Cara vivix melambatkan penuaan & memelihara kesihatan

1/02/2017 nurul husna 0 Comments

Ahkak ni jenis tak boleh dengar orang cakap je..
Selagi tak ada bukti dan explaination yang clear...selagi tu ahkak tak puas hati..
So bila orang cakap vivix ni melambatkan penuaan & memelihara kesihatan yang baik..
Ahkak pun google la nak tau lebih lanjut..
Sampaila terjumpa info pasal telomere ni..

Dan bila dok study pasal telomere ni..
Buatkan ahkak kagum pulak dengan ilmu biologi..
Tu la dulu tak nak belajar betul2..

By the way..
Ahkak nak tanya korang pernah dengar pasal telomere tak?
Ahkak baru 1st time dengar..
Tu pun lepas attend kelas dengan nutritionist shaklee...



Well, apa itu telomere?

Telomere adalah bahagian paling hujung pada kromosom yang berfungsi agar kromosom tidak memendek ketika pembelahan sel terjadi.
Kromosom ni terdapat pada DNA kita..
Dan DNA terdapat pada sel kita..
So sekecil-kecil sel...
Lagi kecil la kromosom tu..
Tengok gambar di atas...

Ok senang cite macam ni la..
Telomere ni macam hujung tali kasut @ aglet..
Fungsi hujung tali kasut ni supaya benang-benang pada tali kasut tak rosak atau terurai..

So sebagaimana aglet tadi yang memelihara tali kasut daripada rosak....
Telomere jugak sangat penting dalam memelihara kromosom..
Telomere yang pendek berkait rapat dengan risiko penyakit dan penuaan..

By the way...
Shaklee juga telah menjalankan 'telomere study' ke atas vivix yg diketuai oleh Dr. Elizabeth Blackburn..



Dalam 'telomere study' ni shaklee telah buat kajian di antara individu yang dah 5 tahun amik vivix dgn yg tak ambil vivix..
Kedua-dua mereka diuji DNA nya..
Hasil kajian mendapati pengguna vivix mempunyai telomere yang panjangnya 40% berbanding 'control group'..
Boleh refer carta palang di bawah...



Dan pengguna vivix yang berusia 60 tahun mempunyai telomere yang sama panjang dengan 'control group' @ bukan pengguna vivix yang  berusia 40thn..
Refer graf..
(Yang hitam adalah control group..
Yang biru adalah pengguna vivix..)



Jadi oleh sebab itu la ahkak selalu war-warkan yang vivix ni...
✔membantu memelihara kesihatan yang baik
✔kekalkan keremajaan dan melambatkan penuaan..

Apa akan berlaku jika telomere memendek?

Telomere yang pendek sangat berkait dengan usia dan penyakit.
Namun ada juga individu yang masih muda tapi memiliki telomere yang pendek.
Kes ini dikenali sebagai progeria.
Di mana penyakit genetik yang mengalami penuaan sebelum waktunya.

Sam Berns yang usia masih 13 tahun mengalami progeria.

Punca Telomere Memendek

Punca telomere memendek adalah seperti genetik, usia, dan tentunya persekitaran.
Tetapi faktor persekitaran adalah paling dominan memendeknya telomere seperti gaya hidup tidak sihat, stress, kegemukan, merokok, dan kelebihan lemak perut.

Selain daripada menyebabkan penuaan telomere memendek juga menyebabkan penyakit seperti kanser, serangan jantung, dan beberapa penyakit lain.

So, mulai saat ini mari kita jaga telomere kita dengan cara berikut:

✔Memberikan nutrisi tubuh seperti: Vitamin B, Vitamin D, Antioksidan, Minyak Ikan, dan Resveratol.
✔Menjaga berat badan ideal
✔Mengurangkan lemak perut
✔Mengelakkan stress
✔bersukan
✔Tidak merokok

Health & Beauty Consultant
Nurul Husna
0162222531

Ahkak ni jenis tak boleh dengar orang cakap je.. Selagi tak ada bukti dan explaination yang clear...selagi tu ahkak tak puas hati.. So bil...

0 comments: