Tips nak elakkan si comel daripada terkena ruam lampin

9/07/2017 Unknown 1 Comments


"Alhamdulillah dah pukul 5..
Arghh, penatnya!!"

Hana menggeliat kecil.
Penat sangat hari ni..macam-macam kerja bos minta setelkan hari ni jugak.
Mujur dapat siapkan awal.
Dah tak sabar nak jumpa si kacak Rayyan yang ditinggalkan di rumah pengasuh.

Rayyan, anak bujang sulong & tunggal (buat masa ni la) berusia 5 bulan.
Sejak kelahiran Rayyan, Hana dah jarang buat kerja overtime. Apatah lagi nak bawak balik kerja ke rumah.
Bagi nya 8 pagi - 5 petang sahaja tanggungjawab kepada company.
Selebihnya masa nya untuk Rayyan.

Lebih kurang jam 5.30 petang, Hana tiba di rumah pengasuh.
Terbayang muka ceria Rayyan bila nampak muka mommy nya..
Tangan tu laju je hulur minta mommy nya cepat-cepat ambil bawak balik.

Tapi....hari tu..
Wajah Rayyan tak ceria macam selalu.
Macam ada benda nak ngadu je..
Bila nampak je muka Hana terus Rayyan menangis.

"Kenapa Rayyan ni kak?"

"Tadi lepas menyusu Rayyan terus tertidur. Akak tak perasan yang dia dah terberak. Dia pun lena betul tidur. Bila dah jaga najis pun dah kering..Terus melecet punggung nya..tu yang merengek je tu.."

"La yeker...akak dah sapukan krim ke?"

"Dah...tapi merah lagi.."

"Hmm..tak apa lah...by the way thank you yer kak tolong jagakan Rayyan dengan baik.."

Dah tiba di rumah, Hana terus buka lampin pakai buang Rayyan nak tengok tahap keseriusan merah di punggung nya..
Telan air liur bila tengok seluruh punggung Rayyan dah merah dan melecet..

"Ala..kesian anak mommy.."

Setelah 2 hari..
Ruam di punggung Rayyan masih tak baik-baik.
Dan 2,3 jenis krim Hana belikan untuk Rayyan.
Tapi tak berkesan.

Sedang syok scroll facebook masa lunch hour..
Hana ternampak posting salah seorang rakan facebooknya.
'Testimoni krim untuk ruam lampin'





...dalam masa 2 hari dah nampak kesan.

Hana pun terus ambil no.kontek 0162222531.
Whatsapp sahabatnya tu..

"Salam Husna..
Hana ni..
Saya nak tanya pasal krim herbal blend la..elok untuk ruam lampin ke?"

"Waalaikumussalam..
Yer Hana..
Aah bagus..
Herbal blend ni memang sesuai & selamat untuk kulit bayi..
Bukan je untuk rumah lampin..
Ruam susu..ekzema..kena gigit semut..nyamuk pun boleh.."

"Hana nak try la 1..
1 tiub berapa RM ye?"

"RM37.50"

"Boleh lah..nanti Husna hantarkan kat ofis Hana boleh.."

"Boleh insyaAllah.."

************************************

2 hari kemudian...

"Salam Hana..Husna ni..
Macam mana Rayyan?
Dah elok ke ruam nya..:

"Waalaikumussalam..
Alhamdulillah..dah kering dah..
Time buang air pun tak nangis-nangis dah macam hari tu.
Memang baguslah krim tu..
Hana pun pakai buat losyen tangan..
Kulit tak kering dah sebab asyik duduk dalam bilik air cond je. "

"Elok la macam tu..senang hati dengar.."

"Nanti dah habis Hana nak repeat order lagi tau.."

"Boleh je..whatsapp je Husna yer.."

**************************************

Ini adalah kisah daripada salah seorang customer merangkap kawan Una dah la.

By the way Una nak bincangkan sikit tentang ruam lampin ni.
Apa punca ruam lampin dan macam mana nak elakkan daripada berlakunya ruam lampin.

Tak ada la nanti ibu-ibu susah hati pulak bila tengok si comel dah nangis-nangis kena ruam lampin.
Jadi selagi kita boleh elak kita elak..
Ye tak..

👶7 punca ruam lampin👶

1. Bayi yang mempunyai kulit sensitif biasanya lebih mudah kena ruam lampin. Jadi elakkan menggunakan sabun mandi yang mengandungi terlalu banyak bahan kimia.

2. Kesan daripada penggunaan tisu basah, lampin pakai buang, detergen dan pelembut fabrik. Ia menyebabkan iritasi pada kulit.
Bagi tisu basah cuba dapatkan tisu basah yang bersifat water based..dan bukan yang mengandungi sabun.

3. Kulit terdedah terlalu lama kepada najis dan air kencing. Kedua2 bahan buangan ni boleh menyebabkan iritasi pada kulit.

4. Jangkitan bakteria akibat lampin pakai buang yang tidak sesuai. Menyebabkan kulit sentiasa lembap dan panas.

5. Faktor permulaan kepada memperkenalkan makanan pejal. Akibat diet yang tidak sesuai bayi kerap buang air besar @ cirit birit.

6. Pemakaian lampin yang terlalu ketat.

👶4 langkah mencegah ruam👶




1. Bersihkan punggung bayi daripada kotaran @ najis menggunakan air atau tisu basah yang bersifat water based.

2. Semburkan sanitizer yang menghapuskan kuman.

3. Sapukan krim herbal blend untuk mengelakkan ruam.

4. Jika bayi terkrna ruam lampin segera sapukan dengan ktim herbal blend. Krim ini berasadkan bahan organik. Sangat SELAMAT untuk kulit bayi.

Nak tau lebih lanjut pasal krim ni boleh klik DI SINI↩
KRIM HERBA SELAMAT & BERKESAN UNTUK KULIT BAYI SENSITIF






Nak cuba krim herbal blend ni untuk si comel anda?
Follow cara berikut untuk membuat tempahan.

CARA ORDER KRIM HERBAL BLEND SHAKLEE


Cara 1 – Anda boleh terus klik ke <HERBAL BLENDini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.


Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang vitamin mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Batu Pahat, Benut, Pontian, Kluang, Ayer Hitam, Parit Raja dan lain lain tempat di sekitarnya, saya merupakan pengedar Shaklee Batu Pahat, Benut, Pontian, Kluang, Ayer Hitam, Parit Raja dan lain lain tempat di sekitarnya.


Nurul Husna

Call/SMS/WhatsApp: 016-2222531
--> www.wasap.my/60162222531

Anda juga berpeluang untuk mendapatkan FREE konsultasi sebelum dan selepas!

"Alhamdulillah dah pukul 5.. Arghh, penatnya!!" Hana menggeliat kecil. Penat sangat hari ni..macam-macam kerja bos mint...

1 comment: