikut:


NOT08091234K


3. Kerap bertukar-tukar produk


Bagi mereka yang terlalu extreme dalam bertukar-tukar produk setiap bulan seelok-eloknya biarkan kulit dalam tempoh bertenang sekurang-kurangnya seminggu @ 7 hari.


Apa itu tempoh bertenang?


Tempoh bertenang ini bermaksud kulit anda bebas dari sebarang produk dengan cara membiarkan membiarkan wajah tidak dicuci atau dicalit oleh sebarang produk selama tujuh hari sekurang-kurangnya..

Ini kerana kulit kita tak semua sama setiap orang. Penerimaan kulit yang berbeza-beza menyebabkan kulit kita boleh terkejut dengan perubahan yang berlaku. Bayangkan kalau kita guna produk lain pada waktu pagi kemudian pada waktu petang guna produk lain tak ke nanti kulit kita terkejut dengan penerimaan yang berbeza. So, dinasihatkan untuk membiarkan kulit kita tak dicuci oleh produk-produk lain selama seminggu.

4. Kurang SABAR


Apa-apa produk pun memerlukan masa atau tempoh untuk menunjukkan kesan. Secara logiknya tubuh badan kita mengambil masa sekurang-kurangnya 3 bulan untuk menghasilkan sel baru sepenuhnya.

Oleh itu, sekurang-kurangnya 3 bulan jugalah anda harus bersabar dan bertahan dengan sebarang produk yang baru anda cuba.

Lagi pula jika selama ini anda bukanlah janis seorang yang menjaga pemakanan dan kesihatan diri. Jadi kebarangkalian tubuh anda telah dipenuhi dengan toksin. Maka dengan itu, kehadiran toksin ini telah mengurangkan kadar penyerapan kulit terhadap produk skincare anda.


5. Tidak melakukan detox terlebih dahulu


Sekiranya produk skincare yang korang guna sebelum ini mengandungi bahan kimia, elok lah buat detox dulu selama sebulan. Ini bertujuan untuk singkirkan semua logam dan chemical dari kulit wajah dan tubuh terlebih dahulu.

Kalau tak pasti produk korang guna tu ada bahan kimia atau logam berbahaya ke tak boleh cek di portal KKM dulu. Kalau tak ada lebih baik korang detox jela especially kalau produk Made in Thailand, Indonesia atau Filipina.

After 1 bulan buat detox baru la boleh guna skincare yang baru tu. Bila tubuh dan darah dah bersih dari sebarang toksin dan bahan kimia, masa tu sebarang produk koraang guna pasti memberikan hasil yang positif. Anyway kalau korang amalkan cara detox yang betul, habis je detox kulit korang pun boleh nampak lebih cantik dah sihat. Macam akak dalam gambar ni.


detox parasit


Tak tahu macam mana nak detox??



program detox shaklee

Di atas ni adalah senarai jenis makanan yang boleh di ambil untuk tujuan detox tubuh. Tapi kalau rasa susah sangat nak cari, sediakan dan ambil produk-produk ni boleh je follow program  'Jom detox Shaklee Way'.

set detox shaklee

Program ini merangkumi proses detox secara menyeluruh untuk seluruh tubuh; Detox Darah, Detox Usus, Detox Seluruh Tubuh, Detox Logam dan Detox Parasit. Klik DI SINI untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jenis-jenis Program Detox Shaklee.

Jika anda ada sebarang pertanyaan dan konsultasi atau ingin membuat tempahan, anda boleh menghubungi saya;

call/sms/whatsapp 016 2222 531




NURUL HUSNA (follow saya FB)











Saya berani jamin lah ramai yang mengalami situasi macam ni. Dah cuba bermacam-macam produk skincare tapi satu habuk pun tak ada kesan. D...

0 comments: