Kenapa Shaklee beriya-iya buat landmark study?

10/01/2016 nurul husna 0 Comments


Apa tu Landmark Study?

Senang faham gini... Di negara2 dalam dunia ni ada sesuatu objek yg dinamakan 'landmark', that bila sebut objek tu, yes itu lah itu.

Contohnya landmark KL ialah Menara Berkembar Petronas. Kalau tengok gambo PeTT tu semua orang tahu ia bercerita tentang KL.


Landmark study ni pula adalah satu jenis kajian yg boleh menjadi rujukan kepada semua pihak dalam bidang yg sama.

Orang logik, selalunya akan suka pada nombor dan result. Setakat hearsay, dia takkan percaya. Kalau percaya pun, dia pasti nakkan bukti. Rasa tak puas hati katanya.



Selepas Mr Roger Barnett membeli syarikat Shaklee (read: CEO Shaklee), dia pun rasa tak puas hati bila orang asyik cakap vitamin Shaklee ni best, vitamin Shaklee ni works dan sebagainya. Yelah, semua orang boleh claim the best dengan cakap-cakap je tapi bukti hitam putih belum tentu ada

So, Mr Roger mengambil satu keputusan yang mendebarkan, iaitu beliau proposed National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) untuk membuat satu study ke atas suplemen Shaklee ni

Mengapa agaknya beliau meminta NHANES untuk membuat study ke atas suplemen Shaklee ye?


1 - NHANES adalah satu badan survey di bawah National Center for Health Statistics (NCHS) yang dipercayai dan mempunyai reputasi yang tinggi dalam membuat survey berkaitan dengan status kesihatan dan nutrisi penduduk US

2 - Sebelum ni, NHANES memang dah conduct 1 study yang lengkap ke atas suplemen iaitu kumpulan pengamal vitamin vs. kumpulan yang tidak mengamalkan vitamin dalam kehidupan seharian

3 - So, Mr Roger nak minta NHANES tambah 1 kumpulan lagi iaitu - kumpulan pengamal vitamin Shaklee (yang dah ambik Shaklee lebih dari 20 tahun dan ke atas)

4 - Kiranya nanti bakal ada 3 kumpulan la. Kumpulan pengamal vitamin vs. Kumpulan yang tidak mengamalkan vitamin vs. Kumpulan pengamal vitamin Shaklee (lebih 20 tahun dan ke atas)

NHANES setuju untuk conduct study ni, dan NHANES juga dah pilih satu institusi yang terkenal untuk mengetuai study ni. Nampak tak, kemain hebat pihak-pihak yang buat study ni :D

Dipendekkan cerita, NHANES minta satu institusi penyelidikan yang agak hebat iaitu University of California, Berkeley (UC-Berkeley) untuk mengetuai study ni

Orang no 1 dalam study ni ialah Dr. Gladys Block. Dr. Gladys Block ni bukan calang-calang orang tau. Beliau ni adalah antara orang yang hebat dalam bidang Epidemiologi (maksud gugel sendiri deh) & Public Health Nutrition

Jadinya, bila Dr. Gladys Block dan timnya dah diberikan kuasa untuk handle study ni, maka kesemua keputusan adalah di dalam genggamannya *whoa

Maksudnya, apa sahaja keputusan daripada study ni akan dipublish. Baik ataupun buruk pasti akan dipublish!

Sebab tulah, takde mana-mana syarikat suplemen di dunia ini yang berani buat study macam ni tau. Kenapa agaknya? Alah.. korang pun tau kennn kenapa..

Tapi terbalik pulak dengan Shaklee ni, berani betul mereka ini.. ish ish.. (sebenarnya nak kata dorang yakin gila yang suplemen Shaklee ni bagus 5 bintang :D )

(Sebenarnya, ada rumors mengatakan, Dr. Block yang carik Shaklee untuk buat study ni. Bukan di sebaliknya)

Next, kita bakal tahu, bagaimana cara Dr Block dan timnya buat study ni :D


Jadi bagaimana agaknya cara tim Dr. Block ni buat study ni ye?

Okay, macam yang saya dah bagitau dalam previous post, Dr. Block dan tim UC-Berkeley ni ada kuasa penuh dan kontrol sepenuhnya study ni, termasuklah;

1- Bagaimana study ni dilaksanakan

2- Menulis keputusan study ni

3- Publish result study ni - tak kiralah baik atau tidak buat Shaklee

4- Walau apa pun keputusan, Shaklee tetap support (funder) bagi study ni

(Bagi yang tak tahu, Shaklee ni tak lokek tau untuk belanja juta-juta setiap tahun semata-mata untuk buat research ke atas produknya. Sebab tu produk Shaklee selamat, berkesan & semulajadi *hoyeahh)

Okay, kita pendekkan lagi cerita, akhirnya study pun dah complete. Alhamdulillah. Tapi Shaklee ni memanglah.. dia masih tak puas hati lagi.. tau tak dia buat apa?

Dia minta 3rd party scientists pula buat review untuk cek semua study yang dah dibuat oleh tim UC-Berkeley ni (peer reviewed publication). Wow!

So ini adalah reason mengapa Shaklee nak minta peer reviewed publication;

1- Takut ada mana-mana study yang tak tepat / accurate

2- Once result study tu ada 3rd party punya review, so sapa-sapa pun tak boleh nak argue / persoalkan akan keputusan study tersebut

Kelllass Shaklee tau, kill two birds with one stone katanya.. :D

Bak kata Cindy Latham, Senior VP of Marketing, Shaklee Corporation (mantan),

"I guarantee any other company would NOT have done this study, because they would be concerned about the possible outcome.  We believed in our products and gave UC-Berkeley full control.  You should be extremely proud of the results and because it will be 'peer reviewed' nobody can argue with you regarding the merits of the data."

Gituuuu :D

Last but not least adalah result study yang telah dibuat oleh tim Dr. Block & UC-Berkeley

Keseluruhannya keputusan daripada study ni sangatlah mengujakan!
(Ofkoz la Shaklee menang besar :D)



So, kalau sahabat semua nak cari suplemen, pastikan 3 benda ni;

1) Suplemen tu diekstrak dan diambil dari sumber-sumber yang torrrbaekkk & semulajadi

2) Sebelum dijual di pasaran TELAH dibuat kajian berulangkali (dan sentiasa diupgrade dari semasa ke semasa)

3) Telah terbukti memberikan kesan yang positif ke atas kesihatan manusia

Untuk abstrak study ni boleh rujuk link di bawah;
http://www.nutritionj.com/content/6/1/30/abstract

Kalau tak reti nak baca bolehlah refer pada gambar-gambar yang disertakan :D

Semoga bermanfaat, selamat malam! :D

==================
Kredit to :Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant & Shaklee Leader

Apa tu Landmark Study? Senang faham gini... Di negara2 dalam dunia ni ada sesuatu objek yg dinamakan 'landmark', that bila sebu...

0 comments: