Tips atasi anak sembelit

10/22/2014 nurul husna 1 Comments

Anak anda ada masalah sembelit atau cirit-birit? Hari ni saya nak share sikit beberapa tips mengatasi anak sembelit dan cirit birit untuk kanak-kanak setahun ke atas. Tips ni memang saya praktikkan kepada si kembar. Alhamdulillah, membantu jugak selain amalkan ambil Mealshakes..

Tips atasi anak sembelit

 

1. Ketika anak sembelit, sebaiknya jauhkan makanan2 ni iaitu BRAT ; banana, rice, apple sauce & toast..

-Kenapa pisang tak boleh? Untuk orang dewasa, yes membantu tapi bagi kanak-kanak yang tak sesuai sebab pisang boleh mengeraskan lagi najis..
-Beras (nasi/bubur) juga tak sesuai ketika sembelit. Gantikan dengan sumber karbohidrat yang lain, contohnya spagetti, pasta, oat dan lain2..
-sos epal atau unsur epal  juga tak sesuai diberi ketika kanak-kanak sembelit
-toast atau roti bakar 
Makanan-makanan di atas boleh menjadikan sembelit semakin worse

2. Beri anak makan buah-buahan yang bermula dengan huruf P (in english), contohnya ; papaya, plum, prun, pear, pineapple, peach dll

(note : Also, FRUITS EATEN WITH THE PEEL ON WILL MAKE YOU POOP! Peaches, pears, plums, grapes, blueberries, raisins, berries, cherries, cranberry, dates, prunes, figs, etc)

3. Amalkan beri anak minum air masak setiap hari. 

4. Untuk sukatan susu, kalau sembelit, pekatkan susu anak. Bukan macam orang dewasa tau. 

5. Cuba sapukan baby oil pada sekeliling lubang dubur anak supaya senang untuk dia  buang air besar

 

Tips Atasi Anak Cirit-Birit


1. Kalau cirit birit, elakkan makan buah-buahan P yang saya sebutkan tadi

2. Beri anak BRAT

3. Amalkan beri anak minum air masak setiap hari

4. Untuk sukatan susu, cairkan susu anak

TIPS UNTUK MUDAH INGAT ;

Sembelit, ambik P fruit, pekat susu
CiritBirit, ambik BRAT, cair susu

Setakat tu je lah tips nak share.. Semoga memberi manfaat kepada semua.. Salam sayang untuk semua.. :-)

Untuk sebarang pertanyaan dan rundingan boleh menghubungi saya


016 2222 531

call/sms/whatsapp/telegram

Anak anda ada masalah sembelit atau cirit-birit? Hari ni saya nak share sikit beberapa tips mengatasi anak sembelit dan cirit birit untuk k...

1 comment:

  1. Anak anda ada masalah sembelit atau cirit-birit? Hari ni saya nak share sikit beberapa tips mengatasi anak sembelit dan cirit birit untuk kanak-kanak setahun ke atas. Tips ni memang saya praktikkan kepada si kembar. Alhamdulillah, membantu jugak selain amalkan ambil Mealshakes..

    Tips atasi anak sembelit


    1. Ketika anak sembelit, sebaiknya jauhkan makanan2 ni iaitu BRAT ; banana, rice, apple sauce & toast..

    -Kenapa pisang tak boleh? Untuk orang dewasa, yes membantu tapi bagi kanak-kanak yang tak sesuai sebab pisang boleh mengeraskan lagi najis..
    -Beras (nasi/bubur) juga tak sesuai ketika sembelit. Gantikan dengan sumber karbohidrat yang lain, contohnya spagetti, pasta, oat dan lain2..
    -sos epal atau unsur epal juga tak sesuai diberi ketika kanak-kanak sembelit
    -toast atau roti bakar
    Makanan-makanan di atas boleh menjadikan sembelit semakin worse

    2. Beri anak makan buah-buahan yang bermula dengan huruf P (in english), contohnya ; papaya, plum, prun, pear, pineapple, peach dll

    (note : Also, FRUITS EATEN WITH THE PEEL ON WILL MAKE YOU POOP! Peaches, pears, plums, grapes, blueberries, raisins, berries, cherries, cranberry, dates, prunes, figs, etc)

    3. Amalkan beri anak minum air masak setiap hari.

    4. Untuk sukatan susu, kalau sembelit, pekatkan susu anak. Bukan macam orang dewasa tau.

    5. Cuba sapukan baby oil pada sekeliling lubang dubur anak supaya senang untuk dia buang air besar



    Tips Atasi Anak Cirit-Birit

    1. Kalau cirit birit, elakkan makan buah-buahan P yang saya sebutkan tadi

    2. Beri anak BRAT

    3. Amalkan beri anak minum air masak setiap hari

    4. Untuk sukatan susu, cairkan susu anak

    TIPS UNTUK MUDAH INGAT ;
    Sembelit, ambik P fruit, pekat susu
    CiritBirit, ambik BRAT, cair susu

    Setakat tu je lah tips nak share.. Semoga memberi manfaat kepada semua.. Salam sayang untuk semua.. :-)

    Untuk sebarang pertanyaan dan rundingan boleh menghubungi saya

    Nurul Husna

    016 2222 531

    call/sms/whatsapp/telegram

    ReplyDelete