Cara relaktasi yang berhasil memeriahkan susu badan semula

9/28/2017 nurul husna 0 Comments



Apakah itu relaktasi?

Relaktasi ni maksud nya, nak kembali ke keadaan di mana susu badan meriah semula...

Sebagai contoh.

Jika tiba-tiba seorang ibu itu demam atau tak sihat..penghasilan susu badan tiba-tiba drop, jadi macam mana nak up kan semula production susu badan seperti sebelum ini?

Caranya mudah;


1. Doa doa doa doa..mohon pada Allah meriahkan rezeki susu ibu untuk anak tersayang.

2. Patuhi rules demand and supply;

✔Wajib pam ikut jadual  kalau baby tiada di sisi.
✔Wajib buat power pumping kalau sesi pam rutin belum menunjukkan kesan
✔Wajid direct feed anak sekerapnya bila ada bersama baby.

3. Jaga pemakanan

Elakkan makanan yang kononnya boleh menyebabkan susu tak produce dengan baik.
Kenali badan sendiri okay.
Ambil sumber kalsium dan protein secukupnya sebab ini adalah antara komponen penting didalam susu.

4. Minum air secukupnya.

Susu tu kan air. Jadi mesti minum air secukupnya.

5. Jangan stress sangat

Yakin rezeki untuk anak sentiasa ada. Jangan stress sangat kalau tak nanti susu lagi malas nak keluar.

6. Amalkan supplemen

Ibu-ibu disarankan ambil sumber omega3, protin soya dan milk booster.

Dengan Shaklee, ada Set BreastFeeding Triple M (making more milk).



Asas : Vitalea Bcomplex Vitamin C
Sumber protein : ESP
Sumber kalsium : Ostematrix
Sumber omega3 : Omega Guard
Milk booster : Afalfa

Untuk maklumat lanjut tentang produk ini, boleh hubungi saya;
Call/SMS/WhatsApp: 016-2222531
http://nurulhusna.wasap.my

7. Jangan putus asa.

Ibu-ibu akan rasa penat sangat.
Samada yang bekerja, nak berdisiplin dengan pumping session.
Atau yang tak bekerja, dengan sesi direct feeding yang kerap.
Kepenatan selalu membawa kepada kemalasan dan keserikan.
Dan kemudian membuatkan ibu-ibu cepat putus asa.
Belum lagi dengan cabaran nipple-crack yang sangat menyakitkan.
Jangan gitteeww tau.
Kata nak yang bagi terbaik untuk baby.. kan?

Berapa lama masa yang diambil untuk susu badan meriah semula?

Kebiasaannya dengan power pumping, akan ambil masa seminggu.

Jika stimulate dengan baby, tempohnya lebih cepat.. dalam 3-4 hari susu dah kembali (walaupun belum sama macam sebelumnya).

Konsep nya, selama mana kita berhenti menyusu, selama itu la akan ambil masa untuk relaktasi.
So jangan risau & jangan rush... tenang2 aje.
Praktikkan segala tips sebagaimana semasa mula-mula anda nak susukan bayi anda buat pertama kali.

Enjoy your breastfeeding journey
~Nurul Husna~

Apakah itu relaktasi? Relaktasi ni maksud nya, nak kembali ke keadaan di mana susu badan meriah semula... Sebagai contoh. Jika ...

0 comments: