Diari hari raya : Tips menjaga pemakanan di musim perayaan

9/11/2016 nurul husna 0 Comments

Setel dah menu untuk raya esok

✔ Ketupat palas
✔ ketupat nasi
✔ rendang ayam
✔ daging masak hitam
✔ kuah kacang
✔ laksa penang
✔ laksa johor

Majoriti berasaskan santan. For sure la tinggi dengan kolesterol.

Belum lagi include lemang..lodeh..

Mabeles 👅


Seperti selalu mami dah standby vitamin2 ini untuk halang..nyah..& buang lemak kolesterol sebelum kolesterol masuk dalam badan.



Esok sebelum beraya kena ambil yang ni dulu la. Incase terlebih makan sedap..biarkan mereka yang bekerja.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Alhamdulillah semalam dah diberi kesempatan beraya di rumah sedara mara & kawan2 di lenggong.
.
Hari ni dah bergerak balik ke johor. Esok nak pusing beraya di johor pulak.
.
.
Kalau di lenggong antara menu wajib semalam selain biskut raya mestilah lemang, rendang ayam/daging, ketupat palas, ketupat nasi, daging masak hitam & kuah kacang.


Makanan yang tak boleh mami tinggalkan di setiap rumah.




Jadi awal2 pagi lagi mami dah telan 2 biji phytocol & 6 biji lecithin.

Phytocol untuk halang kolesterol daripada masuk dalam darah.

Lecithin untuk pecahkan lemak. Senang la nak dibuang nanti.


Malam after dah habis beraya mami ambil pulak 3 biji peppermint ginger plus, 3 biji herblax (last tablet yang ada), 3 biji dtx dan 5 biji alfalfa.


Peppermint tu untuk buang angin. Perut rasa sebu dah semalam. Mana tak nya sebulan puasa kurang makan. Sehari raya semua nak makan. Perut pun terkejut.

Herblax untuk bersihkan balik usus. Pagi ni membuang memang syok la.


Alfalfa complex pulak untuk buang lemak dan kolesterol yang seharian masuk dalam perut tanpa henti.


Dtx tu mami masih proceed ambil untuk detox hati. Hati bersih lemak senang di cerna.


Sekian tips menjaga pemakanan di musim perayaan daripada mami.

Setel dah menu untuk raya esok ✔ Ketupat palas ✔ ketupat nasi ✔ rendang ayam ✔ daging masak hitam ✔ kuah kacang ✔ laksa penang ✔ lak...

0 comments: