INFO TEMPOH JANGKA HAYAT STOK EBM

10/17/2016 nurul husna 3 Comments

💕Tips Penyusuan Bahagian 6


Lama dah tak bagi tips. Banyak berlegar dalam kepala je semua tips yang ada. Untuk kali ini nak share pulak tempoh jangka hayat ebm sebagai rujukan supermom di luar sana.


Suhu dan cara penyimpanan susu perahan ibu (ebm) mempengaruhi tempoh hayat susu. Ini bagi menjamin khasiat dan nutrisi ibu sebelum masuk ke perut si comel anda.

Susu yang telah tercemar jika diberikan kepada si comel akan merisikokan kesihatan bayi anda.

🌸 susu beku yg sudah dicairkan tapi belum dipanaskan

⏩dalam peti sejuk tahan 24 jam
⏩pada suhu bilik tahan 4 jam

🌸 susu yang dah dipanaskan tapi belum diguna

⏩dalam peti sejuk tahan 4 jam
⏩pada suhu bilik : tahan 1 jam tapi sebaiknya perlu terus bagi pada baby.

🌸 susu yang dah digunakan baby

⏩tak boleh sejukkan lagi
⏩perlu habiskan terus,kalau tak habis boleh simpan dalam warmer/air suam untuk 1 jam sahaja, tak minum jugak perlu buang.

🌸fresh milk yg baru lepas pam

⏩suhu bilik tahan 4 jam
⏩suhu air cond tahan 6 jam

🌸 peti sejuk 2 pintu: tahan 3 bulan

🌸 deep freezer: tahan 6 bulan

🌸 susu simpan dalam chiller: 3-5 hari. Kalau tak minum jugak, pindahkan ke dalam freezer.

*****************************************^

🎈pengendalian susu ibu ni penting supaya khasiat dan nutrisi tetap terjaga. 😘

Keep positive and Happy breastfeeding mommies!😘😘

Baca tips sebelumnya pada Bahagian 5: Panduan Penyusuan Lengkap Susu Ibu Sehingga 2 tahun

💕Tips Penyusuan Bahagian 6 Lama dah tak bagi tips. Banyak berlegar dalam kepala je semua tips yang ada. Untuk kali ini nak share pulak...

3 comments:

  1. Boleh suggest saya set tambah susu tak?ramai kawan saya tercari2 vitamin shaklee utk tambah suau

    ReplyDelete
  2. Boleh suggest saya set tambah susu tak?ramai kawan saya tercari2 vitamin shaklee utk tambah suau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dlm produk shaklee ada macam2 vitamin yang boleh diambil untuk tambahkan susu badan..tapi yang biasa orang ambil ialah esp & alfalfa sebab hasilnya boleh diperolehi dalam masa yang singkat. Boleh hubungi saya 0162222531 untuk lebih lanjut atau tinggalkan no untuk saya hubungi

      Delete