Kenapa setiap orang perlu ambil asid folik?

9/27/2017 nurul husna 0 Comments


Saya yakin ramai yang pernah dengar pasal asid folik kan ??
Especially bagi kaum wanita kan..
Yelah..bukan je sepanjang kehamilan je kena ambil asid folik.
Tapi seawal 3 bulan sebelum merancang nak hamil..



Sebenarnya bukan ibu hamil je..
Bagi sesiapa yang baru2 nak berjinak dengan suplemen..
Tapi tak tau nak ambil yang mana dan tiada sebarang masalah kesihatan...
Boleh mulakan dengan mengambil asid folik.


Asid folik ni atau folate adalah salah satu daripada vitamin b  jugak .
Asid folik ni adalah water soluble .so bila dalam air die akan larut dan mudah diserap ke dalam tubuh badan kita.
So bagi siapa yang biasa mengamalkan asid folik shaklee mesti akan perasan air kencing berubah jadi warna kuning setiap kali mengambil asid folik.



Kalau nak tau asid folik ni tak boleh dihasilkan dalam badan..
So kita kena ambil melalui makanan sebab die memang naturally dalam makanan..
Kalau nak makan asid folik hari-hari pun boleh.

✔Boleh ambil daripada sayuran macam brokoli ,bayam & kobis.

✔Untuk buah pulak contohnya pisang, tembikai dan lemon.

✔Daging pulak dari bahagian hati dan paru.

✔Untuk air boleh ambil orange juice and tomato juice.

Manfaat asid folik

✔Asid folik menghalang @ merawat masalah low blood levels of folate, anemia dan ketidakbolehan usus nak serap nutrisi secukupnye.

✔Asid folik boleh menghalang kanser kolon/cervic dan sakit jantung.

✔Bantu menurunkan blood level of chemical homocysteine
Kalau level homocysteine ni tinggi, akan membawa kepada sakit  jantung.

Homocysteine ni ape?

Sejenis non protein..
Tinggi homocysteine endothelial sel kita akan cedera dan boleh sebabkan inflammation saluran darah kita.
Inflammation ni membengkak dan terbakar.

Bagi sesiapa yang selalu lupa, hilang ingatan sangat digalakkan amik asid folik.
Ini kerana asid folik bantu sintesis DNA, repair DNA , dan cepatkan pembahagian sel dan pembesarannya.

Simptom kekurangan asid folik

❌diarrhea
❌sakit urat
❌komplikasi hamil
❌mental konfius
❌pelupa
❌tekanan mental
❌lidah bengkak, ulser mulut dan sakit kepala

Jom dapatkan sebotol b complex shaklee hari ni..yang lengkap dengan asid folik.
Setiap tablet b complex shaklee mengandungi 200mg asid folik.

Untuk membuat tempahan boleh hubungi saya segera.
Call/SMS/WhatsApp: 016-2222531
http://nurulhusna.wasap.my

Anda akan diberikan bantuan konsultasi tentang produk mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Batu Pahat, Benut, Pontian, Kluang, Ayer Hitam, Parit Raja dan lain lain tempat di sekitarnya, saya merupakan pengedar Shaklee Batu Pahat, Benut, Pontian, Kluang, Ayer Hitam, Parit Raja dan lain lain tempat di sekitarnya.

Saya yakin ramai yang pernah dengar pasal asid folik kan ?? Especially bagi kaum wanita kan.. Yelah..bukan je sepanjang kehamilan je k...

0 comments: