Tips meningkatkan mood, tenaga & fokus anak-anak untuk kembali ke sekolah

9/11/2016 nurul husna 1 Comments

Anak2 mami selalu bikin mami diorang tacing




Tika budak-budak lain lemau nak ke sekolah..lemau nak belajar sebab seronok bercuti....dengan slumber nya hari ni pagi-pagi lagi kedua-dua nya ambil buku nak belajar.



Tak kisah la apa yang di belajar nya..yang penting walaupun dah seronok balik kampung..di manjakan oleh ayah2 & mak sedara termasuk tokwan....balik rumah tetap cari buku.

Tak perlu la mami nak stress or berkelahi dengan diorang.

Tapi tadi kakak dah tunjuk flyers iklan alatulis..katanya "kaler kakak dah pendek".

Japgi mami beli yer. Mami ni kalau bab2 belajar mami 'lembik lutut' sikit dengan anak2.

Kalau bab lain sori la yer.


By the way bagi ibu2 yang dalam dilema macam mana nak uruskan anak2 ke sekolah esok..mungkin tips ni membantu untuk anda.

Moga bermanfaat untuk anda yer.


1)Jangan ubah rutin di pagi hari

 jangan ubah kebiasaan anak dengan drastik Contohnya, tetap wajibkan ank untuk bangun pagi setiap hari. Jika sdh terbiasa bangun, mandi, dan sarapan sebelum jam 7, maka jangan ubah rutin ini.

2)Jangan tidur lewat malam

Selain tidak mengubah rutin di pagi hari, jangan biarkan anak tidur lewat walau ketika bercuti.

Jika dibiasakan tidur lewat kesihatan anak blh terganggu. Selain itu, membiarkan anak tidur lwt malam juga xelok krn banyak program tv yang tak patut ditonton anak kecil.

3)Tetap belajar selama bercuti

Tidak perlu memaksa anak Anda untuk membuka buku pelajaran, dan belajar seperti hari biasa. Berikan beberapa permainan atau games yang tetap merangsang otak berfikir logik


4)Beli kelengkapan  sekolah baru

Cara lain membangkitkan semangat anak, adalah dengan mengajaknya membeli peralatan sekolah tak perlu belebihan. Contoh seperti pensil atau pemadam sudah pasti memberi mood yang baru kepada mereka.

Dengan peralatan baru, biasanya akan meningkatkan kepercayaan diri anak. Tetapi hadkan pembelian, agar tidak mengajar anak untuk boros.

5)Beri sumber nurisi yg berkhasiat

Pastikan anak mendapat nutrisi selengkapnya.
Seperti berikan vitamin dan makanan sunnah seperti madu, habbatusauda dan lain-lain.

Untuk anak2 saya..saya berikan mereka nutriferon dan meal shakes.





"Akal yang cerdas bermula dari badan yang cergas"

Anak2 mami selalu bikin mami diorang tacing Tika budak-budak lain lemau nak ke sekolah..lemau nak belajar sebab seronok bercuti....de...

1 comment: