Real Story; Ubat Subur untuk Stabilkan Kitar Haid bantu penghidap Cyst-Fibroid Hamil setelah 4 tahun berkahwin

2/01/2015 nurul husna 2 Comments

Apakah itu cyst ??


Cyst sebenarnya berkait-rapat dengan proses reproduksi wanita. Ovarian Cyst yang normal adalah cyst-cyst yang mengandungi telur daan apabila ia matang, ia akan pecah untuk melepaskan telur untuk persenyawaan. Cyst jenis ini dinamakan sebagai FollicularCyst. Kadang-kadang, cyst-cyst lain juga boleh tumbuh di dalam ovari dan cyst inilah yang selalu memberi masalah kerana jika ia tidak pecah, saiznya akan bertambah besar serta membahayakan.


ubat kesuburan untuk hamil
Perbezaan ovari normal dengan ovari yang mempunyai cyst

Apa itu fibroid ??


Fibroids adalah sejenis tumbuhan daging yang berasal dari otot rahim (myometrium) dan ia merupakan tumbuhan yang paling sering melanda wanita dan ia bukan kanser. Ramai wanita yang ada fibroid dalam rahimnya tanpa disedari, ia tidak menimbulkan apa2 simptom atau gejala. Bila meningkat umor empat puluhan , 30% wanita ada tumbuhan fibroids.



ubat subur untuk hamil



ubat subur untuk hamil


Lebih banyak lagi info tentang cyst dan fibroid boleh klik DI SINI

Daripada sedikit info di atas saya berharap agar memberi maklumat kepada anda. Apa yang ingin saya kongsikan adalah kisah inspirasi seorang wanita hebat yang bernama Nor Fazura (bukan nama sebenar)...

Pada asalnya saya ingin mengetahui rahsia kejayaan beliau hamil setelah 4 tahun berkahwin walaupun beliau ada sejarah fibroid dan tiub tersumbat. Tapi setelah mengetahui cerita sebenar saya sangat kagum dengan ketabahan beliau.


Jom ikuti perbualan saya dengan dia ; (dalam Whats App je sebenarnya)


Saya : Salam kak Faz..buat apa tu?? bz ke??

Puan Fazura : Wsalam...xla, tengah celup biskut dalam milo..hahaha

Saya : Kak Faz, nak jadi retis tak? Glemer macam Nur Fazura tu.

Puan Fazura : Wow !! hahaha

Saya : Gelak pulak dia...saya serius ni..

Puan Fazura : Boleh la..Bole la..

Saya : Nak interview akak sikit. Akak adalah masalah cyst kan sebelum ni tapi akhirnya ada jugak rezeki after 4 tahun kawin...cer citer..cer citer...

Puan Fazura : Jap nak pk ayat....... Hurm..dulu masa akak nak masuk UPSI masa tu tahun 2008, kan kene buat medical check up..masa tu la tau ada fibroid. Akak kawin 2010 bulan 3. Bulan 8 baru operate..sebab doktor kata kene buang jugak..dah 11 cm masa tu.

Saya : Owh...ingtkan lepas kawin baru tau..

Puan Fazura : takla..

Saya : Hebat betul laki akak..terima seadanya..

Puan Fazura : Kann....lepas setahun kawin, akak ambil ubat kesuburan (atas nasihat doktor), makan dah 6 bulan tak lekat jugak...suami pulak pegi cek, tapi takde masalah..so masalah berbalik kat akak la..

Kitorang buat tiub fillopian checking dan sah tiub kiri tersumbat... rasa macam nak PITAM masa tu..nak NANGIS ke JERIT pun dah tak tau dah masa tu.


Doktor just suggest suh ikhtiar terakhir go for IUI atau IVF je..


Saya : Ya ALLAH sedihnya..pompuan mana yang tak sedih kalo tau ada prob untuk preggy.

Puan Fazura : IUI, percentage sangat rendah. Doktor cadangkan kami buat IVF...dah bincang cost (almost RM 20k) termasuk ubat..tapi kene tunggu waktu subur dan cuti sekolah supaya masa proses tu dah jalan akak boleh rest...

Saya : Tapi masa tu sape2 pun pk nak buat je kan...sanggup je terima berapa pun cost..

Puan Fazura : Betul tu..suami cakap tak pa..duit boleh cari..dan pada masa yang sama kawan akak tanya kalo berminat nak ambil anak angkat sebab keluarga susah. Kitorang suka sangat sebab kitorang sebelum ni pun dah daftar dengan JKM. hihihi

So next appoinment untuk IVF tu HOLD dulu, sebab doktor suggest bagi Irfan besar sikit baru pikir pasal IVF ni balik.

Saya : Hebatlah suami akak...sangat SUPORT isteri.

Puan Fazura : Alhamdulillah, sebab dia akak kuat. 

So journey begin..


Masa tu Irfan 1 hari, sebelum ni masa tinggal dengan mak sendiri dia menyusu botol. So cabaran akak nak tukar dari botol ke direct bf.


So akak ambil ubat hormon untuk rangsang pengeluaran susu.



(Nantikan next entri saya, TIPS PENYUSUAN SEBAGAI IBU SUSUAN)

Makan ubat tu seminggu baru kuar susu tapi sangat sikit.

Akak kontek kaunselor penyusuan dia bagi semangat..suh pam dan direct feed tapi lagi mencabar sebab akan bekerja.


So suami suh amik cuti tanpa gaji...tapi lebih mencabar masa tu bulan puasa..so akak try SET MENYUSU SHAKLEE yang include ESP dan Alfalfa. So memang sangat2 membantu, walaupun berpuasa sampai ke petang tak rasa dahaga.


uba subr untuk hamil

Akhirnya akak berjaya juga susukan dia sampai 2 bulan lebih walaupun selang seli jugak dengan susu botol.

Saya : Alhamdulillah..yang penting dia dh jadi mahram akak..

Puan Fazura : Sepanjang kitorang jaga Irfan, kitorang dah tak pk pasal anak lagi dh...

Pastu jugak, cycle period akak dah lari sangat...kesan ambil ubat hormon tu kot. Cycle jadi panjang...so akak decide nak try GLA COMPLEX dan continue ALFALFA.


ubat subur untuk hamil

Pada mulanya akak makan tak konsisten, masuk botol ke2 dan ke3 akak makan betul2..

Tapi dah 40 hari period tak datang. Masuk hari ke 46 akak jadi riso terus STOP ambil GLA. Cek UPT, POSITIF....masa tu Irfan dah 9 bulan.


ubat subur untuk hamil


Saya : Alhamdulillah, rezeki berpihak pada akak...

ubar subur untuk hamil
*************************************************************

Semoga KISAH BENAR ini menjadi inspirasi kepada semua wanita di luar sana.

Jika ada sebarang pertanyaan mengenai produk dan manfaat setiap vitamin shaklee yang diambil oleh Puan Fazura ini boleh menghubungi saya;



NURUL HUSNA (follow saya FB)

call/sms/whatsapp 016 2222 531

InsyaALLAH saya akan membantu yang terbaik. Selebihnya kita berserah kepada ALLAH.

Apakah itu cyst ?? Cyst sebenarnya berkait-rapat dengan proses reproduksi wanita. Ovarian Cyst yang normal adalah cyst-cyst yang mengandun...

2 comments: