5 bahaya merkuri dalam kosmetik kepada kesihatan

2/27/2018 nurul husna 0 Comments



Mesti ramai yang tertanya-tanya apa kaitan merkuri dalam kosmetik kepada kesihatan.
Krim tu pakai kat luar kulit je.
Tak kan la sampai boleh efek buah pinggang bagai ni.

Meh nak cite.
Merkuri dalam kosnetik ni
Bila korang sapu kat kulit, ia meresap terus sampai salur darah.
Sebab tu even korang baru pakai
Cepat nau nau efek nya.

So keupayaan merkuri ni meresap terus sampai salur darah ni
Boleh membawa kepada kerosakan organ lain dalam badan especially buah pinggang.
Sebab fungi buah pinggang ni menapis unsur-unsur yang tidak terhadam.

Gila apa badan kita nak hadam merkuri.

Seumur hidup belajar tak pernah pulak baca salah 1 nutrien yang badan kuta perlu adalah merkuri.
So kalau dah tak perlu mesti la kena buang.
Sebelum buang mestilah buah pinggang kena tapi dulu.

Bayangkan buah pinggang nak tapis logam berat.
Maunya penapis dia rosak.
So for sure la buah pinggang boleh rosak.

Ohh!! Bahaya nya menggunakan kosmetik bermerkuri. 😱😱

1. Gangguan saraf
Alzheimer, Parkinson serta gangguan-gangguan ringan seperti insomnia, pelupa, tekanan emosi, gementar, gangguan penglihatan.

2. Memperlambat pertumbuhan janin
Merkuri tidak akan dapat disingkirkan oleh ginjal dan akan bertahan dekat situ sekaligus bila kita hamil, akan effect dekat janin kita. Risiko mendapat anak autism/ pertumbuhan anak terencat menjadi tinggi.

3. Wajah menjadi lebih rosak
Timbulnya tompokan hitam dan jeragat yang teruk dikemudian hari.

4. Kerosakan buah pinggang
Merkuri akan terkumpul di ginjal sehingga menyebabkan urin berbau sekaligus merosakkan buah pinggang.

5. Risiko penyakit kanser
Terutamanya kanser kulit, payudara, serviks dan paru-paru.

Jangan rosakkan diri sendiri demi mengejar kecantikan. Buat apa cantik sekejap tapi kesan mudaratnya sepanjang hayat.

p/s :  Berhati2lah... Untuk diri sendiri juga... hmm!

Mesti ramai yang tertanya-tanya apa kaitan merkuri dalam kosmetik kepada kesihatan. Krim tu pakai kat luar kulit je. Tak kan la sampai...

0 comments: