7 hari Detox Loss 5kg? Panduan nak detox macam ni...

1/01/2017 nurul husna 5 Comments


2 minggu lepas ahkak dah grab 1 dress ni...
Memang cantik la...
So bila dah rasa diri ni agak 'besar' ahkak orderla saiz S..biasanya saiz XS.
Bila dah dapat....apa lagi terus try la...

Saiz S tu memang elok2...
Tapi malangnya...
Ahkak rasa agak ketat di sesetengah bahagia...
Hmmmm....agak tak selesa la pakai..

So sebab tu la minggu lepas ahkak betul2 nekad nak detox semula..
Sebab nak pakai baju tu dengan selesa..




Cadangnya nak order lagi..
Tapi tak nak la order saiz m..
Buatnya terkurus nanti..
Langsung tersimpan dalam almari je..

Hasilnya pada hari ahkak berjaya loss 500g & 1.5 inci...
Semalam hari terakhir detox 7 hari tu...
Tapi ahkak belum lagi timbang sebab digital scale ahkak dah low battery..

So ahkak nak share la apa ahkak ambil sepanjang 7 hari tu?

Suplemen Shaklee yang ahkak amalkan sepanjang program detox.

Day 1️⃣ FIBRE🍃
-----
SALAD; FRUITS Meal
Semua sayur HIJAU BERDAUN sahaja dan
buah sebiji (contoh epal)
Pagi Lunch makan raw
Malam mkn steam

WHY?
Untuk buang solid waste dan regulate bowel movement (sistem hadaman dan buangan badan jadi normal)


Day 2⃣ SOUP🍵
-----
VEGETABLE SOUP Meal
3x makan sup sayur 
HIJAU BERDAUN; tidak BERDAUN dengan buah sebiji (contoh epal)

WHY?
Badan akan mmgumpulkan khasiat2x sayur
ini dan bergabung untuk buang lemak tak mau dalam badan! Buang lemak ni..
Kena tabah 💪 


DAY 3️⃣ COLORS 🎊
-----
SALAD ; FRUIT Meal
Campur-camout color sayur yang BERDAUN dan TIDAK BERDAUN bersama buah sebiji (contoh epal)
Siang makan Raw
Malam makan Steam 


Day 4️⃣ ENERGY 💪
-----
SALAD Meal
Makan Raw Sayur yang BERDAUN pada paginya
Kemudian boleh masak sayur tu untuk tengahari dan malam bersama secawan ESP yang diblend dengan buah+susu rendah lemak
(ESP Fruits Smoothie is yummie)

WHY?
Ia bantu tingkatkan berat badan tanpa lemak! (lean bodymass) dan sekaligus bantu tingkatkan tenaga badan berjam2x



Day 5️⃣ Vitality 🎯
-----

Pagi : ESP Fruit Smoothie

Lunch: Salad Meal
Raw sayur Berdaun + Ayam / Ikan (tanpa lemak/kulit) setengah tapak tangan (masak steam ke bako ke) bersama buah

Dinner: Western Meal
Ayam / Ikan (tanpa lemak/kulit) setengah tapak tangan (masak stim ke bako ke) bersama buah dan sayur berdaun / tidak berdaun

WHY?
Badan mula reset untuk Fokus Mental dan mengembalikan badan Fizikal cergas!


Day 6️⃣ Carbo 🍜
-----
Pagi : ESP Fruit Smoothie

Lunch: Salad Meal
Raw sayur Berdaun + Ayam / Ikan (tanpa lemak/kulit) setengah tapak tangan (masak steam ke bako ke) bersama buah

Dinner: Rice Meal
Ayam / Ikan (tanpa lemak/kulit) setengah tapak tangan (masak stim ke bako ke) bersama buah dan sayur berdaun / tidak berdaun bersama setengah cawan nasi!

WHY?
Kawalan karbohidrat bantu kt kawal berat badan sihat dan kesihatan optimum


Day 7️⃣ FRESH START 🏋🚴🏼⛹🏇
-----
Pagi : ESP Fruit Smoothie
Lunch: Rice Meal
Ayam / Ikan (tanpa lemak/kulit) setengah tapak tangan (masak stim ke bako ke) bersama buah dan sayur berdaun / tidak berdaun bersama setengah cawan nasi!

Dinner: Noodle Meal
Ayam / Ikan (tanpa lemak/kulit) setengah tapak tangan (masak stim ke bakar ke) bersama buah dan sayur berdaun / tidak berdaun bersama setengah cawan noodle

WHY?
Ready Untuk START badan dgn FRESH!
Baru nak start? inilah hari kt start untuk kehidupan baru setelah kt detox seminggu lalu. Detox adalah buang toksin dlm badan.Selepas melalui proses detox, maka, badan bebas toksin dan bertenaga untuk kembali normal dan mula menerima nutrisi dgn baik.

Namun, kita tidak dapat elak daripada toksin-toksin di persekitaran kita.

Jadi
Untuk maintain badan sihat, perlulah
1. Gaya hidup sihat dan kawal stress
2. Makan pada kalori yang trkawal elakkan fast dan instant food, banyakkan fiber, sayur, buah
3. Bersenam untuk cergas
4. Buat detox lagi next time klu mengalami masalah stress, angin dan macam-macam yang tak best pada badan, emosi, mental & fizikal.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
By the way...kalau nak tau anda perlu jalankan program detox ni atau tak..

CUBA KUIZ NI

20 TANDA BADAN ANDA MUNGKIN BERTOKSIK TINGGI

1) Saya duduk di tempat yang udaranya tercemar

2) saya merokok/tinggal dengan orang yang merokok/kerap menghidu asap rokok

3) saya exercise kurang dari 3x seminggu

4) saya tidur kurang 6 jam sehari

5) saya selalu mengalami tidur terganggu

6) saya suka makan fast food, dan makanan yang diproses (daging burger, hotdog, daging cincang etc)

7) saya tak makan banyak tapi badan tetap naik dengan cemerlang!

8) saya selalu mengidam makanan manis

9) saya ambil alkohol

10) hidup saya dipenuhi stress

11) saya ada masalah sembelit

12) saya selalu rasa perut berangin dan makanan tak hadam

13) nafas saya berbau

14) badan saya berbau

15) saya selalu letih dan kurang bertenaga

16) saya selalu terasa hati dan moody tak tentu pasal

17) kulit saya kering dan kusam

18) saya perasan sekarang lebih banyak allergik makanan dan ada masalah kulit

19) saya selalu sakit kepala dan diserang migraine attack

20)saya selalu susah nak beri tumpuan dan cepat lupa/kurang daya ingatan

Berapa point korang??

Health & Beauty Consultant
Nurul Husna
0162222531

2 minggu lepas ahkak dah grab 1 dress ni ... Memang cantik la... So bila dah rasa diri ni agak 'besar' ahkak orderla saiz S..b...

5 comments: